NaslovnicaBriga o djeciPutovnica za dijete - potrebna dokumentacija, podnošenje zahtjeva i cijena

Putovnica za dijete – potrebna dokumentacija, podnošenje zahtjeva i cijena

Putovnica za dijete je isprava kojom se dokazuje identitet i hrvatsko državljanstvo. Svaka osoba, odrasla ili dijete, dužna ju je nositi kada putuje u inozemstvo. Iznimka ovoj odredbi su okolnosti kada je međunarodnim ugovorom drugačije određeno, tada je dovoljno posjedovati osobnu iskaznicu.

Kako bi vam priprema prvog putovanja s bebom prošla što manje stresno i kako bi spriječili potencijalne poteškoće na graničnom prijelazu, donosimo vam aktualne i detaljne informacije o postupku izdavanje putovnice.

Putovnica za dijete ili osobna iskaznica za dijete?

Nekada je postojala zakonska mogućnost upisa djeteta u putovnicu roditelja, danas to ne postoji te pri putovanju u inozemstvo dijete mora imati svoju putnu ispravu. Roditelji mogu, ovisno o okolnostima, odabrati osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Od 2003. godine osobnu iskaznicu je moguće izvaditi i za dijete od rođenja. Izrada osobne iskaznice znatno je jeftinija od izrade putovnice i može se koristiti kao putna isprava za sve države članice Europske unije, zemlje regije, Švicarsku te skandinavske zemlje koje nisu dio Europske unije. Osobna iskaznica je dovoljna za putovanje i za prekomorske zemlje koje su dio Francuske, Španjolske, Portugala, Ujedinjenog kraljevstva.

Ako putujete u zemlje koje nisu prethodno navedene ili ne znate još gdje ćete sve putovati putovnica je najbolji izbor za vaše dijete.

Putovnica za dijete – potrebna dokumentacija, podnošenje zahtjeva i cijena

Putovnica za dijete – potrebna dokumentacija

Za izdavanje putovnice potrebni su vam:

 • zahtjev za izdavanje putovnice
 • dokaz o uplati novčanog iznosa za izdavanje putovnice te upravnu pristojbu (detaljno pojašnjeno u nastavku)
 • 1 fotografija za biometrijsku putovnicu
 • isprava na temelju koje se može provjeriti identitet i hrvatsko državljanstvo (izvadak iz matice rođenih ili rodni list)

Putovnica za dijete – cijena

Cijena izrade putovnice ovisi o tome hoćete li ju izraditi u redovnom postupku (kada izrada traje do 30 dana) ili u žurnom postupku (kada izrada traje najduže 3 dana).

U redovnom postupku cijena putovnice iznosi 355 kuna i to:

 • 320 kuna za izdavanje putovnice što možete uplatiti na uplatnom mjestu pošte, FINA-e, poslovne banke ili putem internet bankarstva na račun državnog proračuna Republike Hrvatske. IBAN državnog proračuna za uplatu je: HR1210010051863000160 uz naznaku po modelu HR65 7005-434-OIB (navesti OIB djeteta)
 • 35 kuna upravne pristojbe što možete uplatiti putem uplatnice ili putem Internet bankarstva. Pod opis plaćanja navedite “države upravne pristojbe”, a uplatu izvršite na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160  po modelu HR64 5002-713-23043. Upravnu pristojbu od 35 kuna možete uplatiti i u državnim biljezima.

U žurnom postupku cijena putovnice iznosi 550 ili 605 kuna i to:

 • 410 kuna za izdavanje putovnice u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u Policijskoj upravi zagrebačkoj, odnosno 465 kuna za putovnicu u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u drugim policijskim upravama ili postajama.  Uplatiti možete na uplatnom mjestu pošte, FINA-e, poslovne banke ili putem internet bankarstva na račun državnog proračuna Republike Hrvatske. IBAN državnog proračuna za uplatu je: HR1210010051863000160 uz naznaku po modelu HR65 7005-434-OIB (navesti OIB djeteta)
 • 140 kuna upravne pristojbe što možete uplatiti putem uplatnice ili putem Internet bankarstva. Pod opis plaćanja navedite “države upravne pristojbe”, a uplatu izvršite na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160  po modelu HR64 5002-713-23043.

Slika za biometrijsku putovnicu

Na cijenu izrade putovnice utjecat će i cijena izrade fotografije. Za biometrijsku putovnicu (koja se izdaje u Hrvatskoj i sadrži elektronički čip s podacima nositelja putovnice) potrebne su fotografije koje moraju zadovoljavati točno određene kriterije.

Gotovo svaki profesionalni foto studio u svojoj ponudi ima slikanje za biometrijsku putovnicu što će vas koštati između 50 i 70 kuna.

Putovnica za dijete – potrebna dokumentacija, podnošenje zahtjeva i cijena

Ako posjedujete odgovarajuću opremu i željeli biste uštedjeti možete pokušati dijete uslikati i sami. Kriteriji koje slike moraju zadovoljiti su:

 • dimenzije fotografije su 3.5 x 4.5 cm
 • minimalna visina glave od brade do tjemena je 30 mm i glava trena biti centrirano smještena
 • na slici mora biti jasno vidljiva glava, vrat i početak ramena, a kosa ne smije viriti izvan slike
 • oči moraju biti ravno pozicionirane na horizontalnu liniju, a razmak očiju iznosi optimalno 10 mm
 • fotografija ne smije biti starija od 6 mjeseci
 • fotografija treba biti na visokokvalitetnom, sjajnom i glatkom papiru bez površinske strukture
 • pozadina mora biti jednobojno svijetla (idealno svijetlosiva)
 • dijete na fotografiji mora biti samo, lice u potpunosti vidljivo, a oči otvorene

Putovnica za dijete – podnošenje zahtjeva

Zahtjev za izdavanje putovnice u redovnom postupku za dijete podnosi se u policijskoj upravi (odnosno postaji koja ima upravne poslove) neovisno o mjestu prebivališta. Rok za izradu putovnice nakon podnošenja zahtjeva je 30 dana.

U hitnim slučajevima (poput liječenja, bolesti, smrti člana obitelji ili neodgodivog službenog puta) zahtjev za izdavanje putovnice u žurnom postupku podnosi se u Policijskoj upravi zagrebačkoj (Petrinjska ulica) kada se izdaje u roku od 48 sati.

Putovnica u žurnom postupku može se zatražiti i u drugim policijskim upravama ili postajama koje su u sastavu drugih policijskih uprava te se  izdaje u roku od 72 sata.

Pri podnošenju zahtjeva putovnice za dijete starije od 12 godina, dijete mora biti prisutno radi potpisivanja zahtjeva i davanja otisaka prstiju koji se pohranjuju u čipu biometrijske putovnice.

Putovnica za dijete rastavljenih roditelja

Oba roditelja moraju ravnopravno i zajednički sudjelovati u postupku izrade putovnice za zajedničko dijete. U pravilu zahtjev za izdavanje putovnice podnose osobno oba roditelja ili jedan od roditelja podnosi zahtjev, a drugi roditelj preuzima putovnicu. Ako je jedan od roditelja spriječen, može dati ovjerenu pisanu suglasnost drugom roditelju za izradu putovnice za dijete.

Zahtjev može samostalno podnijeti jedan od roditelja samo ako:

 • je drugi roditelj umro ili proglašen umrlim
 • je drugi roditelj lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na izradu putovnice
 • na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb u cijelosti ili u tom dijelu
 • drugom roditelju miruje ostvarivanje roditeljske skrbi na temelju sudske odluke.

Ako postoje posebne okolnosti, kada prijeti opasnost za dijete ili je izdavanje putovnice u osobitom interesu za dijete, zahtjev može podnijeti i putovnicu preuzeti isti roditelj. U tom slučaju roditelju je potrebna pisana suglasnost centra za socijalnu skrb nadležnom prema mjestu prebivališta odnosno boravišta djeteta.

Putovnica za dijete – potrebna dokumentacija, podnošenje zahtjeva i cijena

Putovnica za dijete u inozemstvu

Osim na teritoriju Republike Hrvatske putovnicu za dijete moguće je izraditi i u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu gdje dijete boravi.

Za svu djecu koji su državljani Republike Hrvatske, a imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu, putovnice se mogu izraditi u redovnom postupku.

Zahtjev za izdavanje putovnice i u inozemstvu podnose oba roditelja, a iznimno zahtjev može podnijeti jedan roditelj, a drugi roditelj preuzeti putovnicu. Pri podnošenju zahtjeva dijete starije od 12 godina mora biti prisutno.

Dokumentacija koja vam je potrebna:

 • zahtjev za izdavanjem putovnice
 • rodni list djeteta
 • valjane putovnice ili osobne iskaznice roditelja
 • potvrda o prijavi na aktualnu adresu
 • fotografija za biometrijsku putovnicu
 • dokaz o izvršenoj uplati konzularne pristojbe

Popis svih diplomatskih misija i konzularnih ureda možete pronaći na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....