Naslovnica Zdravlje Zdravlje djece Rodin ugriz - što je, zašto se pojavljuje i treba li ga...

Rodin ugriz – što je, zašto se pojavljuje i treba li ga ukloniti?

Koža novorođene bebe iznimno je nježna i osjetljiva. Nedugo nakon rođenja može se primijetiti nekakvo “znamenje” na bebinom tijelu. Većinom je to upravo rodin ugriz.

Roditelji nisu uvijek sigurni što je u pitanju i trebaju li se zabrinuti. U nastavku teksta pročitajte o rodinom ugrizu, koji su uzroci i kako se postaviti.

Pigmentacija kože kod djece

Znamenje je anomalija na koži koja je prisutna od rođenja, iako se neke mogu razviti i tijekom odrastanja. Različitih su boja i u pravilu nisu genetski nasljedne.

Uzroke znamenja razvrstavamo u dvije skupine:

  • promjene na krvnim žilama – srce i krvne žile čine krvožilni sustav. Do znamenja zbog promjena na krvnim žilama dolazi kada se grupa krvnih žila ne formira ispravno. Također se pojavljuju kada se krvne žile abnormalno “zgrudaju” ispod kože. Crvene su, rozene ili ljubičaste boje (rodin ugriz, hemangiom i mrlje boje crnog vina).
  • poremećaj pigmentacije – koža u sebi sadrži stanice melanocite koje proizvode pigment melanin. Kada se hrpa melanocita stisne zajedno, formira se pigmentacijsko znamenje. Značajni su po tome što su svijetlo ili tamno smeđe boje (madeži, mongolske pjege i mrlje boje bijele kave).

Pigmentacija kože kod djece – vrste

  • rodin ugriz – najčešća promjena na koži djeteta, a ima ga trećina novorođenčadi. Obično se pojavljuje na potiljku ili vratu i potpuno je bezopasan.
  • hemangiom – dobroćudna tvorevina nastala od umnoženih kapilara – sitnih krvnih žilica. Možete ih primijetiti nekoliko tjedana nakon rođenja, a mogu biti svjetlo ili tamno crvene boje te u ravnini s kožom ili pak nešto izdignuti.
  • mrlje boje crnog vina – pojavljuju se kao ravna ljubičasta, crvenkasto-roza ili tamno roza područja. Imaju čvrsto definiranu granicu i stalno su prisutne.
  • madeži – najčešći oblik prirođenih promjena na bebinoj koži. Pojavljuju se u različitim oblicima, veličinama i bojama. Mogu biti veliki i ravni ili pak maleni i ispupčeni, boje kože, smeđi ili crni.
  • mongolska pjega – karakteristična je po svojoj tamnoj plavo-crnoj ili plavo-sivoj boji zbog koje nalikuje na veliku modricu iako to nije. Najčešće je ovalnog oblika i u ravnini s ostatkom kože, a javlja se na bebinoj guzi i na donjem dijelu leđa
  • mrlje boje bijele kave – glatke i ovalne promjene na koži svijetlo ili tamno smeđe boje, zbog čega su i dobile naziv po bijeloj kavi. Mogu se pojaviti na bebinoj guzi, trupu i na nogama

Rodin ugriz – uzroci i gdje se pojavljuje

“Rodin ugriz” ili “poljubac anđela” iznimno je česta pojava kod novorođenčadi, a vidi se od prvog dana. Pojavljuje se većinom na srednjoj liniji tijela: na čelu, kapcima, oko nosa ili gornje usnice – zbog čega ga i zovu poljubac anđela, a najčešće na stražnjoj strani vrata – gdje je roda ostavila znak dok je nosila bebu mami.

Vrlo rijetko se može pojaviti i na više mjesta na tijelu, a ima ga 40 – 70% novorođenčadi. Uzrokovan je proširenjem bebinih kapilara (sitnih krvnih žilica) koje su posebno vidljive zbog bebine tanke kože. 95% rodinih ugriza nestanu kako bebina koža postaje deblja tako da nisu razlog za brigu.

Kada dijete plače ili ima temperaturu rodin ugriz još je crveniji jer se kapilare ispune krvlju i boja postaje intenzivnija. Te promijene blijede kako dijete stari. Najčešće traju do prve godine bebina života, iako mogu trajati i dulje.

Rodin ugriz – slike

rodin-ugriz
Prikaz rodinog ugriza na stražnjoj strani bebine glavice

Rodin ugriz
Prikaz rodinog ugriza na stražnjoj strani bebine glavice

Rodin ugriz
Prikaz rodinog ugriza na licu

Rodin ugriz
Prikaz rodinog ugriza na čelu i nosu bebe

Rodin ugriz – učestalost pojavljivanja

Rodin ugriz najčešći je oblik prirođenog znamenja. Pojavljuje se kod otprilike 40 do 70% novorođenčadi. U jednoj američkoj bolnici promatranjem je utvrđeno da se u prva 72 sata nakon rođenja rodin ugriz pojavljuje znatno češće kod beba bijele boje kože nego kod beba bilo koje druge boje kože. (Jakobs, 1976.)

rodin-ugriz-učestalost-pojavljivanja

Iako uzroci rodinog ugriza nisu otkriveni, a pošto nije genetski nasljedan niti uzrokovan bilo čime što je mama napravila u trudnoći, iz provedenog promatranja očito je da pojavljivanje rodinog ugriza ima veze s tipom kože.

Rodin ugriz – trajanje

Rodin ugriz je dobroćudno znamenje na koži vaše bebe te samo po sebi ne zahtijeva liječenje. Kako beba stari rodin ugriz može postati sve manje vidljiv pa i nestati nakon par godina, jer kako beba stari njena koža više nije tanka nego postaje deblja.

Više od 95% rodinih ugriza izblijedi ili potpuno nestane. Većinom rodin ugriz na čelu, odnosno “poljubac anđela”, nestane prije, dok onaj na zatiljku može ostati zauvijek.

Rodin ugriz – iskustva

Iskustva mama najbolje prikazuju različitost rodinog ugriza od bebe do bebe. Tako ima onih čijim se mališanima rodin ugriz povukao do osamnaestog mjeseca ili do druge godine. Također, ima i onih sa starijom djecom čiji su rodini ugrizi vidljivi konstantno ili su u pravilu nestali ali su vidljivi svaki put kada dijete plače, ima temperaturu, trči i znoji se.

Rodin ugriz im ne predstavlja nikakav problem, štoviše mame kažu kako im je to jako simpatično jer je i to nešto po čemu je njihova beba posebna.

Rodin ugriz – što kada je djetetu neugodno?

Sva prirođena znamenja, pa tako i rodin ugriz, mogu biti različitih veličina i oblika, te mogu djetetu prouzročiti neku vrstu nelagode kada ga se zbog toga zadirkuje.

Ljudi su iznimno znatiželjna bića i jako je teško izbjeći da netko ne upire prstom ili nenamjerno kaže nešto što će dijete s nekom vrstom znamenja povrijediti. Tada je bitno pokazati djetetu da na takve komentare treba odgovoriti direktno.

rodin-ugriz-što-kada-je-djetetu-neugodno

Naprimjer, ako primijetite da netko “bulji” u vaše dijete priđite toj osobi na prijateljski način i objasnite da vaše dijete ima rodin ugriz, odnosno prirođeno znamenje te da je to potpuno normalno. Kada je dijete dovoljno odraslo da shvati što je znamenje, objasnite mu tako da se zna samo snaći u takvoj situaciji. Naprimjer u vrtiću, vaše dijete može prići drugom djetetu i objasniti da je to nešto s čim se rodilo.

Ako ipak rodin ugriz počne predstavljati probleme možda bi trebali razmisliti o uklanjanju.

Rodin ugriz – uklanjanje

Rodin ugriz može biti različitih veličina i normalno je da se kao roditelji zabrinete ako ne nestaje u predviđenom roku ili ako vašem djetetu stvara probleme. Iako je rodin ugriz prirođena promjena bebine kože i razloga za brigu nema, moguće je ukloniti ga, iz estetskih razloga, laserskim putem.

Pri laserskom tretmanu smanjuje se veličina i vidljivost rodinog ugriza jer laser djeluje na sitne kapilare. Tretman je djelotvoran i bezbolan za dijete, iako nekad ga je potrebno više puta ponoviti radi učinkovitosti.

rodin-ugriz-uklanjanje

Dobroćudno znamenje kao što je rodin ugriz ne ometa život vašeg djeteta ni na koji način pa i s njim može nastaviti sa svojom svakidašnjom rutinom. U tom slučaju otklanjanje je samo iz estetskih razloga. Vaš liječnik vam može pojasniti činjenice za i protiv. 

Reference

Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi