NaslovnicaBriga o djeciZašto djeca trebaju ići rano spavati i kako ih potaknuti da zaspu?

Zašto djeca trebaju ići rano spavati i kako ih potaknuti da zaspu?

Djeci je san prijeko potreban. Neophodan je za razvoj mozga, za obnovu energije, za zdravlje, ali i za rast. Najviše hormona rasta se luči od 21 sat pa do negdje pola sata iza ponoći. To znači da ako dijete ide kasno spavati i vrijeme lučenja hormona rasta će biti puno kraće.

Brojna istraživanja su pokazala i da djeca koja idu na vrijeme spavati i dobiju dovoljnu dozu sna imaju puno bolju koncentraciju, lakše i bolje usvajaju školsko gradivo, više surađuju i imaju puno manje ispada bijesa.

Tako djeca vrtićke dobi trebaju oko 10 do 12 sati sna, a školarci između 9 i 11 sati sna.

Također se došlo i do saznanja da oni koji imaju zdrave navike spavanja u djetinjstvu, to zadržavaju i u odrasloj dobi, a to ih štiti od Alzheimera. Naime, doktori smatraju da jedino spavanje i vježbanje mogu usporiti razvoj ove bolesti.

Ustanovljeno je da nedostatak sna kod djece utječe i na snagu pluća, srca i imunološki sustav. Djeca koja ne spavaju dovoljno imaju i poremećene razine hormona. Posebno se to odnosi na hormon koji regulira osjećaj gladi što rezultira prejedanjem ili preferiranjem hrane koja je bogata ugljikohidratima. Ta djeca imaju poremećaj metabolizma i vrlo često razviju tip 2 dijabetes.

Nedostatak sna kod djece utječe i na njihove motoričke sposobnosti, te su sklonija nezgodama i ozljedama.

Spavanje djece

Iako danas roditelji imaju zapravo vrlo malo vremena za djecu, ono vrijeme koje imaju trebaju iskorisititi što kvalitetnije. Djetetu puno više znači i pola sata igre prije spavanja s mamom ili tatom koji su mu tada potpuno posvećeni nego da provede cijeli dan s njima gledajući crtiće, igrajući igrice i slično.

Zajedničko vrijeme može biti i rutina prije spavanja koja bi trebala početi sat do dva prije vremena za spavanje. Za to vrijeme treba prigušiti svjetla i smiriti igru, obaviti pranje zuba i kupanje, te se preseliti u krevet. Osim čitanja i pričanja priča, može se razgovarati o svemu onome što se djetetu dogodilo taj dan i pohvaliti ga za sve ono što je dobro učinilo.

Iva Brčić, prof. soc./phil.
Iva Brčić, prof. soc./phil.https://najsretnijabeba.webs.com/
Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Diplomirala je sociologiju i filozofiju, a ljubav prema djeci provodila je kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu, osmišljavanjem projekata, radionica i edukativnih programa, te istraživanjem utjecaja obitelji na delikventna ponašanja. Osim što piše za MaminSvijet.hr, stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....