NaslovnicaKnjigeKnjige i slikovnice za djecuŠto čitati djeci ovo ljeto? Izdvajamo 10 slikovnica za najmlađe!

Što čitati djeci ovo ljeto? Izdvajamo 10 slikovnica za najmlađe!

Glasno čitanje djeci od najranije dobi je iznimno važno. Rezultati mnogih istraživanja naglašavaju da je ono povezano s kasnijim uspjehom u školi i prevencijom poteškoća u čitanju, proširuje vokabular i opće znanje, pobuđuje maštu te omogućava djeci upoznavanje s književnim jezikom koje nije uobičajno za svakodnevni govor.

Nije uvijek lako pronaći vrijeme za glasno čitanje stoga godišnji odmor može biti sjajna prigoda da provedete vrijeme čitajući. Predlažemo vam 10 ljetnih slikovnica za koje vjerujemo da će vam se svidjeti bez obzira hladite li se u moru, bazenu ili u lavoru na balkonu.

 

1. Podvodna priča – Kestutis Kasparavičius (Ibis grafika)

Podvodna priča - slikovnica za najmlađe

Radnja ove prekrasne slikovnice litavskog autora i ilustratora Kęstutisa Kasparavičiusa vodi nas u morske dubine gdje marljive ribice spašavaju nasukane brodove i odbjegle otoke, usmjeravaju uzburkane valove i rastjeruju tamne oblake. Jednog dana požele otići na zasluženi odmor pa im u pomoć, sa samog morskog dna, stiže jedna spretna hobotnica.

 

2. Crna ribica – Samad Behrangi (Znanje)

Crna ribic - slikovnica za najmlađe

Crna ribica je jedna on najpoznatijih iranskih dječjih knjiga o malenoj ali odlučnoj ribici koja postavlja velika pitanja i upušta se u čudesnu pustolovinu preko ruba jezera, potoka i rijeke kako bi na njih pronašla odgovore.

 

3. Krokodil na plaži – Gordana Lukačić (Profil)

Krokodil na plaži - slikovnica za najmlađe

Jednog toplog ljetnog jutra dječak Martin je krenuo na plažu sa svojim krokodilom Šljunkom. Dok se Martin igrao u pijesku s prijateljima, naišao je veliki valk i povukao Šljunka u more. Što se dogodilo kad je dječak otkrio da je Šljunko nestao pročitajte u ovoj slikovnici za najmlađe.

 

4. Winnie pod morem – Valerie Thomas, Korky Paul (Ženska posla)

Winnie pod morem - slikovnica za najmlađe

Vrijeme je godišnjeg odmora i za vješticu Winnie i njezinog crnog mačka Wilbura. Winnie je jedva čekala zaroniti u more, ali mačku se to nije svidjelo. Stoga je maštovita vještica odlučila sebe i mačka pretvoriti u morska stvorenja. Ali gdje je čarobni štapić?

 

5. Nino otkriva more – Tonči Žanko – Tona (Profil)

Nino otkriva moreWinnie pod morem - slikovnica za najmlađe

Ako želite u djetetu pobuditi ekološku svijet i ljubav prema moru, ovo je jedna sjajna slikovnica u kojoj se izmjenjuju ilustracije i fotografije Jadranskog mora kao edukativni i zabavni sadržaj kroz avanture glavnih likova Nina i Tonie.

 

6. Riba duginih boja – Marcus Pfister (Golden marketing – Tehnička knjiga)

Riba duginih boja - slikovnica za najmlađe

Srebrica je jedna posebna riba, najljepša riba u oceanu čije je tijelo prekriveno blistavim ljuskicama. Sve su joj se ribe divile, ali zbog svoje taštine izgubila je sve prijatelje. Srećom na kraju je shvatila da prijatelje ne može pridobiti samo ljepotom i naučila važnu lekciju o prijateljstvu i zajedništu koju možete prenijeti i svom djetetu.  

 

7. San o moru – Manuela Vladić-Maštruko (Sipar)

San o moru - slikovnica za najmlađe

Glavni junak ove priče je stari morski vuk koji će vas upoznati s vrstama riba u Jadranskom moru, plimom i osekom, čamcima i brodovima, danima i noćima uz more. No, još i važnije, kroz prekrasne ilustracije u svakom će pobuditi sanjarenje o beskrajnoj slobodi koju donosi morska pučina.

 

8. Oštra stijena – Leona Ivanković (Veble commerce)

Oštra stijena - slikovnica za najmlađe

Ovu humanu i poučnu priču o odnosu prema nemoćnim starijim osobama donosi nam osmogodišnja djevojčica Leona Ivanković. Restoran pod morem vodila je baka, no ona to više ne može pa vođenje restorana prepušta mladima i odlazi na starački brod no za bakom ostaje velika praznina.

 

9. Riblja škola – Bruno Kuman, Ivana Guljašević (Igubuka)

Riblja škola - slikovnica za najmlađe

Zanima vas kako izgleda škola za ribice? Što sve moraju naučiti? Kako izgleda riblja abeceda? Pridružite se hobotnici strogoj učiteljici, dupinu profesoru tjelesnog i nagluhom kitu profesoru pjevanja i saznajte. Kao dodatak knjizi objavljena je i animirana verzija Riblje škole na DVD-u.  

 

10. Ribica i rak vitez – Ema Lasić (Alfa)

Ribica i rak vitez - slikovnica za najmlađe

Za kraj vam predstavljamo još jednu slikovnicu proizašlu iz pera jedne djevojčice. Prolistajte slikovnicu i saznajte kako su simpatična ribica Ivana i pametni rak Ivan spasili rijeku Koranu od zagađenja.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....