NaslovnicaOprema za bebe i trudniceOprema za bebeIzlazak iz rodilišta - što vam je potrebno i kako se pripremiti?

Izlazak iz rodilišta – što vam je potrebno i kako se pripremiti?

Postoje brojni duži ili kraći popisi što je sve potrebno pripremiti prilikom odlaska u rodilište. Međutim, što je to što će biti korisno kada izlazite iz rodilišta? Evo podsjetnika za tu situaciju.

Većina trudnica mašta o brzom izlasku iz bolnice nakon porođaja, mada kada iskuse sam porođaj i kada prvi put uzmu bebu u ruke, često postavljaju pitanje kako će se na dalje snalaziti s bebom. Poznato je da je nakon carskog reza boravak u bolnici nešto duži, što je u većini slučajeva zbog majčinog oporavka.

Važne stavke na koje roditelji ponekad zaboravljaju su nabavka određene opreme na vrijeme.

Izlazak iz rodilišta

Kada pripremate torbu za sebe i odlazak u rodilište, pripremite i jednu manju koju će vam članovi porodice donijeti kad budete izlazili s bebom.

Za mamu je dovoljno da ima trudničku odjeću u kojoj se i dalje osjeća ugodno i ništa je ne steže. Ako je u pitanju majica, neka bude šira i rastezljiva u slučaju da zatreba hitno dojenje, jer procedura izlaska iz rodilišta može i potrajati.

Također, ako ne živite blizu rodilišta, možda ćete morati zaustaviti automobil i podojiti bebu, pa je praktično imati ili grudnjak za dojenje ili sportski grudnjak koji se lako pomjera bez skidanja.

Za bebu vam trebaju slijedeće stvari:

  • dva komada jednokratnih pelena
  • dvije tetra pelene – ako zatreba za podmetanje pod bebinu glavu u auto sjedištu ili za prekrivanje preko auto sjedišta u slučaju nepogodnih vremenskih prilika (ako je vrlo hladno i vjetrovito ili ako je jako sunce)
  • švedska pelena u slučaju da je preporuka liječnika široko povijanje
  • bodi ili benkica
  • štramplice, odjelce ili kompletić, zavisno od godišnjeg doba
  • čarapice
  • kapica, ovisno o tome koje je godišnje doba – ili pamučna i tanka, ili vunena
  • dekica ako je hladnije vrijeme

Bebu treba iznijeti iz rodilišta u auto sjedalici – bebi je tako i najsigurnije i najudobnije. Zaboravite na nosiljke i ostala pomagala kojima nije mjesto u automobilu, a naročito zaboravite na ideju da bebu držite u naručju tijekom vožnje. To je jedan od najopasnijih načina za prijevoz bebe i male djece, jer u slučaju sudara mamine ruke ne mogu zaštititi dijete.

Auto sjedalica

Zakon nalaže da se djeca voze u auto sjedalima od rođenja i na taj način već od prvog dana brinete o sigurnosti svoje bebe. Čak i ako kući idete taksijem, beba treba biti u auto sjedištu.

Kako bi se utvrdilo cjelokupno bebino stanje, radi se Apgar test i to neposredno nakon porođaja i on se ponavlja u narednih 24 sata. Osim provjere svih vitalnih znakova, beba bi prije izlaska iz bolnice trebala imati barem dva uspješna obroka. Ako majka planira dojiti, trebala bi već u bolnici dobiti detaljne savjete kako da doji i naravno, stručnu pomoć u samoj praksi.

Puno sreće u zajedničkoj pustolovini koja tek počinje!

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....