NaslovnicaBriga o djeciŠkolarciDjeca u prometu – kako sigurno u školu?

Djeca u prometu – kako sigurno u školu?

Početkom nove školske godine u prometu je veći broj djece koji se prvi put pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja. Sva ta zbivanja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.

Zašto su djeca posebno ugrožena u prometu?

Što je to što djecu čini posebno ranjivom skupinom možemo razmotriti iz dva aspekta: prvi se odnosi na psihofičke osobine djece (prvenstveno u dobi kada kreću u prvi razred), a drugi na probleme u okolini.

Rizici zbog psihofizičkih osobina:

 1. Djeca su nižeg rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, a i zbog toga su teže uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima
 2. Smanjena im je sposobnost točne procjene brzine kojom se vozila kreću
 3. Često reagiraju impulzivno jer su zaigrani
 4. Nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. 

Djeca u prometu

Hrvatski autoklub (HAK) je 2016. godine proveo istraživanje o sigurnosti djece u prometu. Roditelji koji su sudjelovali u istraživanju istaknuli su najveće probleme u okolini:

 1. Blizina velike prometnice – pokazalo se da prometni znakovi i pješački prijelazi bez semafora nisu dovoljno sigurni na brzim prometnicama
 2. Skretanje na desno – prelazak na raskrižju može biti problem zbog automobila koji skreću nadesno jer su takva mjesta nepregledna i vozačima i pješacima
 3. Nepregledne prometnice – djeca nisu dovoljno iskusna u procjeni opasnih situacija
 4. Nepostojanje pločnika – jedan od većih problema kraj brzih prometnica
 5. Parking – parking se pokazao kao veliki problem u većini škola
 6. Neoznačene prometnice – prometnice u neposrednoj blizini škole najčešće su dobro označene, ali problem predstavljaju neoznačene prometnice koje se ne nalaze u neposrednoj blizini iako njima prolazi mnogo djece na putu do škole.

Djeca u prometu

Kako povećati sigurnost djeteta u prometu?

Utjecati na probleme u okolini nešto je složenije i sporije, ali donosimo vam podsjetnik što sve možete napraviti već danas kako bi povećali sigurnost vašeg djeteta u prometu:

 • Budite svjesni svojih postupaka i ponašanja u prometu. Djeca oponašaju vaše postupke i oni izravno utječu na njihove buduće stavove. Zato poštujte prometne propise i sigurnosna pravila. Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje.
 • Ako u školu dijete vozite automobilom, propisno ga vežite bez obzira što je vožnja možda kratka. Ne zaboravite vezati i sebe. Pred školom automobil parkirajte tako da dijete izađe uvijek i samo na nogostup.
 • Upoznajte dijete s relevantnim prometnim znakovima. Učenje pretvorite u igru i često ponavljajte znakove.
 • Posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole. Odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu.
 • Kada dočekujete dijete pred školom ili kućom ne činite to na suprotnoj strani ulice.
 • Ako se vaše dijete kreće u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno onu s ugrađenim reflektirajućim tvarima. 

Izvor: Hrvatski autoklub (HAK)

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....