NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaProširene vene u trudnoći - što ih uzrokuje i kako ih liječiti?

Proširene vene u trudnoći – što ih uzrokuje i kako ih liječiti?

Problem proširenih vena u trudnoći javlja se kod otprilike 50 do 60 posto žena. Provjerite kako ih ublažiti i ubrzati oporavak.

Zašto nastaju proširene vene u trudnoći?

Trudnice su osobito sklone razvoju varikoznih vena i venske tromboze i pojava proširenih vena u trudnoći posve je normalna i uobičajena.

Lošu vensku cirkulaciju i širenje vena uzrokuje povećan tlaku u trbuhu i zdjelici, a hormonalne promjene u trudnoći odnosno hormon progesteron dovodi do slabljenja vanjskih stijenki vena.

Kako u trudnoći maternica raste tako postepeno sve više pritišće vene u desnoj strani tijela i proporcionalno s tim povećava se tlak i šire vene u nogama. Kao što znamo tijelo u trudnoći proizvodi više krvi pa su i vene pod većim opterećenjem.

Isto tako žene u trudnoći se slabije kreću nego obično što pogoduje nastajanju venske tromboze. No, nije ni zanemariva činjenica da nastajanju vena pogoduje i faktor nasljeđivanja.

Proširene vene najčešće su , plave ili ljubičaste boje i uglavnom se pojavljuju na nogama. Ali nije neobično da ih dobijete i na nekim drugim dijelovima tijela kao što je vulva ili rektalni dio.

Proširene vene možete osjetiti ali i ne morate.

Najčešće noge čine teškima i osjetljivima. Koža oko proširenih vena vas može svrbjeti ili peckati, pa čak vam se može i činiti kao da vam vene gore, a može vas čak i boljeti.

Ako ste puno vremena proveli na nogama, ako imate više plodnu trudnoću ili imate problema sa prekomjernom težinom, logično je da se svi ti simptomi pojačavaju prema kraju dana.

Kako liječiti proširene vene u trudnoći?

Kod vena je isto kao i kod svih promjena koje se javljaju u trudnoći vrlo važna preventiva jer je to jedino što eventualno može spriječiti ili ublažiti nastanak vena.

Preporučljivo je da nosite čarape specijalizirane za vene, pokušajte kontrolirati svoju tjelesnu težinu jer ako je ona prekomjerna uvelike pridonosi nastajanju proširenih vena.

Radite vježbe koje će poboljšati vašu cirkulaciju i uz te vježbe naravno šećite. Ugodna šetnja ne može škoditi jer pokreće mišiće listova i potiče cirkulaciju.

Pokušajte podići noge kod god je to moguće i isto tako izbjegavajte dugo stajati ili sjediti u istome položaju. Neće škoditi i ako pokušate sa blagim masažama nogu jer i one poboljšavaju cirkulaciju.

Preporučuje se spavati ili ležati na lijevoj strani tijela jer kao što smo već i spomenuli kako maternica raste tako radi pritisak na vene desne strane tijela.

Problem proširenih vena nestane kroz 3 do 4 mjeseca nakon poroda, kod nekih žena i prije, a do tada je najbolje da i dalje primjenjujete sve one mjere koje će pomoći pri oporavku.

Najvažnije je da. ako niste prije trudnoće imali problema s venama. vaše noge će opet izgledati kao i prije trudnoće.

Doznajte više o proširenim venama u trudnoći u videu:

Pogledajte video i doznajte više o problemima nogu u trudnoći:

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....