NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniSpavanje beba - savjeti i mitovi

Spavanje beba – savjeti i mitovi

Bebin organizam djeluje prema cirkadijskim ciklusima (lat. oko jednog dana). Bude se sa izlaskom sunca i idu spavati kada padne mrak.

A zašto je tome tako?  Kada svjetlost dođe do retine, ona šalje signal centru iza oka “dan je”, a onda taj signal putuje do mozga koji prestaje proizvoditi našu prirodnu tabletu za spavanje, odnosno melatonin.

Kada padne mrak, taj signal se više ne šalje, već u akciju kreće signal “noć je”.

A kako to djeluje na spavanje beba? U početku one spavaju oko 16 sati. Mnogi bi pomislili, pa to je super, imat ćemo vremena za sve. Međutim to spavanje nije u komadu, već rascjepkano kroz dan.

Savjet da beba treba spavati u što tišem okruženju često stvori samo probleme. Ona je u maminom trbuhu slušala zvukove koji su glasniji od najglasnijeg usisavača. Pa da bi bolje spavala treba joj puštati zvukove koji je na njih podsjećaju jer je opuštaju. Uz naravno odgovarajuću glasnoću.

Spavanje beba

Mitovi o spavanju beba

Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je zabluda.

Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mlijeko je ipak hranjivije i bogatije klaorijama nego bilo koje pahuljice. Iako se često smatra da plinovi bebama ometaju san, tome zapravo nije tako. U večini slučajeva se na to uopče ne obaziru.

Metoda “neka se isplače” nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno.

Spavanje beba, a time i roditelja poboljšavaju dobre navike i rutina prije odlaska u krevet. One omogučavaju brzo uspavljivanje i duže spavanje, a lako ih je za provesti i lako ih je ukinuti.

» Saznajte više o tome kako uspavati bebu na seminaru Najsretnija beba.

Iva Brčić, prof. soc./phil.https://najsretnijabeba.webs.com/
Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Diplomirala je sociologiju i filozofiju, a ljubav prema djeci provodila je kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu, osmišljavanjem projekata, radionica i edukativnih programa, te istraživanjem utjecaja obitelji na delikventna ponašanja. Osim što piše za MaminSvijet.hr, stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...