NaslovnicaRekreacijaIgre na otvorenom - zabavne ideje i materijali za sve uzraste

Igre na otvorenom – zabavne ideje i materijali za sve uzraste

Znamo da su šetnje i boravak na otvorenom korisni za razvoj i zdravlje djece ali i odraslih. Bez obzira bila to šetnja šumom, parkom, ulicom ili gradskim središtem prednosti su mnogobrojne. Igra na otvorenom jača imunitet, stimulira maštu, uči životnim vještinama, hrani vitaminom D, usavršava grubu motoriku i slično.

U teoriji igre na otvorenom djeca obožavaju, no mame ističu da u svakodnevnom životu nije baš tako. Odijevanje i priprema za izlazak često se pretvore u borbu, a nakon nekoliko minuta vani mališani počnu s prigovorima kojima se ne nazire kraj (umorni su, gladni, žedni, dosadno im je, vruće im je, hladno im je).

Nakon takve šetnje umorni su jedino roditelji i postavlja se pitanje je li šetnja vrijedna sve te strke.

Svakako! Vrijedi svake minute, a kako bi vam olakšali boravak vani donosimo vam nekoliko ideja kako boravak vani pretvoriti u igru i izazov.

Potraga za blagom

Šetnja gradom – kako ju učiniti zanimljivijom?

Šetnja gradom ili put do vrtića koji ste prošli nebrojeno puta mogu biti zabavniji tako da svom djetetu date određene zadatke. Isprintajte stranicu sa slikama na kojima se nalaze uobičajeni gradski prizori poput golubova, prometnih znakova i zgrada, pričvrstite ju na fascikl ili karton te neka olovkom ili flomasterom prekriži što od toga primijeti u šetnji.

Ovakve igre odlične su za vježbanje snalaženja u prostoru te će potaknuti dijete da obrati pozornost na detalje što je iznimno važno u slučaju da se nađe u situaciji da ne zna gdje je.

Još ideja za printanje možete pronaći na ovim stranicama:

Potraga za vozilima

Za male ljubitelje vozila isprintajte slike s vozilima ili slike s logotipima automobila. Za školarce ili predškolarce posebno zanimljive, ali i korisne mogu biti potrage za prometnim znakovima. Razgovarajte s djecom što predstavljaju pojedini prometni znakovi kako bi bili sigurniji sudionici prometa.

Vrijeme u prirodi

Boravak u prirodi predstavlja još jednu dobru priliku za ovakvu igru. Kukci, ptice, drveće, lišće, cvijeće i kamenje različitih oblika neiscrpna su inspiracija.

Ideje za printanje možete pronaći ovdje:

Potraga za blagom

Kako motivirati tinejdžere?

Vaše tinejdžere vjerojatno nećete tako lako nagovoriti da trče šumom ili parkom u potrazi za kukcima ili lišćem. Možete ih uključiti tako da ih zamolite da oni sami osmisle potragu za mlađu braću i sestre, da budu obiteljski fotografi ako za to imaju interes ili pripreme glazbenu listu koju možete slušati dok ste u šetnju. Uvažite i poštujte njihov izbor!

Potraga za blagom

Elektroničke naprave i priroda povremeno mogu biti dobri partneri. Upoznajte svog tinejdžera s Geocaching aplikacijom. Geocaching je igra skrivanja i traženja blaga popularna diljem svijeta.

Jedna osoba ili skupina sakriju sitnice poput igračaka ili suvenira u kutiju, označe koordinate na svojim GPS uređajima te koordinate kao i tragove objave na internet stranice. Sa svojim djetetom možete prema koordinatama i tragovima tražiti te kutije, uzeti suvenir i/ili ostaviti neki svoj te se upisati u dnevnik kao uspješni istraživači. U Hrvatskoj se nalazi oko 4000 takvih sakrivenih kutijica.

Potraga za blagom

Ideje koje ne zahtijevaju pripremu

Sve ideje koje smo vam naveli sastoje se od slika kako bi ih mogli koristiti i  s djecom od 3 godine. Ako imate vremena i želite potragu učiti zahtjevnijom slike zamijenite riječima pa umjesto slike lista neka zadatak bude “Pronađi nešto zeleno” ili “Pronađi nešto okruglo”.

Malo natjecanje možete napraviti tako da dijete koje prvo pronađe ono što se u zadatku traži, može smisliti idući zadatak. Igre nije nužno unaprijed pripremati, takve male zadatke imajte na umu kada primijetite da je dijete postalo nezadovoljno u šetnji ili da se dosađuje.

Nakon svake završene potrage predlažemo da simbolično nagradite dijete odlaskom na sladoled ili u knjižnicu, nekom rukotvorinom poput narukvice od lišća ili grančica, obojenog češera ili fotografije djeteta na kojem drži ispunjen list sa zadacima.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....