NaslovnicaBriga o djeciDječji doplatak - uvjeti, korisnici, trajanje i visina iznosa

Dječji doplatak – uvjeti, korisnici, trajanje i visina iznosa

Dječji doplatak je novčano primanje koje koristi roditelj ili drugi skrbnik radi potpore uzdržavanja i odgoja djece. Ovisi o broju djece i visini ukupnog dohotka svih članova kućanstva.

Za pitanja vezana uz dječji doplatak nadležna je područna služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema prebivalištu roditelja odnosno drugog skrbnika

Uvjeti za stjecanje prava na dječji doplatak

Kako bi ostvarili pravo na dječji doplatak:

 • podnositelj zahtjeva treba imati hrvatsko državljanstvo ili neprekinuti stalni boravak u Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva
 • da ukupni dohodak, ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu kućanstva, mjesečno ne prelazi 70% proračunske osnovice (od 1. srpnja 2018. godine taj je iznos 2.328,20 kn)
 • da podnositelj zahtjeva živi u kućanstvu s djetetom

Tko ima pravo na dječji doplatak?

U svrhu potpore uzdržavanja i odgoja djece, dječji doplatak može koristiti:

 • roditelj, posvojitelj, skrbnik, očuh, maćeha, baka, djed i osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj (na temelju rješenja nadležnog tijela socijalne skrbi
 • punoljetno dijete na redovitom školovanju bez oba roditelja

Trajanje prava na dječji doplatak:

Dječji doplatak može se primati:

 • do kraja redovitog školovanja djeteta
 • do kraja kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina (za dijete s težim oštećenjem zdravlja)
 • do stupanja djeteta u bračnu zajednicu

Dječji doplatak

Što je ukupni dohodak članova kućanstva?

Ukupni dohodak članova kućanstva je zbroj dohodaka od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, imovine i imovinskih prava, kapitala, dohotka od osiguranja i drugih primanja (rodiljne naknade, naknade zbog nezaposlenosti) umanjeno za svotu poreza i prireza

Kako se utvrđuje visina doplatka?

Iznos dječjeg doplatka nije isti za sve korisnike.

Ako ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno ne prolazi 543,14 kn (16,33% proračunske osnovice) dječji doplatak po djetetu iznosi 299,34 kn.

Ako ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno iznosi između 543,14 i 1119,53 kn (između 16,34 i 33,36% proračunske osnovice) dječji doplatak po djetetu iznosi 249,45 kn.

Ako ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno iznosi između 1119,53 i 2328,20 kn (između 33,37 i 50% proračunske osnovice) dječji doplatak po djetetu iznosi 199,56 kn.

Ako roditelj ili drugi skrbnik odgaja troje ili četvero djece ima pravo i na dodatak u iznosu po 500 kn za treće i četvrto dijete.

Pravo na povećani doplatak

Dijete samohranog roditelja ima pravo na iznos dječjeg doplatka uvećan za 15%.

Dijete s oštećenjem zdravlja ima pravo na iznos dječjeg doplatka uvećan za 25%.

Dijete bez oba roditelja (ili ako su oba roditelja nepoznata, nepoznatog prebivališta, potpuno nesposobni za samostalni život i rad ili im je oduzeta poslovna sposobnost) ima pravo na iznos dječjeg doplatka uvećan za 25%.

Dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja ima pravo na dječji doplatak u najvišoj predviđenoj svoti koja iznosi 374,18 kn.

Dodatne značajke:

 • u svrhu ostvarivanja prava na dječji doplatak izvanbračna zajednica izjednačena je s bračnom
 • dječji doplatak ne može biti predmet ovrhe
 • dječji doplatak je osobno i neprenosivo pravo no, iznimno, nadležno tijelo socijalne skrbi može isplatu odrediti drugoj osobi ako ga roditelj ili drugi skrbnik ne koristi za uzdržavanje i odgoj djeteta

Svakako pročitajte tekst: Dječji doplatak: potrebna dokumentacija i isplata dječjeg doplatka u 2019. godini

Izvor:

 • Zakon o doplatku za djecu (2001). Narodne Novine 94/01, 138/06, 107/07, 37/08, 61/11, 112/12, 82/15, 58/18. Pročišćeni tekst Zakona na snazi od 01.07.2018.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

6 KOMENTARI

 1. Poštovanje, sin mi ima dijagnozu rasitiv opstruktivnog bronhitisa, pa da li to ide pod oštećenje zdravlja da znam radi dokumentacije? Ležao je dosad 3 puta u bolnici i još je nedonošćad, bio je u Vinogradskoj odmah tokom rođenja na kisiku.

 2. Ja radim u hrvatskoj sa hrvatskim dokumentima prijavljen u hr a ostali su u bih 2 djece imam li pravo za djeciji doplatak

 3. Poštovanje.Meni kao samohranoj majci je ukinuti djeci doplatak jer je sin krenuo na redovito školovanje u policijsku akademiju.Posto smo mi platili školovanje u cijelosti . Dali ja mogu trežiti povrat sredstava ukinutih za razdoblje školovanja?

 4. Postovanje..
  Zanima me da li dijete ima pravo na doplatak??
  Bivsi ne placa alimentaciju.. ja sam trenutno nezaposlena, zivimo kod mog starog koji ima placu preko 3000kn..

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....