NaslovnicaBriga o djeciKako pomoći djeci da izgrade samopouzdanje?

Kako pomoći djeci da izgrade samopouzdanje?

Sasvim je normalno da djeca odrastaju u svom imaginarnom svijetu. Bilo da odlaze u vrtiće ili u školu, često imaju vremena za zabavu i odmor, a to slobodno vrijeme rado provode gledajući crtiće ili serije i tako stvarajući svoje idole.

Iako djeci ne možemo braniti crtiće, s obzirom na to da smo odrastali uz iste i da i nisu toliko bili opasni za nas, ono što možemo učiniti jest da djeci prikažemo stvaran svijet kao nešto lijepo.

Ako im ne pomognemo razlikovati stvaran svijet od onog na televiziji, vrlo je vjerojatno da će odrastati uz mnoge komplekse, koje im ta ista televizija nameće. U tom svijetu princeze nalaze svoje prinčeve, a akcijski junaci spašavaju svijet i upravo to djeci može predstavljati problem.

Zašto bi oni išli u školu svaki dan ako princeze ili akcijski junaci ne moraju? I zašto njima mame ne dosađuju da prestanu jesti slatkiše ili odu na spavanje na vrijeme?

Upravo tu dolazi do problema, koji se može podsvjesno manifestirati kroz cijelo djetinjstvo. Jasno je da će vaše dijete s vremenom prestati gledati crtiće, ali u tom periodu života će vjerojatno naći novu utopiju, koja se ne mora nužno prikazivati na televiziji.

Djeci treba pomoć u građenju samopouzdanja, a nitko za to nije bolji od roditelja.

Objasnite djeci crtiće

Oko prvog razreda osnovne škole, dijete i dalje može živjeti u svijetu mašte. Ako vaše dijete učestalo gleda crtiće ili serije, odvojite vrijeme kako biste im objasnili da te radnje nisu stvarnost.

Iako to možda zvuči okrutno, može se izvesti, a da nitko ne bude povrijeđen te dugoročno može spriječiti stvaranje kompleksa kod djeteta.

Upišite dijete na aktivnost

Aktivnosti su odlična zabava za djecu, a kretanje i zdravlje koje dolazi uz to su dodatni bonus. Ako se vaše dijete već par puta upisalo na balet, ispisalo, upisalo na košarku, gimnastiku… ne brinite, to ne znači da nema interes za aktivnosti općenito, već da se traži.

Kada dijete nađe svoju aktivnost, velika je vjerojatnost da će početi živjeti stvaran život malo više i stvarat će nova prijateljstva. To ćete prepoznati po načinu na koji vaše dijete priča o aktivnosti i svome danu, kako he provelo dan i o čemu je pričalo s prijateljima na aktivnosti.

Aktivnosti za djecu

Provodite vrijeme u prirodi

Vrijeme provedeno s vašim djetetom je dragocjeno, a vrijeme provedeno u prirodi s djetetom, još više. S obzirom na to da oni sada žive u svijetu tableta i novih mobitela, bitno je da im omogućite upoznavanje s prirodom. Ne treba ih kriviti zbog vremena u kojemu su se rodili, tableti i mobiteli su sasvim normalni, no ako je vaše dijete zaljubljenik u iste, treba mu prikazati i onu drugu stranu života – bez tehnologije.

Odvedite dijete u šetnju, igrajte se s frizbijem ili gumi gumi-jem, napravite piknik… Bezbroj je mogućnosti za igru u prirodi, a vašem djetetu će se sigurno svidjeti.

Ono samo ne može uvidjeti, s obzirom na to da se rodilo u drugačijem vremenu, koliko je priroda lijepa te mu tu trebate priskočiti u pomoć.

Tako će dijete upoznavati nove stvari i stvaran svijet, za razliku od onog na televiziji.

Razgovarajte s djecom o njihovim prijateljima

Razgovarajte s djecom o tome što rade s prijateljima za vrijeme njihovog druženja. Djeca ponekad znaju biti zlobna jedna prema drugoj, iako to zvuči jako loše – istina je. Razgovorom sa svojim djetetom možete prevenirati komplekse u budućnosti.

Recite svome djetetu da vam ispriča ako ga nešto muči, pogotovo ako je to bio neki zloban komentar drugog djeteta. Tako možete spriječiti vaše dijete da razvija komplekse.

Preporučljivo bi bilo isto ispričati učiteljici ili roditeljima drugog djeteta, kako bi poradili na tome i kako bi njihovo dijete pravilno učilo ponašanju. U mladim godinama ne treba ih osuđivati, treba im pomoći.

Pokušajte sa svojim djetetom biti u što boljim odnosima, a kada je to potrebno, pokažite im i svoju strogu stranu. Razgovarajte s njima što je više moguće jer će vjerojatno u tinejdžerskim godinama doći do te faze da neće htjeti razgovarati s vama.

Kada vaše dijete uđe u pubertet, pritisak okoline im se čini veći i samopouzdanje im uglavnom počinje padati, no ako ste im prethodno usadili “dobre manire” prema samome sebi, sigurno je da će iz puberteta izaći kao pobjednici.

Albina Dedić
Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....