Naslovnica Zdravlje Zdravlje djece Hemangiom - što je, zašto se pojavljuje i zahtjeva li liječenje?

Hemangiom – što je, zašto se pojavljuje i zahtjeva li liječenje?

Hemangiom je mekana izdignuta izraslina na površini kože vaše bebe. Nastaje zbog promjena na krvnim žilama – kada se grupa krvnih žila ne formira ispravno ili kada se žile abnormalno “zgrudaju”. Često se pojavljuje unutar prve godine bebina života te se u većini slučajeva postepeno povlači i ne zahtijeva nikakvo liječenje. Može biti jarkocrvene, rozene ili ljubičaste boje.

Kao anomalije na koži uzrokovane promjenama na krvnim žilama mogu se pojaviti i rodin ugriz i mrlje boje crnog vina.

U nastavku pročitajte što je hemangiom, kakvog oblika može biti te koji su načini liječenja u slučaju komplikacija.

Hemangiom – što je?

Hemangiom je dobroćudna tvorevina nastala od umnoženih kapilara – sitnih krvnih žilica. Pojavljuje se u oko 5-10% dojenčadi i to u 60% slučajeva na glavi i vratu, u 25% na trupu i oko 15% na zglobovima. (Jaklin Kekez)

hemangiom-što-je
Prikaz hemangioma na bebinom trupu

Veritas NIPT prenatalni test
Veritas NIPT prenatalni test

Možete ga primijetiti nekoliko tjedana nakon rođenja, a može biti u ravnini s kožom ili pak nešto izdignut. Pojavljuje se nešto rjeđe u djece crne rase i Azijata u odnosu na djecu bijele rase. Češće se pojavljuje kod djevojčica, nedonoščadi i beba male porođajne mase.

Nisu prisutni pri samom rođenju djeteta ili su tek blago vidljivi. U fazi do šestog mjeseca bebina života je najintenzivniji rast hemangioma, a ponekad nastavlja rasti i do prve pa čak i druge godine. Zato se još nazivaju i dojenački hemangiomi.

Nakon prvotne faze naglog rasta dolazi do faze mirovanja. Većinom se do pete godine djetetova života smanji ili čak potpuno nestane 50% hemangioma, u dobi do sedam godina oko 70%, a do devete godine povuče se čak oko 90% nastalih hemangioma. (Krželj, 2012.)

Hemangiom – vrste

Hemangiome treba razlikovati od ostalih vaskularnih promjena na dječjoj koži. Ovisno o zahvaćenosti kože, svrstavamo ih u 3 vrste:

 • površinski – hemangiom je na ili blizu površine kože i izgleda kao crvena izbočina
 • kombinirani – nastaje kombinacijom karakteristika površinskog i dubinskog hemangioma. Tako npr. hemangiom može biti crven na vrhu s plavičastom nijansom ispod izbočine.
 • dubinski – hemangiom raste uz mišić ili niže slojeve kože. Možda ga ne primijetite odmah po rođenju, sivo-bijele je boje i gumast na dodir.

Hemangiom oblika jagode

Hemangiom oblika jagode je najčešći oblik hemangioma. Nalazi se u gornjem površinskom sloju kože a izgleda kao crvena izbočina. Može biti različitih veličina.

hemangiom-oblika-jagode
Prikaz hemangioma oblika jagode

Prema jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo 973 prijevremeno rođenih beba pokazalo se da se kod njih 124 pojavio hemangiom oblika jagode tijekom prve godine. 94 bebe su imale jedan hemangiom dok se kod 3 bebe pojavilo više od 10 hemangioma.

Samo je u jednom slučaju bila potrebna liječnička intervencija, ostali hemangiomi su prestali rasti u razdoblju između petog do dvanaestog mjeseca.

Također, postoje i kavernozni hemangiomi koji su prisutni pri samom rođenju. Tipično se pojavljuju na stražnjem dijelu glave i vrata a nastaju dublje ispod kože. Koža iznad njih može izgledati normalno, većinom malo tamnija, ali mogu se i izbočiti u obliku tamne spužvaste mase kojoj su šupljine ispunjene krvlju.

Hemangiom – komplikacije

Hemangiom može sa sobom nositi određene komplikacije kada se nalazi na nezgodnom mjestu te ga je tada potrebno ukloniti. To su hemangiomi koji se nalaze u blizini:

Veritas NIPT prenatalni test
Veritas NIPT prenatalni test
 • oka – mogu stvoriti (dugotrajne) probleme s vidom
 • uha – mogu stvoriti probleme sa sluhom
 • grla – mogu stvoriti probleme pri hranjenju ako beba ne može gutati
 • dušika – mogu stvoriti probleme s bebinim disanjem
 • ureteralnog ušća ili anusa – mogu stvoriti probleme pri mokrenju ili pri obavljanju velike nužde
 • kralježnice – mogu stvoriti neurološke probleme ako se smjeste uz bebine živce

Hemangiom – kada je potrebno liječenje?

Ako vaše dijete ima hemangiom najvažnije je da ga pratite te ako primijetite nagle promjene ili rast kontaktirate liječnika. Preporučuje se slikati hemangiom kako bi se kroz tok vremena mogle primijetiti promjene.

hemangiom-kada-posjetiti-liječnika

Otprilike 10-15% hemangioma zahtjeva liječenje. To su oni koji brzo rastu a nalaze se na nezgodnom mjestu kao što su npr. oči, nos, usne, veliki dijelovi lica te hemangiomi dišnog sustava i multipli hemangiomi jetre. Liječenje traje nekoliko mjeseci a cilj je usporiti te zaustaviti rast hemangioma kako ne bi ometao dijete u razvoju.

Terapiju utvrđuje liječnik prema vrsti hemangioma, njegovoj lokaciji, proširenosti, brzini rasta a i dobi vašeg djeteta. Neki liječnici neće preporučiti liječenje sve dok hemangiom ne ometa razvoj djeteta dok će drugi htjeti odmah liječiti hemangiom kako ne bi rastao i kako bi izbjegli moguće komplikacije. Uvijek se počinje s najmanje agresivnom metodom za koju se pretpostavlja da će pomoći djetetu.

Zapamtite da većina hemangioma nestaje u djetinjstvu te ako hemangiom ne stvara komplikacije vašoj bebi liječenje je najbolje izbjegavati.

Hemangiom – liječenje propranololom

Do nedavno su za liječenje hemangioma prvi izbor bili kortikosteroidi koji se nisu uvijek pokazali kao uspješan tretman. Ostale opcije za uklanjanje su bile lasersko uklanjanje, lokalno korištenje kortikosteroida, krioterapija i kirurški zahvati kod kojih je potrebna i višekratna opća anestezija. Svi od navedenih zahvata sa sobom su nosili česte i vrlo ozbiljne nuspojave, a uspjeh nije bio zagarantiran.

Propranolol je neselektivni beta-blokator koji se odnedavno koristi za liječenje hemangioma kod beba. Više od pedeset godina se koristi u pedijatrijskoj kirurgiji za liječenje srčanih i krvožilnih bolesti. Od 2008. godine koristi se u liječenju hemangioma kod beba jer se pokazao kao izuzetno efikasan lijek bez ozbiljnih nuspojava u odnosu na ostale zahvate što znači puno kraće vrijeme oporavka.

korištenje-propanolola-u-obliku-sirupa

Kod prvog provedenog liječenja propranololom uočeno je da je nakon samo dvadeset i četiri sata hemangiom postao mekši i svjetlije boje. Daljnjim primjenjivanjem terapije primijetilo se značajno smanjenje hemangioma.

Djelovanje propranolola je najučinkovitije u fazi rasta hemangioma, iako liječenje može biti  jednako uspješno i u kasnijim fazama. Može se koristiti u obliku sirupa ili praška koje će beba popiti ili lokalno u kapima ili masti za hemangiome koji se nalaze na površini bebine kože.

Prije početka samog liječenja potrebno je uzeti u obzir anamnestičke podatke o bolestima dišnog sustava, srca i moguće hipoglikemije. Također, potrebno je napraviti i kontrolu glikemije, EKG i kardiološki pregled te u slučaju velikih hemangioma TSH, T4 i T3.

Liječenje hemangioma propranololom – nuspojave

Korištenje bilo kojeg lijeka može izazvati određene nuspojave. Liječenje propranololom se provodi u djece i nedonoščadi niske porođajne mase više od pedeset godina bez pojave ozbiljnih nuspojava. Neke od rijetkih, ali mogućih nuspojava su:
 • bradikardija – smanjenje broja otkucaja srca
 • hipotenzija – niski krvni tlak
 • hipoglikemija – niska razina šećera u krvi, kako bi se izbjegla preporučuju se češći obroci
 • bronhospazam – abnormalno suženje dišnih puteva
 • nesanica
 • hiperkalijemija – povećana razina kalija u organizmu
Rezultati liječenja propranololom pokazuju pozitivan učinak u kvaliteti života roditelja i djece, te se smanjuje osjećaj tjeskobe, tuge, stresa i niskog samopoštovanja dok liječenje kortikosteroidima pokazuje smanjenje kvalitete života roditelja i djece zbog nemogućnosti cijepljenja, odlaska djece u vrtić pa i roditelja na posao jer je djetetu potrebna briga. (Rešić, Pustišek, 2017.)
Svakako se obratite liječniku ako primijetite da dijete ima psiho-emocionalne probleme zbog veličine ili izgleda hemangioma.

Reference

prim. dr A. Jaklin Kekez, spec. pedijatar gastroenterolog, Prirođene promjene na koži novorođenčeta, HELENA poliklinika za dječje bolesti

prof. dr. sc. V. Krželj dr. med. (2018). Dojenački hemangiomi, LittleDot

Amir, J., Metzker, A., Krikler, R., & Reisner, S. H. (1986). Strawberry hemangioma in preterm infants. Pediatric dermatology, 3(4), 331-332.

Veritas NIPT prenatalni test
Veritas NIPT prenatalni test

Lawley, L. P., Siegfried, E., & Todd, J. L. (2009). Propranolol treatment for hemangioma of infancy: risks and recommendationsPediatric dermatology26(5), 610-614.

Krželj, V., Kovačević, T., Markić, J., Polić, B., Čulić, S., Glunčić, I., … & Stričević, L. (2010, January). Treatment of severe infant hemangioma with propranolol. In I. kongres pedijatara Srbije sa međunarodnim učešćem

Krželj, V. (2012). Novel treatment of infantile hemangiomasPaediatria Croatica. Supplement56, 62.

Veritas NIPT prenatalni test

Ekskluzivno za čitateljice portala MaminSvijet.hr

Do 31.03.2021. iskoristite 10% popusta na sve MyPrenatal NIPT testove. Informacije o testovima i načinu ostvarenja popusta na [email protected] i na 01 6458 945!

Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi