NaslovnicaPrehranaKako poboljšati pamćenje i koncentraciju?

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju?

Dnevne aktivnosti predstavljaju izazov? Glavobolje su prisutne gotovo svaki dan, sve teže vam je održavati koncentraciju, a ponekad imate i gubitak pamćenja? Onda je ovo članak za Vas.

Znanstvena istraživanja su pokazala da već u kasnim 20tim godinama moždane sposobnosti počinju slabjeti. Do toga nedvojbeno dovodi naša fiziologija, međutim pridonosi loša prehrana, manjak tjelesne aktivnosti i stres. Situacije poput ispita na fakultetu, intenzivnih poslovnih razdoblja ili donošenja važnih menadžerskih odluka mogu uzeti svoj danak.

Dnevne aktivnosti u stresnim razdobljima počinju predstavljati izazov; održati koncentraciju postaje teže, a sve češće se susrećemo s gubitkom pamćenja. U modernom načinu života iako je stres gotovo nemoguće izbjeći, moguće je izbjeći njegove posljedice!

Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja

 

Zbog stresa podložni smo manjku sna, padu imuniteta, probavnim smetnjama, povišenom krvnom tlaku, depresivnim raspoloženjima i glavoboljama, što doprinosi padu moždane funkcije. Ako tome pridodamo neuravnoteženu prehranu i manjak tjelesne aktivnosti, imamo savršen recept za ubrzani gubitak koncentracije i pamćenja.

Pod stresom naš živčani sustav stimulira povećanu proizvodnju hormona kortizola i adrenalina, koji mogu utjecati na sposobnost pamćenja, učenja, te u konačnici smo skloniji i depresivnim raspoloženjima.

Iako u većini situacija stres ne možemo izbjeći, svakako možemo utjecati na prehranu i tjelesnu aktivnost, a istraživanja su potvrdila da zdravim načinom života naš mozak ipak možemo održati u dobroj formi i u starijoj životnoj dobi.

Kako je prehrana postala važna za mozak?

Prehrana može biti snažan saveznik za poboljšanje moždane funkcije, odnosno za bolju koncentraciju i pamćenje. Tegobe u postizanju naših ciljeva predstavlja:

  • neuravnotežena prehrana
  • manjak tjelesne aktivnosti
  • stres

S obzirom da starenjem naš mozak gubi sposobnost kvalitetnog iskorištavanja omega 3-masnih kiselina, smanjuje se time i sposobnost našeg tijela da očuva moždane stanice, koje su vitalne za koncentraciju i sposobnost pamćenja. Također, treba pripaziti na unos minerala i to primarno selena, kalija, kalcija i magnezija.

Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja
Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja

Zanimljivo je da unosom samo jednog brazilskog oraščića smo već zadovoljili dnevni unos selena zato se preporuča da uzmete i dva, jedan ujutro i jedan popodne. Dobar izvor kalija i magnezija svakako je zeleno lisnato povrće, dok će sirevi i fermentirani mliječni proizvodi poslužiti kao odličan izvor kalcija.

Kod vitamina od vitalnog značaja za preporučiti su vitamini B skupine, te A, C i E:

  • vitamine B skupine pronaći ćemo u integralnom kruhu i zobenim pahuljicama
  • vitamin C u kiselom kupusu, paprikama i naru
  • vitamin E u orašastim plodovima i biljnim uljima
  • vitamin A u jajima, ribi, mesu ali i narančastom voću i povrću

Ukoliko želite očuvati svoja dobra sjećanja, vrijeme je da zaboravite na kavu i energetska pića, alkohol i pušenje. Osim trenutnog učinka zadovoljstva i olakšanja, krče idealan put u pojačavanje simptoma stresa i razvoj kroničnih problema. A to vam zaista ne treba.

Aktivne tvari koje obećavaju: Bakopa i Ginko Biloba

Znanstvenici već neko vrijeme intenzivno tragaju za aktivnim tvarima koje bi ljudima mogle pružiti zaštitu, ali i olakšanje kad govorimo o zdravlju moždane funkcije. U fokusu je od nedavno i Bakopa, biljka koja se odavno koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini.

Novija znanstvena istraživanja pokazuju da upravo Bakopa može utjecati na bolje pamćenje, smanjenje anksioznosti, pa čak da može imati zaštitni učinak i na poremećaj hiperaktivnosti i razvoj Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja pokazuju da ekstrakt Bakope koji se uzima poboljšava pamćenje u inače zdravih starijih odraslih osoba.

Iako su sadašnja znanstvena istraživanja nedostatna jer se radi o sastojku koji se tek počeo koristiti, čini se da će uz novija znanstvena istraživanja u budućnosti Bakopa biti dodatak prehrani za ciljano djelovanje u području borbe sa zdravljem moždanih stanica. Drugi interesantan, ali već i dobro poznati dodatak za bolju cirkulaciju je Ginko Biloba.

Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja
Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja – Ginko

Ginko sadrži visoke razine terpenoida i flavonoida, koji su primarno snažni antioksidanti, koji pomažu neutralizirati slobodne radikale. Slobodni radikali su molekule koje zapravo ne vole biti slobodne, već se vole vezati i raditi štetu.

Iako slobodni radikali u organizmu imaju važnu ulogu jer se proizvode u normalnim fiziološkim procesima, ukoliko se nalaze u prevelikim količinama, dolazi do neravnoteže i oštećenja na staničnim razinama. To se zove Oksidacijski stres.

Oksidacijski stres tako ima značajnu ulogu u razvoju srčanožilnih oboljenja, u razvoju šećerne bolesti ali i u procesu starenja i gubitka moždane funkcije.

Znanstvena istraživanja su pokazala da Ginko Biloba poboljšava cirkulaciju u organizmu, a time pomaže i zdravlju srca, smanjuje simptome gubitka pamćenja i poboljšava moždanu funkciju. I više nego dobri razlozi da ne trebamo dva puta razmišljati o Ginku kao korisnom savezniku za bolju koncentraciju i pamćenje.

NAŠA PREPORUKA: MemoMax® (60 kapsula) – 30% POPUSTA – Hug Your Life

MemoMax
MemoMax

Ukoliko razmišljate o dodacima prehrani, svakako razmislite o MemoMaxu®. Osim što sadrži Vitamine B skupine i Vitamin C, sadrži i ekstrakte Bakope i Ginko Bilobe koji svakako pokazuju dobre mišiće kada govorimo o zdravlju moždanih stanica.

MemoMax® možete naručiti ovdje po akcijskoj cijeni od 90 kn (30% POPUSTA)!

Diana Gluhak Spajić mag.nutr. (2019), Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja, www.centar.redfork.hr

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....