NaslovnicaBriga o djeciTemper tantrum (izljev bijesa kod djece) - što je i kako se...

Temper tantrum (izljev bijesa kod djece) – što je i kako se nositi s njim?

Tantrum (temper tantrum) je nagli i eksplozivni ispad bijesa kod djece. Očituje se ljutnjom, plakanjem, vrištanjem i ostalim oblicima ponašanja. Ponekad se događa bez povoda iz perspektive roditelja. Osnovna karakteristika temper tantruma je potpuni gubitak samokontrole nakon što krene navala emocija.

Budući da se pojavljuje i nestaje bez upozorenja, većina roditelja se nađe pred izazovom kada im dijete dobije neobjašnjivi ispad bijesa. Pitaju se što učiniti, kako se ponašati, kako umiriti dijete i na koji način se nositi sa stresom koji takva situacija donosi roditeljima, djetetu i okolini u kojoj se nalaze.

Što je temper tantrum?

Tantrum je poznat po više naziva – temper tantrum, izljev bijesa, ispad bijesa, napad histerije… Nemaju sva djeca jednake karakteristike tantruma; oni ovise o razini frustracije, psihološkom profilu i dobi djeteta. Općenito, kod većine djece frustracija i nemogućnost izražavanja osjećaja i namjera naljute dijete, a to rezultira tantrumom.

Osnovne karakteristike koje se pojavljuju kod većine djece su:

 • plakanje
 • vrištanje
 • udaranje ljudi ili stvari koje ih okružuju
 • bacanje na pod
 • bježanje od situacije u kojoj se nalaze
 • iskrivljavanje leđa
 • “ukopavanje” u mjestu

U ekstremnijim ispadima bijesa, kod djece se mogu javiti i:

 • povraćanje
 • lomljenje stvari
 • nanošenje boli sebi ili drugima
 • zadržavanje daha

Što uzrokuje temper tantrum?

Izljevi bijesa kod djece većinom pogađaju dobnu skupinu djece od prve do treće godine. Podjednako ih imaju djevojčice i dječaci. U toj dobi se javljaju jer tada djeca većinom postaju svjesna socijalnih i emocionalnih vještina.

Kada ih nešto frustrira, ili iz nekog razloga imaju jake emocije, djeca ih ne znaju izraziti na drugačiji način (jer još nisu vješti s riječima) već se nesvjesno okrenu temper tantrumu.

Međutim, tantrumi nikako ne prestaju s trećom godinom djetetova života. Ispadi bijesa se pojavljuju i kod starije djece, djece školske dobi pa čak i kod djece koja trebaju stupiti u pubertet. Razlog temper tantruma kod starije djece je da tijekom odrastanja nisu naučila izraziti osjećaje i nositi se s njima na drugačiji način. Također, mogu imati problema sa samoregulacijom – sposobnošću kontroliranja vlastitog ponašanja i emocija.

Tantrumi

Mogu li djeca imati temper tantrum namjerno?

Kod male djece je mogućnost da manipuliraju tantrumom vrlo niska, posebno jer su još premala da bi shvatila što je manipulacija. Iz tog razloga, mala djeca do 3 godine u pravilu ne mogu odglumiti tantrum, već je to samo način na koji izražavaju osjećaje.

S druge strane, starija djeca mogu odglumiti tantrum ukoliko su im oni u prošlosti pomogli da se izvuku iz neugodne situacije ili omogućili da dobiju što žele. Neka djeca to ne rade svjesno, već samo ponove obrazac ponašanja koji je doveo do, za njih, pozitivnog rezultata u prošlosti. Međutim, ukoliko nakon ispada bijesa dijete nagradite s onim zbog čega je i imalo napad bijesa, temper tantrum će se vrlo vjerojatno ponoviti.

Ispadi bijesa kod djece – od beba do starije djece

Temper tantrum pogađa djecu različite životne dobi. Iako u pravilu prestaje kod djece školske dobi, uvijek postoje iznimke od pravila pa tako djeca mogu imati nenamjerne ispade bijesa dok ne dosegnu pubertet. Razlozi su različiti, a najčešći je što ne znaju izraziti jake emocije na zdrav i prirodan način.

Temper tantrum kod beba

Ispadi bijesa kod beba često mogu biti šok za roditelje, prvenstveno jer im se beba ponaša vrlo dramatično bez očitog razloga. Stres stvara i činjenica da mnogi roditelji pomisle kako dijete nešto boli, a ne mogu locirati izvor boli. Međutim, nakon nekoliko temper tantruma i shvaćanja u kojim situacijama se javljaju, roditelji i beba u pravilu pronađu jedinstven način kako najbolje reagirati.

Tantrum se kod beba javlja zbog nagle emocije koje tako malo dijete ne zna izraziti. Najčešći razlozi za javljanje temper tantruma kod beba su:

 • umor
 • glad
 • frustracija
 • strah
 • anksioznost
 • buka

Pobrinite se za to da se beba ne nađe u ovakvoj situaciji – kada je umorna: uspavajte je, kada je gladna: nahranite je. Odvedite je na tiho mjesto i umirite ukoliko joj smeta buka, jaka svjetlost ili joj neki drugi podražaj stvara nelagodu. Temper tantrum bi tada trebao prestati. Ako se dijete ne smiri iako je sito, suho, toplo mu je i nije okruženo bukom, moguće je da bebu nešto boli, a ne zna kako da to pokaže. Za svaki slučaj je odvedite doktoru.

Temper tantrum kod starijih beba

Starijim bebama se smatraju djeca dobne skupine od godinu do tri godine. Starije bebe osjećaju frustraciju i jake emocije, ali ih ne znaju izraziti. Zato imaju ispade bijesa – pokušavaju privući pažnju roditelja i ukazati im da nešto nije u redu.

Važno je da starijim bebama pokažete da ste tu za njih i kada imaju ispade bijesa. Iako je tantrum redovito neugodan, potrudite se da reagirate na smiren način. Odvedite dijete na sigurno i toplo mjesto, utješite ga i pobrinite se da su mu sve fiziološke potrebe zadovoljene.

Ispadi bijesa kod starije djece

Djeca predškolskog i školskog uzrasta najčešće imaju tantrum jer se ne znaju nositi s jakim emocijama, posebno strahom. U tom slučaju, strah vodi do ljutnje, ljutnja do agresije i sve to rezultira temper tantrumom.

Ključno je da roditelji pokušaju naučiti dijete da izrazi emocije na prirodan način. Razgovarajte s djetetom i pobrinite se da na taj način riješite probleme, strahove, ljutnju. Ukoliko je stres razlog ispada bijesa, pokušajte ga smanjiti ili promijenite djetetovu okolinu. Naposljetku, ukoliko vidite da ispad bijesa slijedi, probajte djetetu zaokupirati pažnju i tako spriječiti temper tantrum.

Neki od ostalih uzroka za tantrum kod djece ovog uzrasta su:

 • impulzivnost
 • nemogućnost pronalaska rješenja problema
 • nezdrava komunikacija
 • postizanje ciljeva

Temper tantrum: što učiniti kada ga dijete izaziva namjerno?

Ako primijetite da dijete ima epizode temper tantruma isključivo sa ciljem da manipulacijom postigne ono što hoće, vrijeme je da uspostavite određena pravila. Djetetu dajte do znanja da su izljevi bijesa pogrešan način komunikacije.

Ukoliko to ne pomogne, psiholozi i pedijatri predlažu 10 načina za “preživljavanje” temper tantruma. Oni bi trebali pomoći djetetu da shvati da ispadi bijesa nisu pravilan način izražavanja emocija i namjera.

 1. Ostanite smireni, čak i ako niste smireni – kada dijete uvidi da temper tantrumom ne dobiva vašu pažnju, prestat će je privlačiti na taj način.
 2. Dajte djetetu prostora – ponekad dijete treba izraziti agresiju pa mu to dopustite. Nakon što epizoda ispada bijesa prođe, objasnite mu kako da agresiju izrazi na pravilan način.
 3. Budite uz dijete – pokažite da ne odobravate temper tantrum, ali dok on traje, ostanite uz svoje dijete kako bi ono znalo da nije samo.
 4. Dajte djetetu do znanja da razumijete njegove frustracije, ali da temper tantrum nije način da ih riješi.
 5. Preuzmite kontrolu – ne dozvolite da dijete vama manipulira, vi ste roditelj. Ako dijete ima ispad bijesa samo zato što zna da će njime dobiti, na primjer, igračku, upozorite ga da izljevom bijesa neće ništa postići.
 6. Budite konzistentni – ako djetetu određenu stvar zabranite jednom, pri toj zabrani i ostanite neovisno o tome na koji način ono pokušava manipulirati vama.
 7. Ignorirajte diijete – ali svakako pratite svaki djetetov pokret kako tijekom temper tantruma ne bi ozlijedilo sebe ili osobe iz svoga okruženja.
 8. Odvratite djetetu pažnju s onoga što ga frustrira
 9. Nikako ne koristite nasilje – nasilje nad djecom, verbalno i fizičko, je zabranjeno i nikada nije rješenje. Koristite riječi, ni u kojem slučaju agresiju.

Tantrumi

Kada potražiti liječničku pomoć?

Postoji ekstremni slučajevi temper tantruma koji zahtijevaju liječničku pomoć. U takvim slučajevima, često se ne radi samo o ispadima bijesa, već o mogućim psihičkim problemima. Tantrumi bi se prirodno trebali početi stišavati nakon 4. godine djetetova života. Ukoliko se ispadi bijesa ne prorijede, ili se povećaju, odvedite dijete pedijatru.

Moguće je da dijete ima ozbiljniji problem koji zbog određenog razloga ne želi podijeliti s vama ili ne zna kako da to učini. Dijete će vjerojatno biti upućeno dječjem psihologu koji će uz povremene i konzistentne tretmane uspješno smiriti tantrume.

Neki od znakova ekstremnih slučaja temper tantruma su agresivnost, česti ispadi bijesa, dugotrajni ispadi bijesa, izbjegavanje određenih situacije, socijalna anksioznost, zatvaranje u sebe, problemi sa spavanjem, odbijanje obroka…

Izljevi bijesa: savjeti kako se roditelji mogu nositi sa stresom

Vidjeti dijete kako ima napade histerije nikako nije pozitivno iskustvo za roditelja. Štoviše, može biti vrlo traumatično jer, koliko god da je frustrirajuće, teško je gledati dijete kako se bori s emocijama koje ne zna izraziti.

Tantrumi

Pokušajte ostati smireni! Jer, ukoliko dijete vidi da ste vi uzrujani, ono će se uzrujati još više. Pronađite način da svoju frustraciju i brigu oko tantruma ispoljavate na pozitivan način. Pričajte s partnerom, informirajte se o temper tantrumu i, ako smatrate da je to potrebno, potražite pomoć doktora ili psihologa.

Ključno je imati na umu da temper tantrum zapravo nije opasan za zdravlje djeteta. Jedino što se može dogoditi je da se dijete samo ozlijedi prilikom ispada bijesa pa se uvijek pobrinite da oko njega nema opasnih predmeta.

Ne zaboravite, priuštite sebi svojih pola sata za opuštanje svakoga dana. Opustite se radeći ono što volite ili jednostavno odmorite u toploj kupki. To će vam pomoći da napunite baterije za izazove koje donosi novi dan.

Temper tantrum – anonimna iskustva majki i savjeti

Ne postoji “the” način pristupanja tantrumu. Pratiš dijete i njegove potrebe. Moja starija je reagirala skoro trenutačno na čvrst zagrljaj i riječi podrške. Tvoja to ne podnosi, i to je jednako u redu. Dolaziš joj ususret na točci na kojoj ona jest, tj. ako sjediš kraj nje – na od nje odobrenoj udaljenosti – i samo verbaliziraš podršku (i to ovisi o njoj, treba li samo jedno “tu sam za tebe” ili više toga, znaš samo ti), to je to što je njoj potrebno. Prostor, ali i jasan endgame u vidu tebe koja strpljivo čekaš sa strane i na taj način ju ohrabruješ da sve što treba izbaci iz sebe. Time poručuješ “sad si na olujnom moru, ali tvoja luka je tu, na dohvat ruke” <3 Što se ovog drugog tiče…Kako se ti osjećaš dok primjenjuješ taj AP kanon/sveto pismo u tantrumu? Osjećaš li se autentično, ili kao da igraš filmsku ulogu u kojoj nisi sasvim “doma”? Jer ako ona osjeća tvoje strpljenje i čekanje kao neiskreno/poučeno, onda je jasno zašto preferira “pravu” tebe, onu koja viče i kaže svašta, ali kaže to prirodno (y)

Anonimno

Moj maleni kad ima tantrum rijetko kad dozvoli fizicki kontakt, ja mu onda samo dam do znanja da nije sam, da sam tu i da znam da mu je tesko ali mu dozvolim njegov “prostor”. Isto kao i kod vas kad naljev bijesa prode, pocne neutjesno plakati i onda obicno opet trazi blizinu i kontakt. Kad se smiri pokusamo verbalizirati sto se desilo, sto je bilo i, ponekad uspjesno, ponekad ne (imam osjecaj da kao da hoce ignorirati to sto se dogodilo). Prilagodite se onom sto ona u tom trenu hoce jer to je i ono sto treba…vi ste tu i ona to zna. A pokazati emocije i pustiti se pred djetetom je isto sasvim normalno i za vas i za dijete, oni uce na primjeru pa smatram da kad vide i vase “izljeve” emocija (plakanje, “tantrumisanje”) uce kako se nositi sa istima.

Anonimno

Moja isto ne voli da je se dira ili ista prica i pita dok je u elementu. Ja obicno sjednem negdje sa strane i čekam da prođe, kad se pocne smirivati sama krene trcati meni i vice mama hug 😂 onda se zagrlimo, poljubimo, čekam da se jos malo smiri pa joj onda idem objasniti i pricati sve ono sta nije dozvolila prije. Nekad sam i ja na rubu živaca i meni treba time out pa joj kažem da se mama mora smiriti i da sam u sobi/kuhinji da mi dođe ako joj sta treba. Onda ili ona dode meni po zagrljaj ili ja dodem kod nje poslije kad se smirim

Anonimno

Vazno je djetetu dati prostora da proradi svoje emocije, ali da zna da smo tu za njega. Da zna da, kad se ”ohladi”, moze slobodno doci do nas. Da necemo vikati na njega, da cemo ga zagrliti. Vazno je da se dijete ne boji doci do nas nakon svega.
Nasa djevojcica ode u drugu prostoriju kad je ljuta (sama ode, nismo ju to nikada trazili), i ne zeli da ju slijedimo. Kad se ohladi, u suzama potrci k nama i izgrlimo se i ispricamo jedni drugima, po potrebi.
Iskreno, ni ja kad sam ljuta nisam za grljenje iako sam ovako inace velika maza ☺️

Anonimno
Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....