NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaRh faktor – što je, kako se određuje i zašto je važan

Rh faktor – što je, kako se određuje i zašto je važan

Poznato je da je ljudska krv podijeljena u četiri krvne grupe (A, B, AB i 0). Kod svakog čovjeka krvna grupa osim osnovne oznake sadrži i Rh-faktor koji može biti pozitivan i negativan.

Rh-faktor je također nasljedan i govori nam sadrži li naša krv posebnu bjelančevinu ili ne. Krvna grupa i pripadajući faktor značajni su nam kod operativnih zahvata, transfuzije i darivanja krvi, transplatacija te u trudnoći.

Određivanje Rh-faktora

Mnoge žene prije trudnoće ne znaju svoju krvnu grupu kao ni Rh-faktor. Na prvom pregledu ginekolog upućuje trudnicu na utvrđivanje krvne grupe ako taj podatak nije poznat iz prethodne trudnoće ili iz nekog drugog razloga. Otprilike 15% žena u populaciji ima negativan Rh-faktor i problem koji se može pojaviti je nekompatibilnost s Rh-faktorom djeteta.

Različit Rh-faktor majke i djeteta

Otkrili ste da imate negativan Rh-faktor i pitate se što sada? Ako je otac Rh-pozitivan dijete dijete bi također moglo biti.

Moguće kombinacije Rh-faktora

Majka Otac Dijete Moguća opasnost za dijete
Nema opasnosti
+ + + Nema opasnosti
+ Nema opasnosti
+ + Nema opasnosti
– (majka nije senzibilizirana) + + Nema opasnosti, ali je nakon poroda majci potrebno dati Rh-imunoglobulin
– (majka je senzibilizirana) + + Tijekom trudnoće treba dodatno pratiti stanje majke i djeteta
+ Nema opasnosti za dijete

 

Ako dijete naslijedi Rh-faktor od oca samo po sebi nije problem ukoliko ne dođe do kontakta majčine i djetetove krvi. U većini trudnoća do kontakta ne dolazi jer su djetetov i majčin krvotok odvojeni i posteljica filtrira sve ono što ne smije doći u djetetov krvotok.

Do kontakta majčine i djetetove krvi može doći:

  • U trudnoći: uslijed krvarenja ili provođenjem amniocenteze kada male količine krvi dospiju u majčin krvotok zbog čega se stvaraju antitijela koja mogu izazivati anemiju ili poteškoće pri razvoju organa djeteta. Važno je takozvanim indirektnim antiglobulinskim testom nekoliko puta u trudnoći provjeravati prisutnost antitijela u majčinoj krvi kako bi se izbjegle bilo kakve teškoće.
  • Tijekom poroda: najčešće dolazi do kontakta krvi. Tada opasnosti nema za bebu koja je rođena no u majčinom krvotoku može se stvoriti veća količina antitijela koja su opasna za iduću trudnoću. Ako majka u roku od 72 sata nakon rođenja Rh-pozitivnog djeteta primi injekciju Anti-D imunoglobina to će spriječiti stvaranje antitijela i rizik za iduću trudnoću je iznimno malen.

U trudnoći se svaka potencijalna poteškoća može činiti zastrašujućom, ali redovitim pregledima i odgovarajućom terapijom opasnosti koje proizlaze iz Rh-nekompatibilnosti su svedene na minimum.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....