NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaPutovanje u trudnoći - korisni savjeti

Putovanje u trudnoći – korisni savjeti

Ostali ste u drugom stanju, a uskoro planirate putovati? Ne postoji razlog za brigu stoga se nemojte ograničavati i odgađati putovanje. Putovati možete, ali naravno, morate se pridržavati uputa.

Saznajte sve o tome kako i kada putovati u trudnoći.

Budite spremni i nema razloga da u ovom predivnom stanju ne doživite nezaboravne trenutke koje ćete pamtiti cijeli život.

Kada je najbolje vrijeme za putovanje?

Liječnici preporučuju da je najbolje vrijeme za putovanje u drugom tromjesečju. U početku trudnoće postoji opasnost od komplikacija, a možda patite i od mučnina. Ako možete, pričekajte da taj period prođe. Ipak, ako je trudnoća uredna, ginekolog će vam dozvoliti putovanje i u početku trudnoće.

Kada uđete u 35. tjedan trudnoće, putovanja se više nikako ne preporučuju. To je vrijeme kada se u miru pripremate za nadolazeći porod. Tada bi vam putovanja mogla postati neudobna jer vam je trbuh sada već velik. Uz to, duga putovanja bi vas mogla iscrpiti, a moglo bi doći i do prijevremenog poroda. Isto tako velik broj avio kompanija ne dozvoljava putovanja trudnicama nakon 35-og tjedna trudnoće. Stoga, u ovom periodu ipak pričekajte s putovanjima nakon poroda.

Kako odabrati idealnu destinaciju?

Putujete li, svakako posjetite neko mjesto na moru. Naime, trudnicama se preporučuje odlazak na more jer im plivanje posebno godi. Samo pripazite na sunce. Odlazite na plažu u ranim jutarnjim i popodnevnim satima.

Trudnica na moruVažno je znati da se trudnicama ne preporučuju putovanja na mjesta koja se nalaze na visokoj nadmorskoj visini jer to su mjesta niske razine kisika u zraku. Također, izbjegavajte mjesta s izrazito vrućom i vlažnom klimom, pogotovo pred kraj trudnoće kada ćete jako teško podnositi oscilacije u temperaturama.

Kada birate svoje odredište raspitajte se postoji li u mjestu bolnica ako će vam slučajno biti potrebna. Možda bi bilo dobro da se kod biranja svoje destinacije, usredotočite na ona u Europi jer bi vam dulje putovanje moglo biti jako naporno. Također, pripazite da vaše odredište bude pristupačno i da udaljenost do liječnika nije velika.

Kako se pripremiti za putovanje?

Dakle, kada ste odabrali svoju idealnu destinaciju i nalazite se u drugom tromjesečju trudnoće, možete polako početi planirati odlazak na put. Prije nego što otputujete svakako posjetite ginekologa kako biste provjerili je li sve u redu i možete li bezbrižno na put.

Najidealnije prijevozno sredstvo za trudnice je vlak jer možete prošetati kada god to želite. Putujete li vlakom, birajte klimatizirane vagone.

Putovanje automobilom u trudnoćiAko je vaše prijevozno sredstvo automobil, nemojte izbjegavati vezanje sigurnosnim pojasom. Pripazite samo da ga dobro podesite kako vam ne bi smetao. Za vrijeme putovanja svakako povremeno odmorite od vožnje. Putujete li na daleke relacije, svakih dva sata stanite kako bi se razgibali i potaknuli cirkulaciju. Ako možete, za vrijeme putovanja podignite noge na povišeno kako bi one što manje oticale.

Putujte li avionom, trebat će vam potvrda ginekologa da je trudnoća uredna i da do poroda neće doći u narednih mjesec dana. Ovu potvrdu traži većina avio kompanija pa se svakako dobro raspitajte prije nego putujete.

Prije puta pripremite dovoljno tekućine i hrane, odnosno zdravih grickalica kako vas ne bi mogla iznenaditi gužva na cesti ili neki drugi zastoj. Za vrijeme trudnoće uvijek budite spremni i nemojte si dopustiti da dugo budete gladni ili žedni.

Uvijek uz sebe imajte trudničku knjižicu i sve nalaze koje ste obavili i koji su vam potrebni kako bi liječnici u svakom mjestu imali uvid u vaše zdravstveno stanje.

Dobro se pripremite putujete li na neke dalje relacije. Čak i one bliže, za neke trudnice predstavljaju veliki napor, stoga si olakšajte koliko god je to moguće. Ako ne možete stajati u tramvaju ili u autobusu, zamolite mlađe putnike za mjesto.

Ipak, nemojte se ograničavati. Imate li urednu trudnoću, krećite se i putujte i nemojte razmišljati što bi se loše moglo dogoditi. Važna je dobra priprema prije puta. Tako ćete putovati bez stresa i opušteno. Uživajte u ovim blaženim danima, a sljedeće putovanje bit će vam sigurno još i ljepše.

Izvor: Savjetnica

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....