NaslovnicaZdravljeGljivice na noktima i nogama - zašto se pojavljuju i kako ih...

Gljivice na noktima i nogama – zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?

Gljivice na noktima, odnosno gljivična infekcija noktiju, je najčešća bolest noktiju i obuhvaća otprilike polovinu svih poremećaja noktiju. Nastanku ove bolesti pogoduju: različita imunološka stanja, često vlaženje šaka i stopala, sporiji rast nokta u kasnijoj životnoj dobi i smanjena cirkulacija u donjim dijelovima udova.

U nastavku teksta pročitajte zašto se pojavljuju gljivice, kako ih se riješiti i kako spriječiti ponovno pojavljivanje.

Klikni i skoči na odjeljak:

Gljivice na noktima (Onihomikoza) – kako se pojavljuju?

Gljivice na nogama ili Onihomikoza su česta pojava koja počinje kao bijele ili žute točkice ispod vrha nokta, na rukama ili nogama. Kako gljivična infekcija ide dublje, gljivice na noktima mogu prouzrokovati promjenu boje nokta, zadebljanje ili mrvljenje na ćoškovima, a u najgorem slučaju i pucanje i otpadanje nokta. Nije ograničena samo na jedan nokat.

Gljivičnu infekciju nokta može biti prilično teško za izliječiti, i u većini slučajeva ne odlazi s kremom protiv gljivica. Gljivice se mogu proširiti na ostala područja, kao što su ruke i stopala i mogu biti samo blagi kozmetički problem, ali i ozbiljniji slučaj koji uzrokuje jaku bol, smanjeno samopouzdanje i sramotu zbog izgleda infekcije.

Prikaz zdravih noktiju na nogama i noktiju zaraženih gljivicama
Prikaz zdravih noktiju na nogama (lijevo) i noktiju zaraženih gljivicama (desno)

Nokti na nožnim prstima su češće zahvaćeni nego oni na rukama. Razlog tome može biti što su veći, sporije rastu, pod pritiskom su zbog obuće, manje se vodi briga o njima te su većinom u zatvorenom prostoru, odnosno cipelama, gdje gljivice slobodno rastu.

Iako gljivične infekcije nokta nisu opasne po život, predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem zbog visoke izdržljivosti i slabog odgovora na terapiju.

Gljivice na noktima – uzroci i simptomi

Gljivične infekcije noktiju, odnosno Onihomikoza nokta je česta pojava kod:

 • ljudi slabije socio ekonomske pozadine
 • starijih ljudi
 • muškaraca
 • dijabetičara
 • pretilih osoba
 • osoba s oštećenim imunološkim sustavom (kao na primjer osobe koje boluju od HIV-a ili raka)
 • osoba slabijih higijenskih navika
 • osoba podložnih okolišnim čimbenicima poput javnih bazena, toaleta i tuševa.

Onihomikoza pogađa čak deset posto opće populacije, dvadeset posto osoba starijih od šezdeset godina i pedeset posto osoba starijih od sedamdeset godina. Rizik za pojavljivanje Onihomikoze je za 1,9 do 2,8 puta veći kod osoba oboljelih od dijabetesa u odnosu na opću populaciju, dok je kod osoba oboljelih od HIV-a rizik veći za petnaest do četrdeset posto. (Westerberg, Voyack, 2013)

Nokti na nogama su deset puta češće zahvaćeni od onih na rukama. Između šezdeset i osamdeset posto slučajeva Onihomikoze uzrokovano je dermatofitima, dok je većina ostalih slučajeva uzrokovana ne-dermatofitnim plijesnima. Kod bolesnika slabijeg imunološkog stanja i onih s kroničnom mukokutanom kandidijazom, Onihomikoza može biti uzrokovana i kandidom, no to je češće na noktima ruku.

Jedan od problema kod liječenja gljivične infekcije nokta je taj što je gljivicu koja ju uzrokuje iznimno teško, ako ne i nemoguće, ukloniti. Gljivice “uživaju” u toplim, vlažnim mjestima, tipično u:

 • teretanama
 • javnim bazenima
 • kupaonicama
 • čarapama neprirodnih materijala
 • zatvorenim cipelama
Gljivice na noktima i nogama - zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?
Gljivice na noktima i nogama – zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?

Zato što gljivične spore mogu “preživjeti” mjesecima u takvim uvjetima, često izlaganje može dovesti do infekcije, pa i ponovljene. Gljivične spore se mogu prenijeti na različite načine:

 • nošenjem cipela zaražene osobe
 • hodanjem bose noge po rizičnim mjestima kao što su javni tuševi i svlačionice
 • nošenjem mokrih cipela i čarapa duži vremenski period
 • zbog prijašnje povrede nokta koja je otvorila put gljivicama
 • nošenjem preuske obuće

Do gljivične infekcije nokta dolazi kada gljivica “uđe” u organizam kroz otvor na noktu, što znači da gljivice većinom napadaju već oštećene nokte. Nakon prvotne infekcije, razvoj gljivica dovodi do blage upale koja uzrokuje zadebljanje te listanje nokta. Prostor ispod nokta može poslužiti za razvijanje bakterija i pljesni, zato se pojavljuje diskoloracija nokta.

Gljivice na noktima – dijagnoza i liječenje

Prije bilo kakvog liječenja gljivična infekcija noktiju se dijagnosticira tako što se pregledava debris koji se uzima ispod nokta te se proučava mikroskopom.

Gljivice na noktima i nogama - zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?
Gljivice na noktima i nogama – zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?

Liječenje možda neće biti ni potrebno ako je infekcija izrazito blaga. Jačina infekcije se određuje po tome koliko je nokat promijenio boju, po zadebljanju i na kraju po boli. Liječenje dugo traje, oko mjesec dana, a učinkovitost je upitna jer se infekcija može ponovo pojaviti.

U većini slučajeva ozbiljne gljivične infekcije, čak i nakon dvanaest tjedana liječenja, nokat i dalje može izgledati izobličeno. To je zato što nokti na nogama sporo rastu i treba im otprilike devet mjeseci da bi izrastao potpuno novi nokat.

Osobe koje pogađa gljivična infekcija moraju naučiti nove, zdravije navike kako bi spriječili vraćanje gljivica. Neka od njih su:

 • bolja higijena noktiju
 • nošenje obuće koja pravilno pristaje
 • pranje čarapa na visokim temperaturama
 • nošenje zaštitne obuće na javnim bazenima, teretanama
 • redovito rezanje noktiju
 • nošenje obuće s otvorenim prstima
 • nošenje obuće napravljene od prozračnih materijala

Gljivice na noktima – prirodno liječenje

Za liječenje gljivične infekcije noktiju mogu se koristiti i prirodni “lijekovi”.

Prirodni "lijekovi" za gljivice na noktima
Prirodni “lijekovi” za gljivice na noktima

Za navedene prirodne “lijekove” ne postoje istraživanja koja mogu dokazati njihovu učinkovitost za liječenje gljivica, ali se često koriste u “narodnoj medicini”. Najčešće se koriste:

Ulje čajevca

Ulje čajevca bogato je antiseptičkim i fungicidnim svojstvima i jedno je od najdjelotvornijih prirodnih ulja za borbu protiv gljivica na noktima.

Utrljajte ulje čajevca direktno na zaraženi nokat i ostavite da djeluje. Nakon desetak minuta uzmite čistu četkicu za zube i nježno istrljajte zaraženi nokat.

Također, ulje čajevca možete i razrijediti s maslinovim uljem ili uljem timijana u omjeru 1:1. Liječenje uljem od čajevca, pogotovo na samom početku gljivične infekcije, daje iznimno dobre rezultate. Ulje čajevca se može koristiti i za gljivična oboljenja kože.

Ulje lavande

Ulje lavande također ima antiseptička svojstva koja se bore s različitim infekcijama i iritacijama kože.

Najbolji način za korištenje ulja lavande je da se pomiješa s uljem čajevca i lagano zagrije. Mješavina ulja se nanosi na nokat i područje oko njega, dva do tri puta dnevno i obavezno prije spavanja.

Ulje lavande
Ulje lavande

Kako bi pojačali djelovanje ovog ulja možete obući čiste vunene čarape nakon što ga nanesete na nokat.

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana svakako je jedno od najdjelotvornijih ulja kada su u pitanju gljivične infekcije, jer ima različita djelovanja:

 • antibakterijsko
 • antiseptičko
 • antivirusno
 • antiparazitno
 • antifungalno

Ulje divljeg origana primjenjuje se tako da pomiješate jednu žlicu maslinovog ulja s dvije kapi ulja divljeg origana. Mješavinu ulja nanesite jednom dnevno na zaraženi nokat. Tretman koristite kroz tri tjedna.

Ulje divljeg origana po povoljnoj cijeni možete pronaći ovdje.

Ulje naranče

Ulje naranče može, kod nekih osoba, uzrokovati alergijske reakcije. Zato bi bilo najbolje da prije bilo kakvog “tretmana” s uljem naranče prvo provjerite jeste li alergični. To možete napraviti tako da kap razrijeđenog ulja stavite na unutarnju stranu lakta. Ako se nakon nekog vremena ne pojavi nikakva reakcija na koži, sigurno je za korištenje.

Ulje naranče
Ulje naranče

Sve vrste ulja naranče imaju antifungalno i antibakterijsko djelovanje. Za najbolje djelovanje uz pomoć kapaljke nanesite ulje od naranče na zaraženi nokat i ostavite ga da djeluje oko sat vremena.

Također, ulje naranče možete i razrijediti bazalnim uljem, kao što je na primjer ulje sjemenki grožđa.

Alkoholni ocat

Alkoholni ocat je jedan od najpristupačnijih, a i najboljih tretmana koji se koriste u liječenju gljivičnih infekcija na noktima. Koristite ga tako da ga pomiješate s toplom vodom u omjeru 1:2. Potopite zaraženi nokat u otopinu i držite ga tako deset do petnaest minuta dnevno.

Ako primijetite da je koža oko nokta iziritirana, slobodno dodajte još vode u otopinu i nastavite s primjenom svaki drugi dan.

Najvažnije je da zaraženo područje osušite nježnim, čistim ručnikom nakon svakog ispiranja. U protivnom, gljivice se mogu dodatno proširiti.

Ulje češnjaka

Češnjak sadrži alicin, koji mu daje snagu izlječenja, a ima i antifungalno djelovanje.

Ako nemate ulje češnjaka, a u kući imate češnjak i maslinovo ulje, ne morate ga ni ići kupiti. Zdrobite dva režnja češnjaka, stavite u posudicu i dodajte dvije žlice maslinovog ulja. Ostavite ulje da odstoji dvadeset i četiri sata prije primjene.

Ulje češnjaka
Ulje češnjaka

Ulje češnjaka koristite tako da ga pomiješate s alkoholnim octom u omjeru 1:1. Dobivenu smjesu nanesite na zaraženi nokat i zamotajte elastičnim zavojem. Tako korištena smjesa može usporiti aktivnost gljivica u roku od samo nekoliko sati.

Ulje lovorovog lista

Lovorov list može biti iznimno koristan u borbi protiv gljivica na noktima i nogama, zato što:

 • sprječava pretjerano znojenje stopala
 • sprječava stvaranje neugodnog mirisa nogu
 • zaustavlja razvoj patogena
 • smanjuje osjećaj peckanja i svraba

Više o prednostima lovorovog lista pročitajte ovdje.

Jabučni ocat

Jabučni ocat je po prirodi dosta kisela tekućina i može vam pomoći u sprječavanju širenja gljivične infekcije na noktima. Koristite ga tako da ga pomiješate s vodom u omjeru 1:1 te potopite zaraženi nokat u otopinu na pola sata dnevno.

Također, možete napraviti antigljivični piling tako da pomiješate nekoliko žlica jabučnog octa u grubo mljeveno rižino brašno. Dobivenu smjesu lagano utrljajte na zaraženi nokat i okolno područje. Piling će vam ukloniti mrtve stanice kože i održavati kožu mekom.

Nakon postupka dobro osušite zaraženo područje. Postupak ponavljajte redovito nekoliko tjedana i trebali bi primijetiti poboljšanje.

Soda bikarbona i ocat protiv gljivica na noktima – recept

Soda bikarbona sama po sebi nema fungicidna svojstva zato ju u ovom receptu miješamo s alkoholnim octom. Ideja iza ove kombinacije je da alkoholni ocat “ubije” gljivice, a soda bikarbona spriječi njihovo širenje.

Soda bikarbona i ocat protiv gljivica na noktima - recept
Soda bikarbona i ocat protiv gljivica na noktima – recept

Sve što vam treba je:

 • pola šalice sode bikarbone
 • 4 šalice tople vode
 • 1/4 šalice peroksida
 • pola šalice epsomske odnosno gorke soli

Sve sastojke dobro izmiješajte i dodajte četvrtinu šalice alkoholnog octa te promiješajte.

Zaraženi nokat prvo potopite u alkoholni ocat na dvije, tri minute. Nakon toga nanesite smjesu od sode bikarbone te pokrijte zaraženi nokat zavojem. Tretman ponovite svakih deset sati u periodu od četiri tjedna. Redovitom uporabom gljivice bi ubrzo trebale nestati.

Gljivice na nogama i stopalima

Atletsko stopalo (tinea pedis) je gljivična infekcija koja u većini slučajeva počinje između nožnih prstiju. Najčešće se pojavljuje kod ljudi čija se stopala jako znoje zbog stisnutih cipela.

Tinea pedis između prstiju i na stopalima
Tinea pedis između prstiju i na stopalima

Može se liječiti s kremama protiv gljivica, ali i s lijekovima na recept, jer se infekcija često ponovo pojavi.

Gljivice na stopalima – simptomi

Gljivice na stopalima većinom uzrokuju ljuskav, crven osip, koji najčešće počinje kod nožnih prstiju. Prati ih osjećaj jakog svraba, koji je najgori kada skinete cipele i čarape. Neki tipovi gljivica na stopalima mogu uzrokovati pojavu čireva. Također, mogu uzrokovati kroničnu suhoću i ljuštenje potplata koja se širi i na strane stopala.

Često se takvi simptomi mogu zamijeniti s ekcemom ili čak samo suhom kožom. Infekcija može obuhvatiti samo jedno ili oba stopala, a može se proširiti i na ruke, pogotovo ako češete inficirane dijelove stopala.

Gljivice na stopalima – uzroci

Vlažne čarape i topli, vlažni uvjeti su idealni za razvoj gljivica. Iako se gljivice na stopalima najčešće pripisuju svlačionicama i javnim tuševima, važnije je “okružje” u vašim cipelama.

Gljivice na stopalima su zarazne i mogu se proširiti u slučaju da ste u fizičkom kontaktu sa zaraženom osobom ili sa zaraženim površinama, kao što su ručnici, podovi i cipele ili papuče. Češće se pojavljuju u starijoj dobi.

Gljivice na stopalima – kako ih spriječiti?

Za sprječavanje gljivičnih infekcija na nogama, iznimno je važno održavati adekvatne higijenske mjere i izbjegavati prekomjerno izlaganje vlazi.

Gljivice na noktima i nogama - zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?
Gljivice na noktima i nogama – zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?

Nekoliko savjeta za izbjegavanje infekcije ili ublažavanje simptoma:

 • liječite stopala – pokušajte s kremama protiv gljivica  ili praškom za sušenje područja nogu dok osip ne nestane
 • održavajte stopala suhima, pogotovo između prstiju –  budite bosi kada ste kod kuće kako bi se noge što više prozračile. Dobro osušite područje između prstiju nakon svakog tuširanja ili kupanja.
 • nosite kvalitetne čarape – kupite kvalitetne čarape napravljene od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili vuna
 • redovito mijenjajte čarape – ako vam se noge jako znoje, mijenjajte čarape dva puta dnevno
 • nosite lagane prozračne cipele
 • izbjegavajte cipele od sintetičkim materijala
 • mijenjajte obuću – nemojte nositi iste cipele svaki dan kako bi im dali vremena da se prozrače i osuše
 • zaštitite stopala na javnim mjestima – nosite vodootporne cipele u okružju javnih bazena, tuševa i svlačionica
 • nemojte dijeliti cipele – dijeljenje cipela s drugim osobama povećava rizik od gljivične infekcije

Gljivice na stopalima – kada otići liječniku?

Ako imate osip na stopalima koji se ne smanjuje nakon samostalnog liječenja kremama ili praškom, ili ako imate dijabetes, svakako se obratite svom liječniku, pogotovo ako primijetite simptome moguće sekundarne bakterijske infekcije, kao što su pretjerano crvenilo, oticanje, drenaža ili groznica.

Gljivice na stopalima – liječenje

Ako infekciju ne uspijete izliječiti sami liječnik vam može prepisati malo jače lijekove za primjenu na stopalima. Nešto ozbiljne infekcije mogu zahtijevati i tablete protiv gljivica koje morate popiti.

Gljivice na noktima i nogama - zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?
Gljivice na noktima i nogama – zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?

Ipak, ako je infekcija gljivicama blaga možete ju pokušati izliječiti sami praškom, sprejevima, losionima ili kremama protiv gljivica. Preporučujemo CleoLUX kremu za stopala protiv gljivica s kojom sve više korisnika ima pozitivna iskustva.

CleoLUX kremu za stopala protiv gljivica po povoljnoj cijeni možete pronaći ovdje.

Gljivice na stopalima – liječenje bakrom

Bakar se stoljećima koristi na različite načine:

 • u drevnom Egiptu – za steriliziranje vode i rana
 • u Grčkoj (za vrijeme Hipokrata) – kao lijek za plućne bolesti i za pročišćavanje vode za piće.
 • za vrijeme Rimskog carstva – bakreno posuđe se koristilo za sprječavanje širenja bolesti
 • Azteci  – koristili su bakar za liječenje kožnih bolesti
 • tijekom Drugog svjetskog rata – japanski vojnici su stavljali komadiće bakra u bočice s vodom kako bi spriječili dizenteriju

Jedan od najvažnijih svojstva bakra su esencijalni minerali za ljude koji su potrebni za normalno funkcioniranje kože, živaca, imunološkog i krvožilnog sustava.

Jedan od novijih načina liječenja gljivica na stopalima svakako su čarape s ugrađenim mikro česticama bakra u vlakno čarapa, zbog čega imaju široki spektar antibakterijskih i antifungalnih svojstva. U siječnju 2012. godine čarape s česticama bakra pomogle su Čileanskim rudarima s infekcijom stopala dok su bili zatočeni sedamsto metara ispod zemlje. (Borkow, 2013)

Gljivice na noktima i nogama - zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?
Gljivice na noktima i nogama – zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?

Iako možda zvuči sumnjivo postoji istraživanje provedeno na vojnicima koje dokazuje blagodati bakra u borbi protiv gljivica. Gljivice na nogama mogu uvelike utjecati na performansu vojnika koji mora biti u čvrstoj, zatvorenoj vojničkoj obući. U istraživanju je sudjelovalo pedeset i tri vojnika tijekom intenzivnog treninga. Vojnici su nosili čarape s česticama bakra svaki dan u periodu od tri tjedna.

Nakon tri tjedna većina vojnika je potvrdila značajno smanjenje iritacije kože, svraba i suhoće kože, kao i smanjenje neugodnog mirisa nošenih čarapa i stopala. Razlog tome je što čarape s mikro česticama bakra sprječavaju znojenje stopala te širenje i razmnožavanje bakterija i gljivica.

Čarape s mikro česticama bakra možete pronaći ovdje.

Gljivice na noktima i nogama djece – kako ih spriječiti?

Gljivice se na koži nogu pojavljuju kao crvenkasta pjega koja se širi u oblik prstena. Lako ih je primijetiti jer uzrokuju jako crvenilo kože te su lagano izdignute i uzrokuju jak svrab. Rub “prstena” se može perutati, ali i imati sitne mjehuriće.

Gljivice na noktima i nogama - zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?
Gljivice na noktima i nogama – zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti?

Također, gljivice se mogu pojaviti i između prstića na nogama. Tada nemaju prstenast oblik nego se pojavljuju kao mjehurići na površinskom sloju kože. Jak svrab i ljuštenje kože se pojavljuje kao posljedica pucanja tih mjehurića.

Noktići na nogama su najčešće zahvaćeno područje. Teže ga je izliječiti jer je noga pretežno u cipelama ili papučama i nema dovoljno zraka.

Kako bi spriječili pojavu gljivica kod vašeg djeteta:

 • održavajte redovitu higijenu cijelog tijela, a posebno između prstića
 • koristite zasebne ručnike za svakog člana obitelji
 • nosite sandalice za dijete kada ide na javna kupališta ili garderobe
 • izbjegavajte posuđivanje cipelica između djece
 • izbjegavajte sintetičku obuću
 • kupujte djetetu samo pamučne čarapice

Svakako se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma gljivične infekcije javite svom liječniku.

Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....