NaslovnicaZdravljePušenje u trudnoći: koliko je opasno za bebu?

Pušenje u trudnoći: koliko je opasno za bebu?

Pušenje je loše za svakoga, a to se osobito odnosi na trudnice. Pušenje u trudnoći ne šteti samo trudnici, već i nerođenoj bebi. Dim cigarete sadrži više od 4000 kemikalija, uključujući i loše sastojke poput cijanida, olova i najmanje 60 spojeva koji uzrokuju rak.

Kada trudnica puši, otrovne kemikalije ulaze u krvotok koji je bebin jedini izvor kisika i hranjivih tvari.

Iako niti jedna od 4000 kemikalija unutar dima cigarete nije dobra za bebu, dva su spoja posebno štetna: nikotin i ugljični monoksid. Ova dva toksina uzrokuju gotovo svaku komplikaciju povezanu s pušenjem u trudnoći.

Pušenje u trudnoći: mogući rizici, komplikacije i posljedice

Najozbiljnije komplikacije u trudnoći mogu biti uzrokovane činjenicom da nikotin i ugljični monoksid smanjuju bebinu opskrbu kisikom. Nikotin smanjuje opskrbu kisikom sužavanjem krvnih žila u cijelom tijelu, uključujući one u pupčanoj vrpci.

Otežana mogućnost začeća

Ako pušite i želite zatrudnjeti, prestanak navike pušenja mora biti prioritet. Pušenje može spriječiti začeće. Čak i u prvom tromjesečju trudnoće, pušenje utječe na zdravlje nerođenog djeteta. Muškarci i žene koji su pušači imaju dvostruko veći rizik od neplodnosti nego muškarci i žene koji ne puše.

Dim cigarete jednako je opasan i za fetus. Agencija za zaštitu okoliša klasificirala je sekundarni dim nikotina kao skupinu kancerogenih sastojaka. To znači da je poznato da pušenje uzrokuje tumore.

Pobačaj i mrtvorođenje

Neočekivani gubitak bebe je tragičan događaj u bilo kojoj fazi trudnoće. Spontani pobačaji se obično događaju u prva tri mjeseca trudnoće. U rijetkim slučajevima, mogu se javiti nakon 20 tjedana trudnoće. To se naziva mrtvorođenjem.

Pušenje povećava vjerojatnost spontanog pobačaja i mrtvorođenja. Često su krive opasne kemikalije u cigaretama.

Ostale komplikacije zbog pušenja mogu dovesti do problema s posteljicom ili sporim razvojem fetusa. Ovi problemi također mogu uzrokovati pobačaj ili mrtvorođenost.

Prijevremeni porođaj

Pušenje tijekom trudnoće može uzrokovati prijevremeni porođaj. Postoji niz zdravstvenih rizika povezanih s prijevremenim porođajem.

Više o prijevremenom porodu pročitajte ovdje.

Prijevremeni porod

Izvanmaternična trudnoća

Nikotin može uzrokovati kontrakcije u jajovodima. Te kontrakcije mogu spriječiti prolazak embrija. Jedan od mogućih rezultata je izvanmaternična trudnoća.

Izvanmaternična trudnoća se događa kada se oplođeno jajašce smjesti izvan maternice; u jajovodu ili u abdomenu. U takvoj situaciji embrij se mora ukloniti kako bi se izbjegle komplikacije koje ugrožavaju život majke.

Placentalni poremećaj

Placenta se formira tijekom trudnoće kako bi fetus opskrbila hranjivim tvarima i kisikom. Pušenje je glavni faktor rizika za nekoliko komplikacija povezanih s posteljicom. Jedan od takvih problema je placentalni poremećaj, stanje u kojem se placenta odvaja od maternice prije porođaja.

Krvarenje placente može uzrokovati teško unutarnje krvarenje i zaprijetiti životu majke i djeteta. Neposredno liječenje može poboljšati mogućnost zdravog porođaja unatoč abrupciji placente.

Placenta previa

Pušenje je faktor rizika za pojavu stanja nazvanog placenta previa. Tijekom trudnoće, placenta normalno raste u maternici, smještena prema vrhu maternice. Takav položaj ostavlja cerviks otvoren za porođaj.

Placenta previa je komplikacija u kojoj placenta ostaje u donjem dijelu maternice te djelomično ili u potpunosti pokriva cerviks. Placenta previa uzrokuje prekomjerno krvarenje i oduzima bebi hranjive tvari i kisik.

Više o placenti previji pročitajte ovdje.

Placenta previaMala težina rođene bebe

Pušenje može uzrokovati rođenje beba s malim brojem kilograma. Niska masa može dovesti do drugih zdravstvenih problema i komplikacija. Napredak u medicini smanjio je broj smrtnih slučajeva uslijed niske težine prilikom rođenja.

Međutim, niska masa pri rođenju i dalje može uzrokovati:

 • komplikacije u razvoju
 • cerebralnu paralizu
 • bolesti sluha ili vida
 • u ekstremnim slučajevima, smrt novorođenčeta

Žene koje prestanu pušiti prije trudnoće smanjuju rizik od rođenja djeteta s nedovoljnim brojem kilograma. Također, žene koje prestanu pušiti tijekom trudnoće imaju manju vjerojatnost da će imati bebe s niskom težinom pri rođenju.

Zdravstvene komplikacije

Pušenje tijekom trudnoće povećava rizik da beba bude rođena s nizom zdravstvenih oštećenja. Najčešći problemi su:

 • kongenitalni defekti srca
 • problemi sa strukturom srca
 • problemi s ustima (rascjep usne i nepca)

Pušenje nakon poroda: mogući rizici, komplikacije i posljedice

Mnoge trudnice i dalje puše usprkos poznatim rizicima koje pušenje može uzrokovati trudnici i bebi. Prema istraživanjima, oko 10 posto trudnica i dalje puši iako su upoznate s rizicima.

Jedini način za izbjegavanjem komplikacija povezanih s pušenjem u trudnoći je prestanak pušenja.

Pušenje i dojenje

Kada trudnica puši dok doji, nikotin i druge štetne kemikalije prenose se u bebin organizam kroz majčino mlijeko. To nikako nije dobro za bebin organizam koji je u razvoju tijekom dojenačkog razdoblja.

Majke koje dnevno puše više od 20 cigareta, vjerojatno će prenijeti štetne kemikalije iz cigareta putem mlijeka u bebin organizam. Pušenje može smanjiti bebinu opskrbu majčinim mlijekom.

U rijetkim slučajevima, pušenje tijekom dojenja može izazvati simptome kod beba kao što su:

Pasivno pušenje u trudnoći i nakon trudnoće

Istraživanja su pokazala da prestanak pušenja nije dovoljan za uklanjanje rizika povezanih s izlaganjem cigaretama. Mnoge trudnice su izložene pasivnom pušenju od strane prijatelja i članova obitelji. Ovakva vrsta neizravnog kontakta s cigaretama također može imati štetne učinke na zdravlje trudnice i bebe.

Pasivno pušenje tijekom trudnoće

Neki od zdravstvenih komplikacija povezanih s izlaganjem pasivnom pušenju tijekom trudnoće su:

 • Spontani pobačaj
 • Niska težina bebe prilikom rođenja
 • Prijevremeni porod
 • Mentalni i fizički nedostatci

Ako pokušavate zatrudnjeti, trudni ste ili ste nedavno rodili, preporučljivo je smanjiti izloženost pasivnom pušenju u vašem okruženju.

Pasivno pušenje nakon porođaja

Važno je minimalno izložiti bebu dimu cigarete nakon što dođe iz rodilišta. Najbolje je da beba ne bude izložena pasivnom pušenju. Bebe koje su izložene dimu cigareta nakon rođenja imaju povećan rizik od:

 • Sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS)
 • Respiratornih bolesti (astma i upala pluća)
 • Infekcije uha

Što roditelji mogu učiniti?

Liječnici i stručnjaci preporučuju da majka tijekom trudnoće ne puši te da ne bude izložena pasivnom pušenju. Također, važno je da i nakon rođenja beba zrak koji ona i majka udišu bude zdrav, a nikako pun čestica nikotina.

Redovito zračite prostor u kojem beba obitava te održavajte normalnu temperaturu prostorije. Ako se beba nađe u zadimljenom prostoru punom nikotinskog dima, iznesite je iz prostora, okupajte je te joj promijenite odjeću.

Pogledajte kako duhanski dim dolazi do nerođene bebe!

 

Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....