Naslovnica Zdravlje Ugriz krpelja – kako izvaditi krpelja i zaštititi se od zaraznih bolesti?

Ugriz krpelja – kako izvaditi krpelja i zaštititi se od zaraznih bolesti?

Boravak u prirodi je iznimno važan za zdravlje djece i odraslih. Kako bi takav boravak ostao u lijepom sjećanju važno je obratiti pozornost na opasnosti koje se u prirodi kriju. Jedna od njih su krpelji, paraziti koji obitavaju u šumi, grmlju i niskom raslinju u razdoblju od proljeća do rane jeseni.

Koje bolesti prenose krpelji?

Većina kontakta s krpeljima prođe bez posljedica. Ako se na mjestu ugriza i pojavi blago crvenilo, otok ili svrbež ne znači da je došlo do infekcije već reakcije na stranu tvar.

Ako su crvenilo, otok i svrbež prisutni i nakon tri dana javite se liječniku. Javite se liječniku i ako tjedan ili dva nakon ugriza krpelja počnete osjećati simptome poput glavobolje, vrućice, slabosti, povraćanja te bolova u mišićima.

S obzirom na vrste krpelja koje su najrasprostranjenije u Hrvatskoj, najčešće zarazne bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka su: Krpeljni meningoencefalitis i Lajmska borelioza.

Krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest kod koje može doći do upale mozga i moždanih ovojnica.

Prvi simptomi slični su gripi i javljaju se nakon razdoblja inkubacije (tjedan ili dva) zatim slijedi zatišje bez simptoma (4 do 10 dana) te naglo pogoršanje gdje se uz opće simptome javljaju znakovi upale mozga i moždanih ovojnica.

Specifično liječenje ne postoji no bolest, pogotovo kod djece, u pravilu prolazi bez trajnih posljedica. Zaštititi se možete i cjepivom o čemu konzultirajte svog liječnika ili pedijatra.

Lajmska borelioza

Najčešći simptom Lajmske borelioze je crvenilo na mjestu ugriza koje se širi i prisutno je i nekoliko tjedana.

Crvenilo može biti popraćeno glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima. Ako bolest pogodi živčani sustav može uzrokovati i jake glavobolje, privremenu paralizu, neosjetljivost na podražaje i slabu koordinaciju.

Mogući su i srčani problemi. Simptomi mogu biti slabije i jače izraženi, pojavljivati se i nestajati mjesecima što dovodi do toga da osoba zaboravi na ugriz krpelja što otežava dijagnostiku. Što se Borelioza prije otkrije, učinkovitije je liječenje antibioticima.

Kako izvaditi krpelja?

Kada uočite krpelja potrebno ga je pažljivo ukloniti uz pomoć pincete. Prije vađenja ne premazujte ga alkoholom, uljem ili bilo kakvim drugim sredstvima.

Pincetom uhvatite krpelja što bliže koži i lagano izvucite bez dodatnih manipulacija. Ako se ipak glava odvoji od tijela, nemojte biti zabrinuti, pokušajte ju izvaditi iglom ili će ju tijelo samo odbaciti. Pratite mjesto ugriza narednih dana.

Ako vas je strah, krpelj je jako sitan, na dijelu tijela gdje ga ne možete adekvatno obuhvatiti pincetom ili je dijete jako nemirno, obratite se najbližem liječniku.

Ugriz krpelja

Mogućnost ugriza krpelja možete smanjiti:

  1. Odabirom odgovarajuće odjeće Neka odjeća bude svjetlih boja i prirodnih materijala kako bi krpelj bio uočljiv. Preporučamo duge rukave i nogavice. Krpelji se kod djece često „ugnijezde“ na vlasištu pa tu može pomoći kapa.
  2. Nanošenjem repelenata Konzultirajte ljekarnika i odaberite repelent (sintetski ili od prirodnih sastojaka) prikladan dobi vašeg djeteta. Nanesite ga na odjeću i kožu i ponovite prema potrebi.
  3. Redovitim pregledom Krpelj najčešće provede nekoliko sati na tijelu tražeći prikladan mekan i vlažan dio tijela. Kod duljih šetnji pregledajte i pretresite odjeću svaka dva ili tri sata. Pregledajte i dječja kolica, nosiljke, igračke, deke i sve druge stvari koje ste nosili ili odlagali na travu. Kad se vratite kući otuširajte se i pregledajte, a posebno pregibe, dojke, trbuh i glavu.

Važno je redovito pregledavati kućne ljubimce.

Pridržavajte se mjera prevencije i uživajte u prirodi!

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.
  1. Danas je moje dijete ugrizao krpelj… Strašno smo se uplašili, ali smo ga uz vašu pomoć i savjete riješili. Hvala puno

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi