NaslovnicaBriga o djeciLEGO kocke: edukativno-kreativne igračke za male i velike

LEGO kocke: edukativno-kreativne igračke za male i velike

Više nego ikada prije u moderno doba, dječja igra jest ugrožena. Ne znači da su djeca izgubila sposobnost da se igraju. Dapače, djeca danas spajaju stvarno i virtualno, smišljaju igre na način koji mi odrasli nikada nismo mogli ni zamisliti.

Problem je u vremenu, prostoru i dopuštenju koje često trebaju da bi se igrali. Prednosti igre često su podcijenjeni, a velika važnost se posvećuje predškolskom obrazovanju i učenju. Također, s obzirom na moderni, ubrzani, način života obitelji vrijeme za igranje sve češće unaprijed planiraju i dogovaraju, a prostora za spontanu inovativnu igru je sve manje.

Više vremena i manje igračaka, ali onih koji potiču otvorenu i inovativnu igru mogu pomoći. LEGO kocke su stoga prvi izbor milijunima obitelji diljem svijeta.

Povijest LEGO kocki

LEGO grupu je 1932. godine osnovao Ole Kirk Kristiansen u selu Billund u Danskoj. U radionici je proizvodio ljestve, daske za glačanje, stolce i drvene igračke. Sa samo 12 godina u radionici je počeo raditi i njegov sin Godtfred.

Upravo Godtfred je 1937 godine, sa 17 godina, počeo kreirati prve modele kocki. U samo deset godina broj zaposlenika tvrtke je narastao sa 6 na 40, a čak ni veliki požar 1942. godine kada je tvornica potpuno izgorjela nije dugoročno poremetio rad.

LEGO grupa je prva Danskoj 1946. godine kupila stroj za proizvodnju plastičnih igračaka pomoću kalupa i od tada je započela ubrzana proizvodnja plastičnih igračaka. Nakon tri godine proizvodili su 200 različitih igračaka, među njima su bile i LEGO kocke, a prodavale su se isključivo u Danskoj.

Deset godina kasnije izvoz kocki je započeo prvo u Švedsku, a zatim u Njemačku (iako reakcije na sajmu igračaka na kojem su kocke bile izložene nisu bile pozitivne). LEGO kocke su patentirane 1958. godine.

Proizvodnja i prodaja LEGO kocki kakve danas znamo proširile su se diljem svijeta 60ih godina. Svake godine LEGO grupa na tržište plasira novi proizvod.

Moto kompanije od prvog dana do danas je “Samo najbolje je dovoljno dobro” što se pokazao kao odličan moto  s obzirom na to da je LEGO grupa u proteklih 90 godina napredovala u modernu, globalnu kompaniju koja je među najvećim proizvođačima igračaka na svijetu.

Povodom 80. obljetnice osnivanja, LEGO Grupa je snimila kratki animirani film o svojoj povijesti. Možete ga pogledati ovdje:

Od čega su napravljene LEGO kocke?

LEGO kocke proizvode se od plastičnih granula koje se sastoje od spoja akrilonitril-butadien-stirena (ABS). Svaki od ta tri spoja ima važnu ulogu. Zbog akrilonitrila kocke su čvrste, zbog butadiena otporne, a stirena sjajne.

ABS se nalaze u obliku granula dostupnih u različitim bojama i imaju vrlo malu emisiju štetnih stvari u odnosu na mnoge druge spojeve.

Granule se u tvornice dovoze u kamionima koji teret izbacuju u divovske cijevi koje vode do silosa. Granule se manjim cijevima spuštaju do stroja za oblikovanje. U stroju se granule zagrijavaju do temperature od 232°C. Kada masa postane mekana poput tijesta lijeva se u kalupe pod velikim pritiskom. Potrebno je 7 sekundi kako bi se kocka ohladila.

Zbog potrebe da je svaka kocka gotovo savršeno precizno izrađeno (dopušteno odstupanje je dvije tisućine milimetra) proces je gotovo u potpunosti automatiziran.

LEGO kocke kao nastavno pomagalo

Dok se igraju s LEGO kockama djeca se zabavljaju, ali i uče. Dizajniraju modele, izražavaju kreativnost, uče matematiku i inženjerstvo te rješavaju probleme. Dok prate upute u knjižicama slažu 3D modele od 2D modela upotrebljavajući obrasce, razmjere, rezoniranje i planiranje.

Ako i ne slažu modela prema predlošku proces učenja jest sličan. Ako žele sagraditi visoki toranj, treba prvo napraviti dobre temelje. Rješavanje tog problema i gradnja modela koji se neće srušiti naziva se strukturnim planiranjem.

Polaskom u školu igranje pada u drugi plan, ali i dalje je neizostavan dio djetinjstva i može pripomoći savladavanju gradiva. Kvaliteta obrazovanja važna je mnogima pogotovo učiteljima koji gotovo svakodnevno pokušavaju prenijeti znanja učenicima.

Kada su učenici zainteresirani za neku temu ili materijal vjerojatnije je da će zapamtiti neku lekciju i ono što je u njoj najvažnije. Prema istraživanjima dva su načina da se to postigne: neka je materijal zabavan i koristi više osjetila. (Freeman, 2003.)

U školi i kod kuće, pomoću LEGO kocki možete učiti i ponavljati razlomke, rekonstruirati slavne povijesne događaje, izgraditi poznate svjetske građevine te izraditi zastave država. Konkretne ideje kako koristiti LEGO kocke s predškolarcima i školarcima možete pronaći ovdje i ovdje.

LEGO kocke mogu biti odlično nastavno pomagalo
LEGO kocke: edukativno-kreativne igračke za male i velike

LEGO i dječja psihologija

Jedan od glavnih ciljeva LEGO Grupe jest plasiranje na tržište igračke koje pozitivno utječu na dječji razvoj. Mnoge LEGO teme kao što je LEGO Juniors ili LEGO Ideas namijenjeni su djeci određene dobi. Većina LEGO tema zanimljiva je djeci određene dobi u skladu s razvojnim fazama kako ih je definirao švicarski razvojni psiholog Jean Piager.

Piagetova teorija kognitivnog razvoja definira razdoblje između (okvirno) 6 i 12 godina kao razdoblje konkretnih operacija. Tada djeca počinju logički rješavati probleme vršeći mentalne operacije. Djeca te dobi su prvenstvena ciljana skupina no LEGO je usmjeren na razvoj tih mentalnih operacija u skladu s razvojem kod djece razvojne dobi. Tako su “problemi” koje bi dijete mlađe dobi trebalo riješiti slaganjem jedne određene LEGO teme jednostavniji od onih koje treba riješiti starije dijete.

LEGO kocke povremeno se koriste kao jedan od alata pri procjeni potencijala djece za posebne sposobnosti na području matematike (matematička nadarenost). U jednom takvom istraživanju sudjelovala su djeca od 6 do 8 godina i rješavali matematičke probleme.

Primjer jednog zadatka: Želiš izgraditi različite tornjeve koristeći tri LEGO kocke. Svaki toranj mora sadržavati po jednu crvenu, žutu i plavu kocku. Koliko različitih tornjeva možeš izgraditi pomoću te tri kocke?

Vrednovali se kako su djeca prepoznala problem, jesu li ga riješili u potpunosti ili djelomično, jesu li koristili kakve strategije za rješavanje i slično. (Lack, 2006)

LEGO Duplo za najmlađe

LEGO Duplo kocke dizajnirane su 1967. godine za mališane od 18 mjeseci do 5 godina. Duplo kocke dvaput su šire i veće nego uobičajene LEGO kocke zbog čega je malim ručicama lakše se njima igrati i nije vjerojatno da će ih progutati.

Bez obzira na svoju veličinu, kompatibilne su s uobičajenim manjim kockama. Možete iz zajedno spajati, što i ove kocke čini dugotrajnom investicijom.

LEGO Duplo setovi
LEGO kocke: edukativno-kreativne igračke za male i velike

LEGO kolekcije

Osnovna podjela LEGO kocki je prema veličini na uobičajene LEGO kocke i LEGO Duplo kocke.

Trenutno se na tržištu može pronaći 30ak različitih LEGO tema. Neke od njih su:

 • LEGO Architecture – sadrži tematske setove poznatih građevina poput Bijele kuće (rezidencije i radnog mjesta predsjednika Sjedinjenih Američkih Država), Brandenburških vrata iz Berlina ili Eiffelovog tornja iz Berlina
 • LEGO City – sadrži tematske setove koji se odnose na gradski život poput policijskih stanica, aerodroma, željeznica, zgrada i vozila
 • LEGO Dimensions – video igrica
 • LEGO Friends – tematski setovi o prigradskom životu izmišljenog grada Heartlike City
 • LEGO Harry Potter – tematski setovi inspirirani filmom i knjigama o najpoznatijem malom čarobnjaku
 • LEGO Ideas – internet stranica na kojoj je moguće predložiti ideje za potencijalne nove tematske setove
 • LEGO Juniors – tematski setovi namijenjeni djeci između 4 i 7 godina kako bi im se olakšala prilagodba s LEGO Duplo setova na setove koji sadrže manje kocke

LEGO kocke gdje kupiti

S obzirom na njihovu popularnost LEGO kocke možete kupiti gotovo u svakoj trgovini, od velikih supermarketa do specijaliziranih trgovina s dječjom opremom. S obzirom da njihovu kvalitetu i trajnost, široka je ponuda i rabljenih LEGO kocki na oglasnicima i buvljacima.

Ako tražite neki točno određeni tematski set ili najnoviju kolekciju, najvjerojatnije ćete ju pronaći online LEGO certificiranoj trgovini brick.hr te u LEGO STORE trgovinama u Zagrebu i Splitu.

LEGO kocke akcija

LEGO kocke po povoljnijim cijenama možete pronaći:

LEGO kocke: edukativno-kreativne igračke za male i velike
LEGO kocke: edukativno-kreativne igračke za male i velike

LEGO kocke zanimljivosti

Neke LEGO zanimljivosti koje možda niste znali:

 • Najviši toranj na svijetu izgrađen od LEGO kocki visok je 28,7 metara i napravljen od 465,000 kocki.
 • U Božićno vrijeme, svake sekunde, proda se gotovo 28 LEGO setova
 • LEGO svake godine proizvede 400 milijuna guma za vozila koja možete pronaći u različitim setovima, što LEGO čini najvećim proizvođačem guma na svijetu.
 • Kada bi poslagali jednu kraj druge svaku LEGO kocku koja se proda u jednoj godini, kockama bi mogli pet puta obići svijet.
 • LEGO je dvaput proglašen “igračkom stoljeća”.
 • Jedna LEGO kocka može izdržati više od 430 kilograma tereta ili na nju možete staviti 375,000 drugih kocaka prije nego se počne savijati.
 • LEGO je jedna od rijetkih komercijalnih igračaka koje se ne proizvode u Kini.
 • Postoji više od 3,500 različitih vrsti kocki u više od 60 različitih boja.
 • James May je 2009. godine u Velikoj Britaniji izgradio prvu LEGO kuću u prirodnoj veličini. Za izgradnju kuće mu je trebalo 3.3 milijuna kockica.
 • Najveći LEGO set ikad prodan je Taj Mahal i sastoji se od 5,922 dijela.
 • Svake godine u Zagrebu se održava Međunarodna izložba modela od LEGO kocki. Kako je bilo prošle godine pročitajte ovdje.
Reference
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....