NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceUpala uha kod djece - uzroci, simptomi i liječenje

Upala uha kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Upala uha je najčešća bakterijska ili virusna infekcija koja utječe na srednje uho (prostor iza bubnjića) i mnogo je češća kod djece nego kod odraslih. Često je bolna zbog nakupljanja tekućine u srednjem uhu.

Upalu uha često možete izliječiti sami, praćenjem problema i ublažavanjem bolova. Infekcije uha kod djece i težih slučajeva generalno zahtijevaju antibiotike. Dugoročni problemi vezani uz infekcije uha mogu uzrokovati probleme sa sluhom i druge ozbiljne komplikacije.

Uzroci upale uha kod djece

Infekcija uha uzrokovana je bakterijom ili virusom u srednjem uhu. Ona je često rezultat neke druge bolesti, prehlade, gripe ili alergije, koja uzrokuje začepljenje i oticanje nosne šupljine, grla i Eustahijeve cijevi.

Uloga Eustahijeve cijevi kod upale uha

Eustahijeva cijev je cijev koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom, a njene uloge su:

 • Izjednačavanje tlakova (tlak u srednjem uhu i atmosferski tlak)
 • Odvodnja iscjetka, sekreta iz srednjeg uha
 • Otekline, upale i nastala sluz u Eustahijevoj cijevi mogu uzrokovati njeno blokiranje, što uzrokuje nakupljanje tekućine u srednjem uhu.

Infekcije uha su češće kod djece, jer je njihova Eustahijeva cijev uža i horizontalna- čimbenici koji smanjuju funkcionalnost Eustahijeve cijevi.

Simptomi upale uha kod djece

Pojavljivanje znakova i simptoma infekcije uha obično je brzo nakon same infekcije.

Kod djece znakovi i simptomi uključuju:

 • Bol u uhu, osobito u ležećem položaju
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Plakanje (više nego inače)
 • Razdražljivost
 • Poteškoće sa sluhom ili reagiranjem na zvukove
 • Gubitak ravnoteže
 • Temperatura veća od 38 °C
 • Glavobolja
 • Gubitak apetita
 • Tekućina u uhu

Kada posjetiti liječnika?

Znakovi i simptomi upale uha mogu ukazivati na niz uvjeta. Važno je dobiti točnu dijagnozu i brz tretman. Posjetite liječnika ukoliko kod vašeg djeteta simptomi traju dulje od jednog dana, ukoliko ga boli uho, ako primjetite tekućinu, gnoj ili krvavi iscjedak iz uha.

Liječenje upale uha kod djece

Većina upala uha riješi se bez primjene antibiotika. Što je najbolje za vaše dijete ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući dob djeteta te težinu simptoma.

Simptomi infekcije uha obično se ublažavaju unutar prvih nekoliko dana, a većina infekcija prođe unutar jednog ili dva tjedna bez ikakvog liječenja. Takav pristup se može primijeniti kod djece između 6 i 24 mjeseci starosti ukoliko nemaju temperaturu višu od 39 °C.

Neka istraživanja ukazuju na to da liječenje antibioticima može biti korisno kod neke djece s infekcijama uha. Razgovarajte sa svojim liječnikom o prednostima antibiotika naspram nuspojava koje mogu izazvati, te zbog prekomjernog korištenja.

Liječnik vam također može preporučiti tretmane kojima možete smanjiti bol uzrokovanu upalom uha. Jedan od načina kako ublažiti bol je stavljanje toplog, vlažnog ručnika preko zahvaćenog uha. Ne preporučuje se djeci i tinejdžerima davati tablete protiv bolova.

Liječenje upale uha antibioticima

Liječnik će vam preporučiti liječenje antibioticima u sljedećim slučajevima:

 • Kod djece stare 6 mjeseci i starije s umjerenim do teškim bolovima u jednom ili oba uha u zadnjih 48 sati s povišenom temperaturom.
 • Kod djece stare između 6 i 23 mjeseca s blagim bolovima u jednom ili oba uha u zadnjih 48 sati i povišenom temperaturom.
 • Kod djece stare 24 mjeseci ili više s blagim bolovima unutarnjeg uha u zadnjih 48 sati i temperaturom nižom od 39 °C.

Čak i nakon što su se simptomi ublažili, budite sigurni da koristite antibiotike prema uputama. Ukoliko se ne držite uputa, to može dovesti do ponavljajućih infekcija i otpornosti bakterija na antibiotike. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o tome što učiniti ako ste slučajno preskočili dozu.

Ukoliko vaše dijete ima upale koje se pojavljuju u epizodama, liječnik vam može preporučiti drenažu tekućine iz srednjeg uha.

Tijekom ambulantno kirurškog zahvata pod nazivom miringotomija (rezanje bubnjića), kirurg stvara malenu rupu u bubnjiću kako bi omogućio usisavanje tekućine iz srednjeg uha.

Liječenje kronične upale uha

Kroničnu infekciju koja rezultira perforacijom bubnjića je teško liječiti. Često se liječi antibioticima u obliku kapi. Djeca sa čestim infekcijama ili mnogo tekućine u srednjem uhu zahtijevaju pozorno praćenje stanja. Razgovarajte s liječnikom o redovitim pregledima i pretragama.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....