NaslovnicaRekreacijaDječji bicikli - tricikli, bicikl bez pedala i oprema za bicikl

Dječji bicikli – tricikli, bicikl bez pedala i oprema za bicikl

Sunčano vrijeme odličan je razlog za odvesti djecu na svježi zrak te boraviti s njima u prirodi. Ako ste te sreće da živite pored izletišta ili imate uređenu biciklističku stazu, svakako je odlična ideja da dan s klincima provedete na biciklima. Vožnja bicikla ne samo da je zabavna aktivnost za cijelu obitelj, već je i odlična tjelovježba za djecu, ali i nas odrasle.

Djeca nauče voziti bicikl između treće i osme godine života, a učenje vožnje bicikla bez pedala je i važan miljokaz tijekom njihovog odrastanja. No, prije nego što krenete u zajedničke avanture na biciklima, važno je nabaviti pravilan bicikl za vaše dijete.

Danas na tržištu postoji veliki izbor bicikala za djecu, kao što su:

 • Tricikli
 • Dječji bicikli bez pedala
 • Dječji bicikli s pedalama

Tricikli

Tricikli su najčešće prvi oblik bicikla s kojim se dijete, ali i roditelji, susretnu. U pravilu, djeca su za tricikle spremna između druge i treće godine života. Tricikli su odlična priprema za dječji bicikl s pedalama jer djeci pomažu kod navikavanja na upravljanje biciklom.

Dječji bicikli

Kod kupnje tricikla trebali biste obratiti pozornost na:

 • Sigurnost: prilikom odabira tricikla, prednost dajte triciklima koji su napravljeni od tvrđih materijala (poput metala) umjesto od plastike. Također, provjerite upravljač, odnosno, ručke i njihovu težinu jer postoji mogućnost da se dijete kod naglog zaustavljanja tricikla preokrene i prebaci preko u slučaju da je upravljač ‘lagan’. 
 • Upravljanje pedalama: dijete bi trebalo biti uz vas za vrijeme kupnje tricikla kako biste sa sigurnošću odabrali tricikl kojim ono može upravljati; dijete bi istovremeno trebalo moći dosegnuti ručke i pedale kako bi pravilno vozilo svoj tricikl. Savjetujemo da kupite tricikl koji dijete može voziti već danas, a ne tek kroz neko vrijeme u budućnosti.
 • Odabir pravog tipa tricikla: postoje različite vrste tricikala između kojih možete odabrati:
  • Tricikl s većim prednjim kotačem – ovakva vrsta tricikla najčešće je plastična te ima veliki kotač naprijed
  • Tricikl na guranje – ovi tricikli omogućuju roditeljima da guraju dijete prilikom vožnje, najčešće onda kada se dijete umori od silne vožnje ili dok još nije spremno na samostalno upravljanje triciklom

Dječji bicikli

Dječji bicikli bez pedala

Bicikli bez pedala, poznati i kao ‘balans bicikli’ su bicikli bez kočnica koji omogućavaju djeci da ‘vježbaju’ balans i upravljanje ručkama prilikom bicikliranja. Oni služe ‘naprednijim’ vozačima, tj. djeci koja su sigurna kako neće izgubiti ravnotežu prilikom vožnje.

Dječji bicikli

Pri nabavi ovakve vrste bicikla trebate obratiti pozornost na par stvari:

 • Veličina bicikla
  • postoji uvjerenje kako ovakvi bicikli odgovaraju svakom uzrastu, dok u stvarnosti isti bicikl neće jednako odgovarati dvogodišnjem, odnosno, petogodišnjem djetetu
  • prilikom odabira bicikla u obzir morate uzeti veličinu gume te visinu sjedala
 • Visina sjedala
  • dijete prilikom sjedenja na biciklu mora biti sposobno cijelim stopalom dodirivati tlo
  • to će omogućiti pravilno odguravanje od poda tijekom vožnje
 • Težina bicikla
  • bicikl ne bi trebao težiti više od 30% ukupne djetetove težine; dvogodišnjak neće moći jednakom lakoćom upravljati biciklom od 5 kg težine kao što bi to možda mogao, npr. trogodišnjak
 • Kočnice
  • kod vožnje bicikla bez pedala, glavni izvor kočenja svakako su djetetova stopala, no kočnice katkada mogu spriječiti ozlijede, ‘očuvati’ djetetove cipele i bolje pripremiti dijete za prelazak na bicikl s pedalama
  • oko treće godine starosti, djeca urednog razvoja, imaju dovoljno razvijenu koordinaciju oko-ruka te su sposobni pravilno samostalno koristiti kočnicu; zbog toga bi bilo poželjno da od malih nogu vježbaju motoriku i kočenje bicikla kako ne bi morali kasnije usvajati tu naviku na ‘naprednijem’ i većem biciklu
  • ako odlučite nabaviti bicikl s kočnicom, prilikom kupovine isprobajte bicikl tako da kočnicu pritisnete malim prstom; to je jednako snazi koje dijete ima kada ono koči
   • ako je vama lako zakočiti, to znači da će biti i djetetu
 • Oslonac za stopala
  • većina bicikala bez pedala nema oslonce za noge jer ih djeca prilikom vožnje instinktivno drže u zraku
  • ipak, postoje neki modeli bicikala koji dolaze s osloncima za noge; ako se odlučite odabrati takav bicikl, savjetujemo da uzmete onaj kojima je oslonac na mjestu za pete, umjesto cijelog stopala jer ih tako neće ometati za vrijeme vožnje

Drveni bicikl bez pedala

Drveni bicikl bez pedala je samo jedan od mnogobrojnih vrsta ‘balans’ bicikala (uz metalni i aluminijski bicikl). Danas na tržištu postoje i drveni tricikli koji se, kada dijete bude spremno na novi bicikl, mogu ‘transformirati’ u bicikl bez pedala, što je odlična opcija ako planirate ostati  vjerni drvenim biciklima.

Dječji bicikli

Dječji bicikli s pedalama

Kada ste sigurni u to da je vaše dijete usavršilo vožnju na biciklu bez pedala ili triciklu, razmislite o prelasku na bicikl s pedalama. Ovisno o dobi djeteta i njegovim željama, zajedno donesite odluku o tome hoćete li odmah prijeći na bicikl bez pomoćnih kotača ili pak na onaj s pomoćnim kotačima.

Dječji bicikli razlikuju se u više komponenata, a trebate ga odabrati ovisno o dobi i visini djeteta te o njegovim motoričkim sposobnostima. Preveliki ili premali bicikl može biti i potencijalna opasnost za dijete jer ga ono neće moći pravilno voziti. Svakako se prilikom kupovine posavjetujte s prodavačem u trgovini koji će vam pomoći odabrati odgovarajući bicikl.

U sljedećoj tablici pripremili smo vam vodič kroz veličine bicikala koji bi mogli odgovarati vašem djetetu, ovisno o njegovoj dobi i visini:

DOB VISINA DJETETA VISINA PROREZA IZMEĐU NOGU VELIČINA KOTAČA (u inčima)
2-3 god 91-98 cm 38-43 cm 12″
3-4 god 98-105 cm 40-50 cm 14″
4-5 god 105-110 cm 45-55 cm 16″
5-8 god 111-137 cm 48-63 cm 20″
8-11 god 129-149 cm 58-66 cm 24″
10+ god 142+ cm 63+ cm 26″

Visina sjedala je najvažnija komponenta koja će vam pomoći prilikom odabira odgovarajućeg bicikla. U pravilu, dijete bi tijekom sjedenja na biciklu nožnim prstima trebalo dodirivati tlo. Time su noge dolaze u pravilnu poziciju za pedaliranje.

Oprema za bicikl

Uz odgovarajući bicikl ide i dodatna oprema za bicikl koja će vaše vožnje učiniti bezbrižnima. Već i ptice na grani znaju kako se na bicikl ne ide bez kacige na glavi, no uz nju postoje i još neki dodaci koji vožnju čine sigurnijom.

Dječja sjedalica za bicikl 

Ako želite povesti dijete na vožnju biciklom, no smatrate kako ono nije spremno da samostalno upravlja njime, svakako razmislite o tome da nabavite sjedalicu za bicikl! U pravilu, beba je spremna za vožnju u sjedalici onda kada počne stabilno samostalno sjediti (najčešće oko devet mjeseci starosti).

Ako planirate višesatne vožnje biciklom, poželjno bi bilo prije toga proći par kraćih ruta kako bi se beba naviknula na sjedalicu i novu ‘vrstu’ kretanja. Također, bebe često znaju zaspati prilikom bilo kakvog kretanja ili im može postati dosadno, stoga radite pauze.

Možete izabrati između dvije vrste sjedalica za djecu: prednje i stražnje; prednja sjedalica ima izdržljivost do 15 kg (do oko treće godine života), a stražnja do 23 kg (do oko šeste godine života).

Prednja sjedalica za bicikl stoji tako da je dijete između vaših ruku prilikom vožnje. Također, prednja sjedalica odličan je izbor za onu djecu koja brzo zaspu tijekom vožnje pa im glavica može biti naslonjena na prednju prečku sjedalice, umjesto da je nagnuta na stranu.

Stražnja sjedalica za bicikl veća je od prednje te se postavlja iznad stražnje gume bicikla. Iako ima veću nosivost, može se koristiti i za manju djecu, naravno, ako se roditelj ne boji da će mu dijete ispasti iz sjedalice tijekom vožnje.

Dječji bicikli

Kaciga za bicikl

Kacige za bicikl dizajnirane su tako da umanje posljedice ozljede uzrokovanih padom s bicikla. Ne samo da vožnju na biciklu bez kacige možete skupo platiti, već vas, a i djecu, ona može sačuvati od ozbiljnih ozljeda glave.

Godišnje diljem svijeta 300 000 djece završi u bolnici zbog ozljeda uzrokovanih nenošenjem zaštitne kacige prilikom vožnje bicikla.

Bez obzira na duljinu puta na koji idete, nikako nemojte ići bez kacige na glavi. Isto tako, kaciga mora biti pravilno postavljena na glavu vozača kako bi imala maksimalan utjecaj. Ona ne smije ometati vid vozača te mora stajati dovoljno čvrsto na glavi, toliko jako da ne pada s glave kada osoba pomiče glavu prema naprijed.

U sljedećem videozapisu pogledajte kako pravilno postaviti kacigu na glavu:

Svjetla i bljeskalice

Ovaj mali dio opreme za bicikl gotovo je jednako važan kao i kaciga ili ostala zaštitna oprema. Ukoliko se na biciklu vozite bez svjetala, možete biti kažnjeni s 300,00 kn. Osim toga, vožnjom bez upaljenih bljeskalica riskirate da vas ostali vozači ne vide, pogotovo ako vozite u mraku.

Prednje svjetlo osvjetljava vam put i omogućuje vam da bolje vidite kamo vozite, dok je uloga stražnjeg svjetla to da vas bolje vide ostali sudionici u prometu. Postoje i tzv. ‘mačje oči‘, svjetlo koje se postavlja ispod sjedala bicikla te povećava vašu vidljivost na cesti.

Sigurna vožnja biciklom

Vožnja bicikla može biti zabavna fizička aktivnost za cijelu obitelj, ali potrebno je imati na umu kako je sigurnost svih članova obitelji na prvom mjestu! Ako dio rute morate voziti po cesti, ostanite na onoj strani ceste po kojoj voze auti, u ovom slučaju na desnoj strani. Ne savjetujemo vožnju bicikla s djecom po mraku, no ako to ne možete izbjeći onda svakako imajte upaljene bljeskalice ili obucite reflektirajuće prsluke.

Dječji bicikli

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

1 KOMENTAR

 1. Poucno…e, sad me jos samo zanima jedno: gdje mogu kupiti i koja je cijena ovakvog tricikla s pedalama???

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....