NaslovnicaPrehranaPrehrana u trudnoćiZabranjena hrana u trudnoći - što trudnice ne smiju jesti?

Zabranjena hrana u trudnoći – što trudnice ne smiju jesti?

Uravnotežena i raznolika prehrana vrlo je važna u svakom trenutku, ali još je bitnija tijekom trudnoće.

Postoje hranjive tvari, vitamini i minerali koji su potrebni za razvoj vašeg djeteta. Većina hrane je sigurna; međutim, postoje neke namirnice koje biste trebali izbjegavati tijekom trudnoće.

Donosimo vam popis namirnica koje trudnice ne smiju jesti:

Sirovo meso, riba i školjke u trudnoći

Nekuhani plodovi mora ili nedovoljno kuhana govedina te piletina namirnice su koje biste trebali izbjegavati zbog opasnosti od kontaminacije s raznim bakterijama koje mogu uzrokovati razne bolesti poput salmonele.

Zabranjena-hrana-u-trudnociNadalje, trebali biste izbjegavati ribu koja sadrže visoke razine žive. Ona je povezana s kašnjenjima u razvoju i oštećenjima mozga. Neke od tih vrsta riba su morski pas, sabljarka, skuša. Konzervirana svijetla tuna obično ima nižu količinu žive od drugih tuna, ali je ipak treba jesti samo u umjerenim količinama.

Osim toga, preporučljivo je izbjegavati ribu koja se koristi u sushiju zbog visoke razine žive te ribu iz zagađenih rijeka i jezera koje mogu biti izložene visokim razinama polikloriranih bifenila. To se prije svega odnosi na ribu iz lokalnih jezera, rijeka i potoka. To su plave ribe, losos, štuka te pastrva. Ako niste sigurni, obratite se zdravstvenoj službi ili agenciji za zaštitu okoliša kako biste utvrdili koja je riba sigurna za jelo na vašem području.

Što se tiče školjki i općenito morskih plodova, bolesti koje se pojavljuju konzumiranjem istih najčešće su povezane nedovoljnim kuhanjem. To se odnosi na sirove školjke, kamenice i dagnje. Kuhanje može spriječiti neke vrste infekcije, ali konzumacija sirovih školjaka u trudnoći bi se ipak trebala izbjegavati.

Sirova jaja u trudnoći

Sirova jaja ili bilo koja jela koja sadrže sirova jaja treba izbjegavati zbog mogućeg izlaganja salmoneli. Izbjegavajte majonezu pripremljenu kod kuće, kao i domaći sladoled ili pak razne umake koji se spravljaju sa sirovim jajima. Komercijalni proizvodi koji sadrže kao sastojak jaja, napravljeni su od pasteriziranih jaja te u principu ne postoji opasnost od zaraze salmonelom.

Jaja u trudnoći

Sir i mlijeko u trudnoći

Mnoge trudnice se pitaju je li sigurno jesti sir u trudnoći. Uvezeni meki sirevi mogu sadržavati bakterije nazvane Listeria, koja može izazvati pobačaj. Ona ima sposobnost da prolazi kroz placentu te samim time može zaraziti dijete. Može doći do infekcije i trovanja krvi, što može biti opasno po život. Dakle, preporučljivo je izbjegavati meke sireve kao što su: Brie, Camembert, Roquefort, feta, gorgonzola i sireve koji uključuju queso Blanco i queso fresku, osim ako nisu napravljeni od pasteriziranog mlijeka. Takvi sirevi su sigurni za konzumaciju.

Nepasterizirano mlijeko može sadržavati također bakteriju Listeria. Zato budite sigurni da je mlijeko koje pijete pasterizirano. Navedenu bakteriju također mogu sadržavati i razne paštete te mesni namazi te bi ih trebalo izbjegavati u slučaju da nisu konzervirani.

Povrće u trudnoći

Povrće je sigurno, dapače i poželjno za konzumiranje tijekom trudnoće. Međutim, vrlo je bitno da ga dobro operete prije konzumacije kako biste izbjegli potencijalnu izloženost raznim bakterijama.

Kofein u trudnoći

Velika većina istraživanja pokazuje da je unos kofeina u umjerenim količinama sasvim u redu, no neka su ipak pokazala da unos kofeina može biti povezan s pobačajem. Zato je preporučljivo da izbjegavate kofein u prvom tromjesečju kako bi se smanjila vjerojatnost od spontanog pobačaja.

Kava u trudnoći

Kao opće pravilo, kofein treba ograničiti na manje od 200 mg dnevno tijekom trudnoće.

Kofein je diuretik, što znači da pomaže eliminirati tekućine iz tijela. To može dovesti do gubitka vode i kalcija.

Važno je da pijete mnogo vode, soka, i mlijeka, ali ne i pića s kofeinom. Neka istraživanja pokazuju da su velike količine kofeina povezane s pobačajima, prerani porodom te niskom porođajnom težinom. Zato je najsigurnije da se suzdržite od konzumiranja kofeina.

Alkohol u trudnoći

Vrlo je jasno i logično da alkohol u trudnoći nije preporučljiv, štoviše trebali biste ga u potpunosti izbjegavati tijekom trudnoće.

Prenatalna izloženost alkoholu može ometati zdrav razvoj djeteta.

Ovisno o količini i vremenu konzumacije alkohola tijekom trudnoće ona može dovesti do fetalnog alkoholnog sindroma ili drugih razvojnih poremećaja.

Ako ste konzumirali alkohol prije nego što ste znali da ste u drugom stanju, prestanite konzumirati alkohol već danas.

Alkohol biste također trebali izbjegavati i tijekom dojenja. Izloženost alkoholu za dijete predstavlja vrlo štetne rizike.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....