Riža na mlijeku omiljen je obrok mnoge djece pa i većine odraslih jer nas vraća u djetinjstvo u vrijeme dok nije bilo različite instant hrane pa su nam mame za doručak ili večeru, ili pak za desert nakon ručka kuhale rižu na mlijeku.
Sve što je bilo potrebno za finu “mljackavu” rižu na mlijeku bila je obična bijela riža, mlijeko i žlica šećera. Danas je dostupno puno više sastojaka i vrsta riže pa vam donosimo par recepata i načina pripreme.
Skoči na odjeljak:
- Riža na mlijeku za bebe 7+ – recept
- “Klasična” riža na mlijeku – recept
- Riža na mlijeku s čokoladom – recept
- Riža na mlijeku s kokosom – recept
- Riža na mlijeku – recept s bademovim mlijekom
- Riža na mlijeku s džemom od jagoda
Riža na mlijeku – kako skuhati rižu?
Skuhati rižu na mlijeku je vrlo jednostavno, a rezultat je iznimno ukusan. Za najosnovniji recept potrebne su vam samo dvije namirnice:
- riža
- mlijeko
Za početak rižu dobro operite u hladnoj vodi kako bi se riješili nečistoća koje se uhvate za zrno riže i lošeg škroba. Na štednjak stavite posudu s nešto debljim dnom te dodajte opranu rižu i mlijeko. Najbolji omjer za “mljackavu” rižu je 1:3 riža-mlijeko. Svakako ako želite razabraniju rižu omjer prilagodite svom ukusu.
Rižu na mlijeku kuhajte otprilike petnaest do dvadeset minuta na laganoj vatri kako mlijeko ne bi zagorjelo te uz povremeno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno posude. Ako primijetite da je riža “popila” svo mlijeko, a nije vam još dovoljno mekana, slobodno dodajte još mlijeka te nastavite kuhati.
Također, danas je dostupno puno različitih vrsta riža pa i taj dio možete prilagoditi svom ukusu.
U nastavku članka vam donosimo i nekoliko najpopularnijih recepata za rižu na mlijeku s čokoladom, kokosom, bademovim mlijekom i džemom od jagoda.
Riža na mlijeku – vrste riže
U svijetu postoji čak stotinu tisuća vrsta riže. Po porijeklu i svojstvima dijelimo ih u dvije velike skupine:
- indica – raste u tropskim područjima i ima dugačko i čvrsto zrno
- japonica – raste u tropskim područjima ali i područjima blaže klime kao što su Kalifornija, Italija i Japan. Kratkog je i ljepljivog zrna.
Prema dimenzijama razlikujemo 3 vrste riže:
- dugog zrna – puna je amiloze pa se pri kuhanju ne lijepi i ostaje razabrana
- srednje dugog zrna – ima podjednake omjere amiloze i amilopektina pa je sklona lijepljenju
- kratkog zrna – obiluje amilopektinom te se pri kuhanju lijepi i postaje kašasta
Za rižu na mlijeku možete koristiti različite vrste riže kao što su:
- basmati riža – aromatična riža orašastog okusa
- jasmine riža – aromatična riža blagog cvjetastog mirisa
- crna tj. “zabranjena riža” – slatkog je okusa i ljepljive strukture. Zove se i zabranjena riža jer je u prošlosti bila rezervirana samo za plemstvo.
- crvena riža – crvene je boje i orašastog, zemljanog okusa
- divlja riža – nije prava riža nego sjemenka trave. Orašastog je okusa i kada se skuha postaje “gumasta”
Također, kako bi riži na mlijeku dali drugačiji okus možemo promijeniti i mlijeko.
Riža na mlijeku – vrste mlijeka
Na kravlje mlijeko svi smo navikli jer je najdostupnije, a i najzastupljenije. Klasičan je odabir za izradu deserta kao što je riža na mlijeku.
Ipak, kako bi riži na mlijeku malo promijenili okus možemo koristiti:
- kokosovo mlijeko
- bademovo mlijeko
- zobeno mlijeko
Imajte na umu da se djeci mlađoj od godinu dana ne preporučuje kravlje mlijeko.
Riža na mlijeku za bebe 7+ – recept
Sastojci:
- 100 grama riže
- 300 grama zobenog mlijeka
- suhe šljive, marelice, cejlonski cimet
Način pripreme:
- suhe šljive i marelice stavite u posudicu s vodom i ostavite sa strane da se namoče
- zobeno mlijeko i rižu stavite u posudu na štednjak
- kuhajte 15-20 minuta dok riža ne omekani
- prije samog kraja kuhanja smiksajte suhe šljive i marelice i dodajte žličicu cimeta te umiješajte u rižu
- izvadite u posudicu, prohladite i poslužite svom mališanu
Dodatan slador u ovom receptu nije potreban jer su sušene šljive i marelice same po sebi dovoljno slatke.
Također, ako ne želite koristiti zobeno mlijeko, rižu možete skuhati i samo na vodi pa umiješati adaptirano ili majčino mlijeko. Kada se riža skuha samo ju lagano isperite pod hladnom vodom da se brže ohladi, procijedite i dodajte mlijeko po vašem izboru.
Bitno je da se majčino ili adaptirano mlijeko ne zagrijava iznad 50°C kako se ne bi uništili hranjivi sastojci mlijeka.
“Klasična” riža na mlijeku – recept
Sastojci:
- 100 grama riže
- 300 grama mlijeka
- žica šećera
Način pripreme:
- mlijeko, šećer i rižu stavite u posudu na štednjak
- kuhajte 15-20 minuta dok riža ne omekani
- izvadite rižu u zdjelicu i poslužite toplo ili spremite u hladnjak za kasnije
Da bi dodali malo okusa riži nakon što ju izvadite u zdjelicu pospite malo cimeta po vrhu ili pred sam kraj kuhanja dodajte jedan vanili šećer.
Ako želite zdraviju verziju možete skuhati crnu rižu i umjesto šećera dodati med.
Riža na mlijeku s čokoladom – recept
Za čokoladnu rižu na mlijeku, pripremite rižu na mlijeku prema klasičnom receptu iznad te prije samog kraja kuhanja dodajte žlicu-dvije slatkog kakaa i promiješajte ili pak uzmite žlicu čokoladnog namaza te ga pomiješajte s rižom u zdjelici.
Riža na mlijeku s kokosom – recept
Sastojci:
- 100 grama riže
- 300 grama kokosovog mlijeka
- 50 grama kokosovog brašna
Način pripreme:
- kokosovo mlijeko i rižu stavite u posudu na štednjak
- kuhajte 15-20 minuta dok riža ne omekani
- prije samog kraja kuhanja dodajte kokosovo brašno i promiješajte
- izvadite u zdjelicu i ukrasite kokosom
Kokosovo mlijeko samo po sebi je slatkastog okusa pa u ovom receptu nema dodatnog šećera. Ako vam ipak nedostaje dodajte žličicu meda.
Također na ohlađenu rižu možete narezati neku vrstu tropskog voća koje se odlično slaže s okusom kokosa, npr. mango, ananas ili marakuja.
Riža na mlijeku – recept s bademovim mlijekom
Sastojci:
- 100 grama riže
- 300 grama bademovog mlijeka
- 100 grama nasjeckanih orašastih plodova: badema, oraha, lješnjaka
Način pripreme:
- bademovo mlijeko i rižu stavite u posudu na štednjak
- kuhajte 15-20 minuta dok riža ne omekani
- izvadite u zdjelicu, ohladite i pospite usitnjenim orašastim plodovima
Bademovo mlijeko je također slatkasto, ali ako vam nedostaje sladora u mješavinu orašastih plodova dodajte brusnice ili grožđice.
Riža na mlijeku s džemom od jagoda
Za primjer riže na mlijeku s džemom od jagoda pogledajte kako to priprema naš poznati kuhar Mate Janković: