NaslovnicaBriga o djeciOprema za plivanje - gdje kupiti i kako sigurno uživati na plivanju...

Oprema za plivanje – gdje kupiti i kako sigurno uživati na plivanju s djecom?

Dolaskom toplijih dana mnogi se spremaju za završetak škole, godišnje odmore te rashlađivanje od vrućina na moru, jezerima ili bazenima. Ako vaši mališani počinju učiti ili još nisu naučili plivati, vjerojatno razmišljate o tome kako će vam na odmoru biti potrebna i oprema za plivanje.

Kod odabira opreme za plivanje bitno je djetetu osigurati sigurnost, ali i udobnost prilikom njenog korištenja. Važno je da budete uz dijete ako se prvi put susreće s različitom opremom te ako još uvijek nije iskusan plivač ili plivač uopće.

Dobrobiti plivanja za djecu

Kao i svaka fizička aktivnost, plivanje sadrži mnogobrojne dobrobiti kojima jačamo naš organizam i zdravlje. U ljetnim mjesecima svakako treba iskoristiti blagodati vode na otvorenom i što više poticati djecu da plivaju.

 • Zdravlje i tjelovježba

Plivanje u vrućim ljetnim mjesecima može služiti kao sjajna tjelovježba ne samo nama velikima, već i malima. Plivanjem jačamo kardiovaskularni sustav, a samim time rad srca i pluća. Isto tako, plivanje jača naše mišiće, izdržljivost te njime postajemo fleksibilniji. Djeca koja se bave rekreativnim plivanjem, smanjuju vjerojatnost pojave pretilosti te razvoja dijabetesa tipa 2.

 • Mentalno zdravlje i samopouzdanje

Neka istraživanja pokazuju kako plivanje pozitivno utječe na mentalno zdravlje djece; podiže njihovo raspoloženje te smanjuje anksioznost. Također, plivanje može biti aktivnost koja će povezati cijelu obitelj; postoje mnogobrojne igre u vodi koje vesele mališane, a mogu biti jako zabavne i velikima.

 

Priprema za odmor na moru ili bazenima

Ako se vaši mališani prvi put susreću s vodom i plivanjem, važno je dobro provjeriti je li oprema za plivanje sigurna i jesu li djeca zaista spremna. Bitno je da ste uvijek prisutni u njihovoj blizini dok plivaju te da vam ostale stvari ne odvraćaju pažnju (dopisivanje, čitanje knjige, telefoniranje i sl.). Ako se poželite okupati ili malo odmoriti, zamolite osobu od povjerenja da preuzme vašu ulogu.

Utapanje je danas na prvom mjestu uzroka slučajnih smrti kod djece mlađe od 4 godine života!

U slučaju da su vam djeca neplivači, razmislite o tome da ih upišete u školu plivanja u neki od lokalnih plivačkih klubova. Dokazano je kako sati plivanja prije samog prvog samostalnog plivanja pomažu kod sprječavanja utapanja.

U školi plivanja djeca se nauče na vodu; na to kakav je osjećaj biti u vodi, njenu ‘teksturu’, ali i što napraviti ako naiđe opasnost – djeca nauče kako je u takvim situacijama potrebno naći površinu za koju se mogu prihvatiti te kako mogu doći do ruba bazena i odgurati se do prvih stepenica kako bi izašli na sigurno.

Plivanje za djecu – škole za plivače i neplivače

Za vas smo istražili neke škole plivanja za djecu u većim gradovima. Svakako se raspitajte o tome postoji li i u vašem gradu ili okolici plivački klub ili škola plivanja koji će djecu pripremiti za susret s vodom. Postoje različite škole i kampovi plivanja, ovisno o dobi, stoga se dobro raspitajte o tome što će djeca tamo učiti prije nego ih upišete.

Zagreb
Rijeka
Split

Oprema za plivanje – kako odabrati odgovarajući opremu?

Uz kupaće kostime, sandale, šešire i laganu odjeću bit će vam potrebna još koja sitnica kako bi vaši mališani bili zabavljeni, ali i sigurni u vodi. Vodite računa o tome da ne izlažete djecu na jako sunce te da koristite kreme za zaštitnim faktorom jer u protivnom može doći do pojave sunčanice ili opekotina na tijelu.

Kolut za bebe

Kolutovi, pojasevi ili šlaufovi za bebe, dostupni su u različitim veličinama, ovisno o dobi vašeg djeteta i njegovom plivačkom iskustvu. Ako je dijete manje i neiskusnije, savjetuje se kupovina koluta koji ima ‘sjedalicu’ i naslon sa strane kako bi se beba mogla osloniti i bezbrižno uživati u vodi.

Malo starijoj djeci mogu odgovarati i kolutovi bez naslona jer se pretpostavlja kako djetetu treba taj osloboditi taj prostor da bi moglo samostalno pokušati plivati i pripremati se za plivanje bez pomagala. Važno je da ste cijelo vrijeme uz dijete i da pridržavate kolut, kako se dijete ne bi prevrnulo ili izašlo iz koluta.

Oprema za plivanje

Kolut za bebe – gdje kupiti?
 • Bima – kolut sa sjedalicom, 47,92 kn
 • Decathlon – kolut sa sjedalicom, 59,99 kn
 • Decathlon – kolut sa sjedalicom i ručkama, 79,99 kn

Fredov kolut

Fredov kolut naizgled se ne razlikuje puno od običnih kolutova za plivanje, osim što uz kolut, koji drži dijete na površini vode, sadrži i bijeli pojas koji drži struk i djetetova leđa na kolutu. Pojas se može otpustiti ili stegnuti, ovisno o djetetovoj dobi i kilaži.

Posebnost Fredovog koluta u odnosu na uobičajne kolutove jest u tome da je u njemu dijete u ispravnom položaju za plivanje. Dakle, ruke, trup i noge su u horizontalnom položaju. Dijete je zbog toga u manjoj mogućnosti da će se prevrnuti, međutim, mogućnost prevrtanja uvijek postoji ako se ne montira kako treba.

Oprema za plivanje

U takvom položaju djetetove noge nalaze se u vodi te njima može udarati i plivati, a ruke se nalaze na površini i njima također može plivati ili ih držati u vodi.

Fredov kolut dolazi u više boja, ovisno o tome koliko je dijete staro i napredno u plivanju:

 • Crveni kolut je za djecu od 3 mjeseca pa do 4 godine te za djecu s posebnim potrebama; on je i najveći kolut od svih pa služi djeci koja nisu iskusni plivači.
 • Narančasti kolut moguće je koristiti već u dobi od 2 godine, ovisno o plivačkom napretku djeteta, pa sve do 6.-e godine. On je srednje veličine te ostavlja više prostora za kretanje rukama.
 • Žuti kolut je za djecu od 4 do 8 godina te ga koriste napredniji plivači. On je najmanji te ima najmanju stabilnost, što znači da će dijete morati samostalno održavati ravnotežu u vodi.

U sljedećem videozapisu možete vidjeti kako Fredov kolut izgleda te kako se oblači:

Fredov kolut – gdje kupiti?
 • Babycenter – crveni kolut, 179,99 kn
 • Babycenter – narančasti kolut, 179,99 kn
 • Babycenter – žuti kolut, 179,99 kn
 • dm – kolut i cijena koluta dostupni u dm prodavaonicama
 • Bubamara – crveni kolut, 179,90 kn

Prsluk za plivanje

Prsluci za plivanje služe onoj djeci koja se prvi puta susreću s vodom ili plivanjem. Njihovim korištenjem djeca uz njih stječu sigurnost i osjećaj u vodi te mogu slobodno koristiti ruke i noge u plivanju. Njima djeca plutaju na vodi kako bi mogla razviti vještine plivanja dok ne postanu samostalni i sigurni u vodi.

Oprema za plivanje

Prsluk za plivanje – gdje kupiti?

Rukavice za plivanje

Rukavice za plivanje ili popularno zvane ‘plivice’, savjetuju se za korištenje onoj djeci koja su sigurna u vodi, ali još uvijek nemaju dovoljno plivačkog iskustva te dovoljno dobro razvijene plivačke vještine. Oprema za plivanje

Rukavice za plivanje – gdje kupiti?
 • Babycenter – rukavice za plivanje 3-6 god., 13,59 kn
 • Babycenter – rukavice za plivanje 6-12 god., 15,19 kn
 • Decathlon – rukavice za plivanje, 15,99 kn
 • Bauhaus – rukavice za plivanje, 19,90 kn
 • Decathlon – rukavice za plivanje s pojasom, 119,00 kn

Naočale za plivanje

Naočale za plivanje mogu koristiti oni koji su sigurni u vodi i spremni za plivanje bez dodatnih pomagala. One pomažu kod ronjenja tako što štite oči od svrbeža zbog soli iz mora ili klora iz bazenske vode. Postoje naočale koje štite samo oči prilikom plivanja te naočale koje imaju nastavak za nos kako bi spriječile ulazak vode u nj.

Oprema za plivanje
Ronilačka oprema ili maska za plivanje

Maska za plivanje, kao i naočale, služi onima koji su sasvim sigurni u vodi i spremni za istraživanje podmorja ili plićaka u kojem se brčkaju. Maska se sastoji od naočala za zaštitom za nos te dihalice koju dijete stavlja na usta i kroz koju može disati i što dulje biti u vodi. Budući da se dihalica nalazi malo izvan vode, dijete ne može roniti do dna već se mora održavati na površini.

Gdje kupiti?
 • Decathlon – naočale za plivanje, 19,99 kn (dostupno i u drugoj boji)
 • Babycenter – naočale za plivanje, 89,99 kn

Peraje za plivanje

Peraje za plivanje  odličan su dodatak maloprije navedenoj maski jer ubrzavaju dijete dok pliva te olakšavaju plivanje. Građene su slično kao i riblje peraje zato da voda lakše struji kroz njih i omogućuje brži prolazak kroz vodu. One se, također, savjetuju onima koji su iskusniji u vodi, ali mogu ih koristiti i manja djeca uz prisutnost roditelja kako bi im bilo lakše održavati ravnotežu u vodi.

Oprema za plivanje

Papuče za plivanje

Korištenje papuča za plivanje sprječava klizanje po pločicama na bazenima te nabijanja djece na oštro kamenje ili morske ježeve pod vodom. Ako ćete uzimati papuče za plivanje, investirajte u kvalitetnije papuče ili sandale koje se sastoje od neklizajućeg materijala i time sprječavaju da se dijete ozlijedi dok trči po mokrim pločicama oko bazena.

Šešir za plažu

Šeširi kod kupanja na otvorenim površinama služe tome da štite djecu od sunčanice te toga da se ne pojave opekline na glavi, pogotovo kod manje djece. Poželjno je ne skidati ih i onda kada je dijete u vodi.

Kapa za plivanje

Kape za plivanje služe plivanju u bazenima te štite kosu od oštećenja klorom, a nošenje kape pridonosi tome i da je voda u bazenu čišća. Isto tako, nošenje kape prilikom ronjenja i brzog plivanja omogućuje bolju vidljivost jer je kosa skrivena ispod kape i ne ometa vidno polje.

Gdje kupiti?
 • Decathlon – silikonska kapa za plivanje 19,99 kn (dostupno i u drugoj boji)

Sigurno plivanje s djecom

Plivanje može biti odlična aktivnost kroz koju će se djeca i roditelji družiti i zabavljati te ima mnogobrojne dobrobiti za zdravlje. Ipak, prije nego što potaknete djecu da krenu prema vodi i prije nego se odlučite za kupanje, provjerite da su mališani propisno opremljeni.

Ne puštajte djecu samu u prazan bazen

Savjetuje se da djecu ne puštate samu u prazan bazen ili samu u napuhani bazen koji imate u dvorištu jer uvijek postoji vjerojatnost od neželjenih nezgoda, a vjerojatnije je da će dijete biti spašeno ako se u blizini nalazi više ljudi. Starijoj djeci pojasnite da je sigurnije ako plivaju uz nekoga nego sami, a idealno bi bilo da u svim situacijama obratite pozornost na to nalazi li se u blizini spasilac.

Osigurajte dvorište

U slučaju da imate bazen na napuhavanje u svom dvorištu, pobrinite se da je dobro ograđen. Poželjno je da djeca koja su neplivači ne mogu samostalno doći do bazena jer u suprotnome, nisu pod nadzorom i često ni sami nisu svjesni opasnosti koje se mogu dogoditi ako u blizini nema starijih.

Skakanje u vodu

Učenje skakanja na glavu zvuči kao super ideja, no samo onda kada ste sigurni u dubinu mora ili bazena ili se nalazite na olimpijskom bazenu. Skakanje u dubinu za koju niste sigurni koliko je plitka ili duboka, može završiti s neželjenim posljedicama. Može djelovati kao da je duboko, no u jezerima ili rijekama često se nalazi kamenje koje se ne vidi izvana i na koje se djeca mogu ozlijediti prilikom skakanja.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....