NaslovnicaOprema za bebe i trudniceOprema za bebeDječja kolica – kako odabrati najbolja kolica za bebe?

Dječja kolica – kako odabrati najbolja kolica za bebe?

Dječja kolica su „must have“ za gotovo sve roditelje. Ona su potrebna od samog rođenja djeteta pa do trenutka dok ono ne počne samostalno hodati, ali i kasnije, najčešće do treće ili četvrte godine.

No, s toliko različitih vrsta kolica na raspolaganju, može biti vrlo teško reći koja su najidealnija za vas i vaše dijete. Jeste li u potrazi za nečim jefitinim ili skupim, jednostavnim ili složenijim, osnovnim ili višenamjenskim modelom? Trebate li kolica za više od jednog djeteta?

Prije nego se upustite u kupnju, razmislite o tome gdje živite, o tome gdje možete gurati kolica i koliko želite potrošiti. Ako živite u urbanom području, najbolje je da kupite kolica koja su čvrsta, ali lagana za manevriranje, podizanje i nošenje.

djecja-kolicaAko ćete koristiti kolica uglavnom za male relacije, vjerojatno će biti dovoljno da koristite autosjedalicu za mlađe bebe i lagana kolica za one starije.

Standardne veličine kolica dolaze u mnogo različitih stilova i dizajna, ali će gotovo uvijek imati udobnu podstavljenu stolicu kojoj se naslon može podesiti na različite pozicije. Većina kolica ima i dio za zaštitu protiv sunca, te prostor ispod sjedala za stvari djeteta. U nekim kolicima je beba okrenuta prema roditelju, a u drugima nije. Kod nekih modela se ta pozicija može mijenjati.

Kod autosjedalica, koje se prodaju zajedno s okvirima za kolica, prvenstveno je bitna praktičnost. Izvadite autosjedalicu iz auta, umetnite ju u okvir i imate kolica. To je također odlično kada vam dijete spava pa ga lako možete izvaditi iz auta i staviti u kolica, i obrnuto, bez straha da ćete ga probuditi.

Lagana kolica, zvana i kišobran kolica, obično su kompaktna jer se mogu preklapati. Takvi modeli su obično jeftiniji od modela s više mogućnosti. Takva kolica su prikladna za starije bebe, a nisu pogodna za malu djecu, jer ne pružaju dovoljnu podršku za glavu.

Jogging kolica ili kolica za trčanje imaju tri kotača. Izvrsna su za duge šetnje i trčanje, pa čak i šetnje u šumi. U urbanim sredinama one su možda i najbolja opcija. No, njihova veličina ih čini teškima za manevriranje uz i niz stepenice te u liftovima. Bitno je napomenut da ćete možda morati kupiti dodatne dijelove kada je beba mlađa od 6 mjeseci.

Kolica sa dvije ili tri sjedalice koriste roditelji sa više djece. Postoje modeli kada su sjedalice jedna pored druge ili jedna iza druge (u slučaju kada su tri sjedalice jedna je naprijed, a dvije iza). Ponekad, kod nekih modela može nedostajati prostora za noge kod stražnjih sjedalica, ali sve su sjedalice jednako udobne.

Što tražiti kada kupujete dječja kolica?

Sigurnost dječjih kolica

Uvjerite se da su okviri kolica dovoljno čvrsti. Mehanizam bi trebao biti jednostavan za korištenje. Pogledajte pozorno ima li kakvih oštrih rubova ili izbočina. Također, izbjegavajte dječja kolica s otvorima za noge koji su dovoljno široki da se dijete može provući.

Potražite dječja kolica koja zadovoljavaju sve sigurnosne standarde, a isto tako pratite koji se proizvodi povlače iz prodaje jer je utvrđeno da ne zadovoljavaju standarde sigurnosti.

Sigurnosni pojas

Sigurnosni sustav je potreban, ali osim što je potreban zbog sigurnosti, opravdan je i zbog znatiželje bebe da nađe izlaz. Najsigurniji je sustav u pet točaka koji obavija oko struka, između nogu, a ide preko ramena. Prije kupnje, uvjerite se da će takav model biti udoban i siguran za dijete.

Kočnice

Testirajte kočnice dječjih kolica u trgovini i provjerite jesu li jednostavne za rukovanje. Kotači se trebaju „zaključati“ čim pritisnete kočnice.

Manevarske sposobnosti

Trebali biste biti u stanju gurati dječja kolica u ravnoj liniji. Kotači koji se mogu okretati u svaku stranu omogućiti će vam da kolica lakše okrenete.

Visina ručaka

Ručke dječjih kolica bi trebale biti u visini struka ili malo ispod. Većina kolica je napravljeno prema prosječnoj visini žena. Međutim, veliki dio žena (kao i većina tati) se ne uklapa u taj opis i u tom slučaju biste trebali potražiti kolica sa podesivim ručkama.

Podesiva sjedala

Za novorođenčad je potrebno sjedalo koje je gotovo u vodoravnom položaju. Za starije bebe bitno je da mogu sjediti i nasloniti glavu. Dakle, podsive sjedalice imaju prednosti.

Zaštitna navlaka

Podesiva zaštitna navlaka zaštititi će vaše dijete od sunca, kiše i vjetra, a može učiniti i vožnju ugodnijom.

Košarica

Najčešće se nalazi ispod sjedalice, a velika je pomoć roditeljima jer je namijenjena za opremu za bebe.

Periva tkanina

Tkanina koja se može skinuti i oprati najpraktičnija i najpotrebnija je za male bebe.

Bitno je napomenuti da ako kupujete rabljena ili polovna kolica, da se uvjerite u gore navedene stvari, jer je sigurnost vašeg djeteta najbitnija.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...