NaslovnicaPrehranaMagnezij - zašto je važan i kako prepoznati nedostatak magnezija?

Magnezij – zašto je važan i kako prepoznati nedostatak magnezija?

Jeste li znali da je magnezij deveti najrasprostranjeniji element u svemiru? U svakoj stanici tijela nalaze se ioni magnezija. Iz tog razloga, može se reći kako život bez navedenog minerala ne bi bio moguć.

Zašto je magnezij toliko važan i kako prepoznati nedostatak magnezija?

Osobe koje se bave fizičkim aktivnostima, imaju poteškoća vezana uz mišićni i koštani sustav ili imaju smanjenu psihološku funkciju uslijed posljedica stresa itekako imaju povećanu potrebu za magnezijem. Danas nam je omogućeno unositi dovoljne količine magnezija putem dodataka prehrani.

Studije pokazuju kako otprilike polovica populacije unosi manje dnevne preporučene vrijednosti magnezija putem prehrane. Do pomanjkanja magnezija u našem organizmu dolazi najčešće zbog nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, kave i velikog unosa rafiniranog šećera.

Također, povećane potrebe magnezija pojavljuju se kod sportaša, trudnica i kroničnih bolesnika.

Simptomi pomanjkanja magnezija su grčenje mišića, nepravilno kucanje srca, osjećaj umora i iscrpljenoti te nedostatak koncentracije.

Znate li da je magnezij jedan od dvadesetak elemenata koji su bitni za život?

Magnezij je odgovor ako osjećate umor ili želite opustiti mišiće nakon fizičkih aktivnosti.
Magnezij je odgovor ako osjećate umor ili želite opustiti mišiće nakon fizičkih aktivnosti.

Magnezij je mineralna tvar važna za život bez koje naš organizam ne bi mogao funkcionirati. Vrlo je zastupljen u ljudskom organizmu. Sudjeluje u preko 300 enzimskih reakcija u organizmu, npr. sinteza proteina i sinteza nukleinskih kiselina.

Magnezija u organizmu ima 24-30 g, od čega je polovina u kostima, dok se ostatak nalazi u mekim tkivima, a samo 1% cirkulira u krvi.

Magnezij ima brojne važne uloge – regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, služi za ublažavanje grčeva, štiti živce i zdrave zube, blago snižava krvni tlak.

Višak magnezija se izlučuje kroz organizam dok se kontrola održavanja potrebne razine magnezija obavlja kroz bubrege.

Ljudskom organizmu je potrebna određena količina magnezija kako bi mogli pravilno spavati.

Važnost magnezija u trudnoći

Važnost magnezija u trudnoći
Važnost magnezija u trudnoći

Potrebe za vitaminima posebno su važne za trudnice pogotovo jer su trudnoća i dojenje nutritivno najzahtjevnija razdoblja u životu žene.

Različita ispitivanja pokazala su značajno smanjenje količine magnezija u organizmu za vrijeme trudnoće, i to čak do 30%.

Magnezij predstavlja izuzetno bitne nutrijente pogotovo tijekom drugoga i trećeg tromjesečja. Osim toga, magnezij je od iznimne važnosti jer smanjuje rizik od prijevremenih kontrakcija uterusa te ublažava grčeve mišića, posebice grčeve u mišićima nogu koji su učestali u kasnim razdobljima trudnoće.

Također, tijekom kasnijih stadija trudnoće, magnezij se koristi i kao terapija kod preeklampsije tj. poremećaja koji se pojavljuje u obliku visokog krvnog pritiska.

Apsorpcija je izrazito bitna pa je tako istraživanje objavljeno u časopisu „Maternal & Child Nutrition“ pokazalo da svakodnevna upotreba keliranog oblika magnezija – magnezij bisglicinata može smanjiti učestalost i intenzitet grčeva u nogama kod trudnica.

Za kelirani magnezij u obliku bisglicinata se smatra da osigurava maksimalnu apsorpciju i bioraspoloživost od svih oblika magnezija. Navedeni oblik magnezija apsorbira se u različitim dijelovima probavnog sustava, brže se resorbira u organizmu te se smatra vrlo učinkovitim oblikom magnezija.

Kelirani magnezij
Kelirani magnezij

Aminokiselinski kelati su oblici koji su najzastupljeniji u prirodnim biljnim izvorima. Ljudsko tijelo ih može vrlo uspješno apsorbirati posebnim metaboličkim putevima.

Magnezij citrat je također visoke bioraspoloživosti i pokazuje dobru topljivost u vodi. Magnezij u formi citrata organski je oblik magnezija koji se značajno bolje iskorištava u organizmu. Također, pomaže kod kronične konstipacije.

Oblik magnezij karbonata predstavlja dobar izvor magnezija za osobe koje pate od loše probave i imaju problema s refluksom kiseline.

Magnezij u obliku malata učinkovit je za pomoć kod sindroma kroničnog umora. Smanjuje mogućnost nastajanja grčeva u mišićima, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.

Gdje kupiti magnezij i koji magnezij odabrati?

Naša preporuka je Magnezij Chelate 5 Complex® hrvatskog proizvođača Hug Your Life.

Magnezij Chelate 5 Complex® smo odabrali jer je riječ o proizvodu koji se temelji na jedinstvenoj formuli 5 različitih oblika magnezija (bisglicinat, citrat, karbonat, malat i oksid) uz dodatak vitamina B skupine, vitamina D3, selena i mangana s 150% PU u dnevnoj dozi. Ovakvom formulacijom omogućen je vrlo širok spektar primjene uključujući različite populacijske skupine.

Magnezij Chelate 5 Complex®
Magnezij Chelate 5 Complex®

Proizvod možete naručiti po cijeni od 149 kn: Magnezij Chelate 5 Complex®, a u nastavku možete vidjeti detaljan sastav.

Sastojci: U 3 kapsule
(dnevna doza):
Magnezij (magnezijev bisglicinat, magnezijev citrat, magnezijev karbonat,
magnezijev malat, magnezijev oksid)
375 mg (100% PU*)
Vitamin B1 (tiamin-hidroklorid) 1,65 mg (150% PU*)
Vitamin B2 (riboflavin) 2,1 mg (150% PU*)
Pantotenska kiselina (kalcijev D-pantotenat) 9 mg (150% PU*)
Vitamin B6 (piridoksin-hidroklorid) 2,1 mg (150% PU*)
Mangan (manganov (II) klorid tetrahidrat) 3 mg (150% PU*)
Folna kiselina (pteroilmonoglutaminska kiselina) 300 µg (150% PU*)
Vitamin B12 (cijanokobalamin) 3,75 µg (150% PU*)
Vitamin D3 (kolekalciferol) 7,5 µg (150% PU*)
Selen (natrijev selenit) 82,5 µg (150% PU*)
Biotin (D-biotin) 75 µg (150% PU*)
Reference

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....