NaslovnicaBriga o djeciŠkolarciKoncentracija kod učenika - kako ju razvijati?

Koncentracija kod učenika – kako ju razvijati?

Vrlo često na roditeljskim sastancima, individualnim razgovorima između učitelja i roditelja zna se pojaviti rečenica „On/ona jednostavno nije koncentriran/a“. Bilo da ova rečenica dolazi iz usta učitelja ili roditelja, svi smo se mi susreli s djetetom/ učenikom kojem pažnja odluta nakon nekoliko minuta provedenih ispred zadatka. Ovo je vjerojatno najčešće pitanje koje me roditelji pitaju kada žele pomoći svojem djetetu. Pa evo nekoliko savjeta.

Što je koncentracija/ pažnja?

U ovom članku koristit ću i pojam pažnja iako je pojam koncentracije nadređeni pojam koji podrazumijeva potpunu mentalnu i fizičku posvećenost određenom zadatku.

Pažnja je proces usmjerenosti mentalne aktivnosti na određene podražaje. Razlikujemo dva pojma – usmjeravanje i zadržavanje pažnje.

Za praćenje nekog podražaja, primjerice učitelja koji piše po ploči, potrebna nam je usmjerenost, dok je za razumijevanje potrebno moći zadržati pažnju određeno vrijeme. Važno je naglasiti da se pažnja RAZVIJA i to od najranije dobi djeteta.

Roditelji u igri s djetetom svjesno ili nesvjesno utječu na razvoj njegove pažnje. Kada dijete krene u školu, učitelji znaju da njihova koncentracija traje maksimalno 15 minuta. Od prvog do četvrtog razreda ona se postupno razvija i produljuje, no u tom procesu važno je razumjeti dijete i ne forsirati ga. Suradnja roditelja i učitelja u ovom razdoblju bit će ključna.

Kako razvijati koncentraciju?

1. Igre, križaljke, rebusi, zagonetke

Ovo su neki od primjera kako već od predškolskog razdoblja možete utjecati na razvoj djetetove pažnje. U ovim godinama djetetu je za održavanje pažnje najvažniji INTERES. Dakle, treba mu ponuditi različite igre, križaljke, rebuse, zagonetke, pronađi razliku i sve ono što je zanimljivo, ali istovremeno i korisno.

Ako ćete već nešto kupiti djetetu, onda neka to bude časopis s ovakvom vrstom zadataka.

No, u današnje vrijeme ovakve igre postoje i u online obliku, no kroz rješavanje zadataka na papiru dijete osim koncentracije vježba i grafomotoriku, a da nije niti svjesno.

2. Stvorite rutinu učenja

Vašem djetetu najviše ćete pomoći ako ga od samog polaska u vrtić ili u predškolskom razdoblju naučite pravilno organizirati vrijeme. Ovo je vještina koja će mu nevjerojatno puno pomoći kada krene u školu i susretne se s mnoštvom obaveza.

Neka dijete osjeti razliku između „radnog“ vremena i vremena za odmor. No, ne samo zbog bolje organizacije, već i zbog razvoja pažnje i koncentracije. Nakon nekog vremena naše tijelo i mozak se polako naviknu na „rutinu“ i znaju da je u točno određeno doba dana vrijeme za učenje, odnosno koncentraciju. Primjerice, ako dijete odmah nakon škole napiše zadaću, nakon mjesec dana tijelo i mozak već stvaraju naviku koja pomaže djetetu da se u to doba koncentrira na rješavanje zadaće.

3.  Pravilna prehrana

Prehrana utječe na naše zdravlje, tijelo i mozak. Ovu ću točku samo spomenuti jer vjerujem da svi znamo koristi pravilne prehrane, ali često nas treba podsjetiti.

Namirnice kao što su gazirana pića, teški ugljikohidrati i općenito neuravnotežena prehrana znatno smanjuju sposobnost koncentracije na određene zadatke u određenom vremenu.

Lagana i raznovrsna prehrana omogućit će djetetu da primi dovoljno nutrijenata koji će mu pomoći u održavanju i usmjeravanju pažnje.

4. Čitajte

Čitanje je fantastičan način da svome djetetu produžite pažnju u slobodno vrijeme. Ono ne mora podrazumijevati čitanje lektira ili nekih teških tekstova (iako može ako dijete želi).

Važno je da se čitanje temelji na odabiru djeteta! Na taj način dijete smo zainteresirali, a čitanjem se istovremeno razvija ne samo pažnja, već i vokabular, znanje, razumijevanje, vizualna percepcija i još mnogo korisnih faktora.

5. Uklonite podražaje koji ometaju pažnju

Za kraj, nešto što je vrlo očito, ali rijetko korišteno u praksi. Okruženi smo digitalnom tehnologijom, naši potomci odrastaju u jednom potpuno novom okruženju. Koliko god zagovaram prednosti digitalne tehnologije, toliko smatram da ju je važno znati pravilno primijeniti.

Ukoliko se radi o istraživanju, usvajanju novog znanja, pronalasku alternativnih rješenja, digitalna tehnologija je dobrodošla. No u vrijeme aktivnog učenja ili rješavanja domaće zadaće, važno je ukloniti sve podražaje koji ometaju pažnju. Od televizora, mobitela, računala i svega što bi moglo narušiti koncentrirano obavljanje zadataka.

U konačnici, pratite ritam i tempo djeteta. Ono će vam samo pokazati koliko može i kada može. Ne zaboravite da se pažnja razvija, da je ona puno kraća što je dijete mlađe, ali da se uz vježbe, igre i pravilne podražaje itekako može produljiti. Sretno roditelji i učenici!

Pogledajte video naše Marije Vlahović, mag. prim. educ u kojemu možete pronaći još metoda za razvijanje pažnje:

Pratite YouTube kanal Školska misao za još sličnih videa!

Marija Vlahović, mag. prim. educ
Marija Vlahović, mag. prim. educhttps://www.youtube.com/channel/UCFBduYOL_0Gq_E7mru3JCkg
Moje ime je Marija Vlahović, magistra sam primarnog obrazovanja sa završenim tečajem engleskog jezika. Nešto više od dvije godine radim kao učiteljica. Godinu dana sam vodila grupu za učenje engleskog jezika u jednoj predškolskoj ustanovi. Neopisivo volim svoj posao i zahvalna sam svakoga dana što me život odveo u ovom smjeru. U svome radu često se susrećem s roditeljima i učenicima koji mi postavljaju pitanja i traže savjete. Zato sam prije dva mjeseca odlučila otvoriti svoj Youtube kanal na kojem dajem savjete i odgovaram na sva pitanja koja se tiču škole, ali i života. Teme su širokog spektra, od lakšeg i efikasnijeg učenja, organizacije vremena i prostora, osobnih iskustava pa sve do svladavanja teškoća u učenju. Namijenjen je svim učenicima, studentima, roditeljima, ali i svima zainteresiranima. Smatram da je obrazovanje tema koja nas svih obuhvaća na ovaj ili onaj način. Svakoga dana javljaju mi se učenici i njihovi roditelji s novim pitanjima i temama za videe. U slobodno vrijeme volim pisati pjesme, šetati se sa svojim psom i družiti se s dragim ljudima. Želite li doznati više korisnih savjeta, pratite moj YouTube kanal.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....