NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaTijelo žene u trudnoći - što očekivati?

Tijelo žene u trudnoći – što očekivati?

Tijekom trudnoće naše tijelo prolazi kroz intenzivne promjene: hormoni luduju, tijelo se mijenja, a tek česte promjene raspoloženja… Ako je ovo vaša prva trudnoća, vjerojatno vas zanima što možete očekivati. Donosimo kratki vodič kroz najintenzivnije promjene koje možete očekivati u trudnoći. 

Poznato nam je da trudnoću nazivamo i „blaženim stanjem“ ili „drugim stanjem“. I ona doista i je drugo stanje i blaženo stanje jer se žensko tijelo u potpunosti mijenja. Nosi jedan novi život u sebi, jednu novu vrstu sreće i radosti. Mijenja se srce, mijenja se stanje duha i uma. Postajete jedna skoro pa nova osoba koja u onom trenutku kad saznaje za trudnoću mijenja i sve svoje dosadašnje životne navike i prioritete.

Tjedan dana nakon oplodnje jajne stanice i u vašem tijelu se počinju događati prve promjene. Kad se jajna stanica ugnijezdi u stjenku maternice počinje nastajati splet krvnih žila koji postepeno raste i formira posteljicu.

Kako hormoni utječu na vaše tijelo?

Pri razvoju posteljice nastaje i jedan novi hormon koji se zove hormon HCG – humani korionski gonadotropin. Prvi hormon s kojim se u trudnoći susrećemo i upoznajemo. Hormon koji je zadužen za prve promjene koje se u našem tijelu događaju u trudnoći. Hormon koji se oslobađa u urin i preko kojega saznajemo za trudnoću pomoću kućnih testova.

Hormon HCG stimulira jajnike da proizvode više razine hormona estrogena i progesterona zvanih i hormonom „održavatelja trudnoće“ i hormonom „čuvara trudnoće“. Upravo ovi hormoni pridonose najviše promjenama u trudnoći.

Među prvim promjenama sa kojima se žene u trudnoći susreću je rast grudi koji kreće već u prvom tromjesečju i to zahvaljujući povećanoj količini hormona estrogena i progesterona. Naravno grudi se mogu pomalo povećavati i tokom cijele trudnoće. Pred kraj trudnoće i nakon poroda grudi opet budu preosjetljive i napet zahvaljujući hormonu prolaktinu koji potiče razvoj mliječnih žlijezdi i promjenu tkiva dojki. Dakle grudi u trudnoći postaju velike, nabrekle i napete.

Čini vam se da ste manje stabilni nego obično? To je posve normalna pojava u trudnoći. Tijekom trudnoće posteljica izlučuje hormon relaksin koji pomaže tijelu u pripremama za porođaj. Hormon relaksin pomaže u omekšavanju vrata maternice i opuštanju tetiva u prednjem dijelu zdjelice, pa čitava zdjelica postaje labava kako bi pri vaginalnom porodu beba mogla proći kroz koštani dio kanala. Ali hormon relaksin opušta i ligamente u tijelu pa tijelo postaje manje stabilno, sklono ozljedama i slabije pokretljivo.

Promjene raspoloženja u trudnoći

Primijetili ste velike promjene u svom raspoloženju? Da, to je još jedna promjena kroz koju žena najčešće prolazi u 1.i 3. tromjesečju trudnoće. U jednom momentu ste sretni i zadovoljni , a samo koji trenutak kasnije tužni i plačete.

Takve promjene raspoloženja su u trudnoći posve normalne. Hormonalne promjene najvećim djelom dovode do takvih promjena raspoloženja, no stres, umor, veći napori i sama spoznaja koje promjene u vašem životu trudnoća donosi, uvelike potpomažu takvo stanje promjene raspoloženja.

Umor u trudnoći

Pospani ste, umorni ili vam možda slabi koncentracija? I to je još jedna od promjena u nizu koje se događaju u trudnoći najčešće u 1. tromjesečju i sasvim je normalna.

To je promjena koja je kod svake trudnice individualna, prolazna i zato ne brinite ako se ne možete koncentrirati ili ste pospaniji nego obično.

Koža, kosa i nokti u trudnoći

„Sjaj žene“ u trudnoći? Poznato? Zasigurno ste puno puta čuli kako je netko trudnici rekao kako „sva sjaji“. Obično se sjaj i ljepota žene u trudnoći povezuje sa srećom radi blaženog stanja u kojem se žena nalazi, dakle trudnoće. Može biti da su i dijelom radi te sreće trudnice posebno lijepe, ali većim dijelom je to opet radi hormonalnih promjena koje se događaju u tijelu.

Tijelu u trudnoći je potrebna puno veća količina tekućine nego obično zbog povećane proizvodnje krvi. Znači kardiovaskularni sustav se prilagođava tijelu u trudnoći i upravo zbog tog većeg volumena krvi koji brže kola tijelom, te zbog bolje cirkulacije koža žena u trudnoći blista. I postaje napetija zbog veće količine tekućine u njoj.

Još jedna od promjena koje se događaju na koži žena u trudnoći zove se „kloazma“ ili „trudnička maska“. Znači da se po licu javljaju pjegice ili mrlje žute ili smeđe boje. Pojavljuje se „linea negra“ poznatija kao tamna crta na trbuhu. Dolazi do hiperpigmentacije ili tamnjenja kože na dijelovima koji su sami po sebi tamniji.

Povećane razine hormona estrogena utječu na promjenu teksture kose i njezinog rasta. Tako da bi vam kosa mogla biti puno gušća i izgledati bujno i sjajno kao nikad. Isto tako u mnogo žena i nokti rastu brže i budu jači.

Promjene okusa i mirisa u trudnoći

Osjetili ste ludu želju za nekom hranom ili pretjeranu odbojnost? Hormon HCG pobrinuo se i za to, u 1. tromjesečju za vrijeme njegove najveće aktivnosti dolazi do poremećenog doživljaja okusa i mirisa hrane koje može biti popraćeno mučninama ili povraćanjem. Dakle, pojačano je osjetilo njuha i okusa.

Misli se da do tih promjena dolazi kako žena ne bi pojela nešto što nije dobro za nju ili njenu bebu. Ili jednostavno svjesno ili nesvjesno „poželimo“  hranu za koju vjerujemo da će nam biti ukusna. Pa od tu i izraz „trudničke želje“, koje dovode do ludih kombinacija namirnica.

Težina u trudnoći

Kilogrami su još jedna od velikih promjena koje se dogode na tijelu žene u trudnoći. Oni su nešto što se ne može izbjeći. Pokušajte se zdravo hraniti, unositi dovoljno kalorija i ostati unutar optimalnih razmjera za dobitak na kilaži u trudnoći. Do nekih 11 – 13 kg. Sve što ide preko toga predstavljat će vam problem nakon poroda.

[box type=”bio”] Nipošto se nemojte voditi onom uzrečicom „žena jede za dvoje“. Osluškujte potrebe svoga tijela i pokušajte im udovoljiti.[/box]

Naravno sve u granicama neke normale, trudite se birati zdrave namirnice i spravljati zdrave obroke. Prihvatite svoju težinu kao nešto normalno, što se moralo desiti da bi donijeli novi život na svijet.

Ostale promjene u trudnoći

Možda vam se čini da su vam stopala narasla? Moguće je, mnoge trudnice imaju velikih problema sa otečenim gležnjevima i stopalima. Do čega dolazi jer se u trudnoći ligamenti opuste, a povećava se kilaža i nakuplja veća količina tekućine. Isto tako pod utjecajem hormona i pritiska maternice dolazi do širenja vena jer im stjenke postaju mlohavije.

Kako se u trudnoći sve mijenja, raste i buja tako i vaša pluća rade puno više kako bi osigurala dovoljno kisika za vas i vašu bebu čime se poboljšava njihov kapacitet. Što znači da je automatski i potreba za kisikom veća, dakle trudnice slabije podnose boravak u malim i zagušljivim prostorijama stoga se preporučuju šetnje i boravak na svježem zraku.

Najvažnija promjena na tijelu u trudnoći je rast maternice koja je doista čudesan organ. Organ u kojem raste novi život, njegova posteljica i njegova voda. Maternica je organ koji je prosječne veličine stisnute šake, a kroz trudnoću će se znatno povećati.

Kako maternica raste tako uz djelovanje hormona i pritisak koji maternica stvara svojim rastom dolazi do sporijeg rada crijeva, mokraćnog mjehura i mokraćovoda.  Što znači da se žene kroz trudnoću susreću i sa inkontinencijom i sa zatvorom.

Uz to, pritisak koji stvara rast maternice i pritisak koji ona radi na crijeva može dovesti i do pojave hemeroida. Tako da se žene kroz trudnoću susreću i sa hemeroidima.

Možemo zaključiti da tijelo žene u trudnoći prolazi kroz niz i manjih i većih promjena, ali ipak bile one male ili velike to su za svaku trudnicu velike promjene. Najvažnije je pronaći način kako prihvatiti promjene na tijelu koje se događaju u trudnoći a da se pri tome ne izgubi samopouzdanje.

U puno momenata samopouzdanje bi moglo biti poljuljano jer se većina promjena događa u prvim mjesecima trudnoće i sve to skupa uz stvaran život i posao ponekad zna biti i malo previše. Ali morate znati da se manje više sve te promjene vrate u pretporođajno stanje kroz nekoliko tjedana nakon poroda. I gotovo sve su samo privremeno stanje.

Više o promjenama u trudnoći kroz koje prolazi naše tijelo doznajte u videu:

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....