NaslovnicaPrehranaPrehrana djeceDohrana za bebe - kada i koje namirnice uvrstiti u djetetovu prehranu?

Dohrana za bebe – kada i koje namirnice uvrstiti u djetetovu prehranu?

Nakon što beba navrši 6 mjeseci, zdravstveni stručnjaci smatraju da majčino mlijeko ili mliječni pripravak za dojenče, djetetu nisu više dovoljni. Tada dijete iz dojenja može zadovoljiti samo 70 posto svojih energetskih potreba. Iz tog razloga, moramo na vrijeme razmisliti o pravilnoj dohrani za bebe kako bi se zadovoljile sve njezine potrebe.

Neke majke počinju s dohranom i ranije, nakon što dijete navrši tri mjeseca, no smatra se da je s krutom hranom, sokovima, vodom, kašicama i čajevima najbolje pričekati dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Naime, djetetova probava tada još nije u potpunosti razvijena, a postoji i mogućnost alergijskih reakcija ili velika vjerojatnost da dijete odbaci dojenje.

U prvim bebinim mjesecima probavni sustav je još nerazvijen pa se većina hrane loše probavlja. Prije navršenih šest mjeseci, djetetova gušterača ne luči enzim koji razgrađuje škrob, a prije djetetovog osmog mjeseca života ne mogu se probaviti žitarice i neko povrće.

Što se tiče glutenskih namirnica, ako ne postoji alergijskih reakcija u obitelji (celijakije), slobodno ih možete davati djetetu.

Nakon što beba navrši šest mjeseci rizik od alergijskih reakcija je manji, proizvodi se veća količina sline i pokreti jezika su usklađeni. Dijete može žvakati krutu hranu, za vrijeme hranjena drži glavu uspravno, a pokušava i samo jesti rukama. Tada niču i prvi zubi.

Dohrana bebe

Mame su uvijek oprezne s dohranom jer kod velikog broja beba početak dohrane izaziva i alergijske reakcije. Zato s dohranom treba početi postupno, navikavajući još nedovoljno zreli djetetov probavni sustav na hranu.

Alergijske reakcije s kojim se dijete može susresti manifestiraju se na koži, na dišnom ili u probavnom sustavu.

Kada djetetu ponudite određenu namirnicu tijekom par dana pratite ima li ono određene alergijske reakcije. Ako ne, možete je nastaviti koristiti. Zato se uvijek preporučuje djetetu par dana davati istu hranu kako bi bili sigurni na što je točno dijete alergično ako dođe do reakcije. Dođe li alergije, određenu namirnicu izbacite kroz neko vrijeme iz djetetovog jelovnika.

Iako dojena djeca kroz majčino mlijeko kušaju razne okuse iz hrane, ona će u početku možda odbaciti dohranu. Naime, ipak se radi o potpuno drukčijoj teksturi, mirisima, temperaturi hrane i načinu prehrane. Uvođenjem dohrane beba se susreće s novim okusima i mirisima te se privikava da postoji slana, slatka, gorka i kisela, kao i topla i hladna. Za dijete je to jedan veliki korak kojim polako ulazi u svijet odraslih.

U početku će dijete jako malo pojesti pa pokušajte biti strpljivi i nemojte mu servirati prevelike porcije jer ćete veći dio toga morati baciti. Proći će još puno vremena dok dijete ne shvati da hrana i igra nisu jedno. Pomirite se s tim da ćete dijete morati hraniti vjerojatno do njegove druge godine. Nemojte se brinuti ako dijete ne pojede onoliko koliko ste očekivali. S vremenom će jesti sve više i raznolikije.

Kako biste djetetu i sebi olakšali hranjenje pokušajte si pomoći uz ove savjete:

  • Djetetu ponudite hranu kada je naspavano, veselo i raspoloženo. Pripazite da dijete ipak ne bude jako gladno jer bi moglo biti previše nervozno.
  • Čim dijete bude spremno samostalno sjediti u svojoj stolici za hranjenje, hranite ga tamo. Tako će hranu i obroke početi shvaćati ozbiljno.
  • Kada hranite dijete, ponudite mu da i ono drži pribor za jelo i šalicu. Tako će s vremenom i ono samo prije početi samostalno jesti i piti vodu iz šalice.
  • Ako dijete više ne želi jesti, nemojte ga siliti. Ako odmahuje glavom, gura vas rukama ili pokušava sići iz svoje stolice, to je znak da više nije gladno.
  • Ponudite li djetetu više puta jednu namirnicu i ono je odbija, nemojte odustajati. Trebat ćete je ponuditi i više od deset puta nakon što je dijete prihvati. Budite strpljivi.

Kod pripreme dječjeg obroka, hranu ne morate uopće soliti. Djetetu je na dan potrebno do jednog grama soli, a tu potrebu će namiriti iz majčinog mlijeka, mliječne formule ili neke već posoljene hrane koju će jesti kao što su kruh i dječje kašice.

Isto tako, u hranu nemojte dodavati niti šećer jer on ne sadrži hranjive vrijednosti i štetan je. Smatra se da nije dobar za razvoj djetetovih kostiju jer izvlači kalcij iz organizma. Naučite dijete od malena na zdravu hranu pa postoji mogućnost da će je se držati i kada odraste. Ne nudite mu slatkiše jer oni nemaju veliku hranjivu vrijednosti. Njima će dijete unijeti u tijelo samo velike količine soli, šećera i energije.

Dohrana bebe

Prije nego dijete ne navrši godinu dana nemojte mu nuditi med, agrume i kravlje mlijeko. Postoji mogućnost da med sadrži spore koje mogu uzrokovati botulizam, od agruma dijete može dobiti pelenski osip, a kravlje mlijeko može uzrokovati anemiju.

Nakon što dijete navrši 10 mjeseci možete mu pripremati obroke koji se sastoje od blitve, cikle i špinata. Nemojte ih nuditi djetetu prije jer ove namirnice mogu sadržavati neke štetne spojeve iz zemlje.

U početku će vam se sve ovo činiti komplicirano, no kada jednom krenete i kada dijete počne samo jesti vidjet ćete da ste se bezrazložno brinuli. U početku djetetu možete pripremiti voće ili povrće skuhano na pari, tjesteninu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili palentu u koju možete dodati neko povrće, a umjesto kravljeg mlijeka pokušajte s alternativnim biljnim napitcima.

Izvor: Savjetnica

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....