NaslovnicaOprema za bebe i trudniceOprema za bebeNosiljke za bebe - vrste, cijena, gdje kupiti i kako ih koristiti?

Nosiljke za bebe – vrste, cijena, gdje kupiti i kako ih koristiti?

Nosiljke za bebe su dio ključne opreme za bebe. Kako i samo ime govori, one služe za nošenje bebe tijekom obavljanja svakodnevnih obveza. Dizajnirane su tako da ostavljaju mamine ili tatine ruke slobodnima, što roditeljima omogućava neograničeno kretanje u svim smjerovima.

Zašto izabrati nosiljku za bebe?

Bebu možete nositi i u prenosivim autosjedalicama. Međutim, mnogi stručnjaci ističu prednosti korištenja nosiljke za bebe:

 • bliskost između roditelja i bebe
 • pripadanje – beba je u neprestanom kontaktu s roditeljem
 • sigurnost – beba je u neposrednoj blizini roditelja što umanjuje stres i brigu
 • udobnost –  koju nosiljka pruža bebi i roditelju tijekom nošenja
 • praktičnost i jednostavnost korištenja
 • nosiljka pozitivno djeluje na bebu – ako je beba uznemirena ili plačljiva, kontakt i blizina će je smiriti
 • smanjena mogućnost pojave postporođajne depresije kod majke

Kada početi koristiti nosiljku za bebe?

Dokazano je da se novorođenče najbolje veže uz drugu osobu putem izravnog kontakta. Zato mnogi doktori ističu važnost dojenja novorođenčeta. Za stvaranje osjećaja bliskosti nije toliko važno dojite li bebu prirodnim putem ili adaptiranim mlijekom. Važno je da držite dijete, hranite ga, da se ono osjeća sigurno i voljeno.

Nosiljke za bebe: od rođenja do 5. mjeseca života

Nosiljku za bebe, u teoriji, možete početi koristiti odmah nakon rođenja djeteta. Međutim, uvijek postoje iznimke. Tako se vrlo bitno konzultirati s liječnikom prije nego počnete nositi bebu u nosiljci ako je beba rođena prerano, ima manju težinu od preferirane, ima problema s disanjem ili je prehlađena.

Važno je napomenuti da novorođenče do 4. ili 5. mjeseca života ne može samostalno držati težinu svoje glave. Zato je važno, u toj dobi, izabrati nosiljke u kojima je bebina glava okrenuta ka roditelju. Tako beba može neprestano koristiti vaša prsa kao oslonac, spavati i slušati otkucaje vašeg srca.

Nosiljke za bebe: nakon 6. mjeseca života

Nakon 6. mjeseca života, beba bi prirodno trebala početi pokazivati interes za pokretima, bojama i zvukovima te okretati glavicu u njihovu smjeru. Tada (naravno, ako ste sigurni da beba može držati težinu svoje glave) možete početi koristiti nosiljke u kojima je beba okrenuta leđima od vas, bočno ili se nalazi na vašim leđima.

Nosiljke za bebe

Tijekom korištenja nosiljke za bebe, obratite pažnju na:

 • bebin respiratorni sustav koji mora biti u potpunosti slobodan kako bi beba mogla pravilno disati
 • nikakva tkanina ne smije prekrivati bebino lice
 • osigurajte da stalno imate pogled na bebino lice kako biste mogli pratiti je li sve u redu
 • beba mora biti pripijena uz vaše tijelo i u uspravnom položaju
 • ako imate dugačku kosu, osigurajte da ne može doći u doticaj s bebinim ustima
 • svi pojasevi moraju biti pravilno vezani tako da beba ima čvrst oslonac za leđa
 • toplina vašeg tijela se prenosi i na bebu, zato ne oblačite bebu pretoplo tijekom nošenja u nosiljki za bebe
 • ako se trebate sagnuti, sagnite se u koljenima tako da beba i dalje ostane u uspravnom položaju
 • nikada nemojte leći, zaspati, vježbati ili trčati dok je beba u nosiljci

Nosiljke za bebe: vrste

Tip nosiljke za bebe i način nošenja bebe se odabire ovisno o bebinoj dobi i težini. Postoji nekoliko vrsta nosiljke za bebe:

 1. Marama
 2. Sling
 3. Mei tai nosiljka
 4. Oblikovana nosiljka

Marama i sling se obično upotrebljavaju do 6. mjeseca bebina života, odnosno dok beba još nema potpunu kontrolu nad težinom glave.

Mei tai i ergobaby nosiljka se koriste  u pravilu od 6. mjeseca pa sve do 3. ili 4. godine, odnosno mogu podnijeti težinu do 20 kilograma.

1. Marama

Marama je vrsta nosiljke za bebe u obliku platna koje je dugo od 4 do 7 metara. Koristi se tako da se veže oko maminog ili tatinog tijela i namješta kako roditeljima i bebi najviše odgovara. Najčešće se veže oko ramena i torza.

Postoji nekoliko vrsta: tkane, elastične i hibridne marame. Elastične marame namijenjene su za nošenje dojenčadi i najčešće nisu preporučljive za nošenje nakon bebinih 8 kilograma. Tkane marame su elastične, ali nisu rastezljive kao druge vrste i zbog materijala od kojeg su tkane mogu izdržati težinu djeteta od rođenja pa gotovo do predškole. Hibridne marame, kao što im i naziv govori, po svom sastavu i nosivosti, kombinacija su elastičnih i tkanih marama.

Prednost marama je svakako podesivost položaja u kojem možete nositi bebu: možete je vezati na preko 10 načina i dijete se može nositi na trbuhu, leđima i boku. Nedostatak marame za bebe je što je roditelji, prije prve uporabe, moraju naučiti pravilno vezati za svaki položaj.

Nosiljke za bebe

2. Sling

Sling je dugačak komad tkanine koji se veže preko ramena i oko torza: kružno ide oko tijela i drži bebu u željenom položaju. Dolazi s dva aluminijska prstena koji omogućuju njezino podešavanje. Podešavanje je iznimno brzo i jednostavno pa je sling praktičan za roditelje koji su u žurbi.

Može se namjestiti na trbuh, leđa, bok ili u buddha položaj. Iznimno je elastična pa je čest odabir i za stavljanje bebe u položaj dojenja. Može se koristiti od rođenja pa sve dok dijete ne dosegne oko 15 kilograma. Ako osjećate težinu djeteta na ramenu, niste odabrali odgovarajući tip ramena na slingu za svoju tjelesnu građu ili niste dovoljno zategnuli nosiljku. U odgovorajućem i dobro zategnutom slingu, težina djeteta nosi se na trupu.

Nosiljke za bebe

3. Mei tai nosiljka

Mei tai nosiljka je azijskog porijekla i sastoji se od četverokuta tkanine iz kojeg izlaze četiri kraka. Koristi se tako da se dva kraka mei tai nosiljke za bebe zavežu oko struka kao pregača. Zatim se četverokut stavi oko bebina tijela. Preostala dva kraka mei tai nosiljke se zavežu preko ramena i oko tijela.

Ne preporučuje se korištenje mei tai nosiljke za bebe dok beba nema potpunu kontrolu nad vratnim mišićima (odnosno težinom svoje glave). Mei tai nosiljka za bebe se nakon toga može upotrebljavati sve do 3. ili 4. godine života djeteta.

Mei tai nosiljka je jako praktična jer se beba može nositi na trbuhu, boku ili leđima. Također, posebnost mei tai nosiljke je činjenica da ravnomjerno raspoređuje bebinu težinu što osigurava udobnost.

Nosiljke za bebe

4. Oblikovana nosiljka

Kod oblikovane nosiljke, beba sjedi pripijena uz tijelo roditelja, kao i u svakoj drugoj nosiljci za bebe. U pravilnoj podešenoj nosiljci nogice djeteta su u položaju žabice (M položaj), a leđa blago zakrivljena (C položaj).

Oblikovane nosiljke s kopčama su iznimno jednostavne za korištenje i roditelji bi, u pravilu, trebali shvatiti način korištenja nakon čitanja uputa za uporabu. Beba se u ovakvim vrstama nosiljki  može nositi na trbuhu, leđima i bočno.

Težina djeteta se pravilno raspoređuje na kukove i torzo roditelja pa se oblikovana nosiljka često može koristiti do vrtićke dobi. U nekim vrstama oblikovanih nosiljki mogu se, uz odgovarajući dodatak, nositi i novorođenčad stoga je njihova korist dugoročna.

Nosiljke za bebe

Kako izabrati pravilnu nosiljku za bebe?

Preporučljivo je da se prije kupovine nosiljke za bebe raspitate o različitim vrstama, proizvođačima i usporedite omjer cijene i kvalitete. Uzmite u obzir i oblik i veličinu vašeg tijela te dob bebe.

Neke od karakteristika na koje je preporučljivo obratiti pažnju su:

 • Prilagodljivost – može li se nosiljka za bebe prilagođavati veličini djeteta koje raste.
 • Udobnost za roditelje – budući da ćete vi upotrebljavati nosiljku jednako kao i beba, vrlo je važno da je i vama udobno dok je koristite: obratite pažnju na pritisak bebine težine na vaše tijelo.
 • Udobnost za bebu – osigurajte da beba ima dovoljno prostora za kretanje ruku i nogu unutar nosiljkea, ali nikako nemojte kupiti nosiljku kroz koju beba može ispasti.
 • Snaga – nosiljka za bebe treba imati dovoljno kopči ili krakova (koji se sigurno vežu) kako bi mogla podnijeti težinu djeteta.
 • Jednostavnost korištenja – ako ste roditelj koji puno vremena provodi izvan kuće, razmislite o tome da vam u svakom trenutku mora biti jednostavno bebu staviti u nosiljku.
 • Jednostavno čišćenje – bebe se lagano zaprljaju pa provjerite može li se nosiljka prati u perilici za rublje.

Nosiljke za bebe: cijena i gdje kupiti?

Ovisno o proizvođaču, kvaliteti i upotrebljivosti, nosiljke za bebe se mogu pronaći po različitim cijenama i u mnogim trgovinama. Ovdje vam predlažemo neke od najpopularnijih trgovina kako bi vam olakšali početak potrage:

Marame i sling nosiljke za bebe većinom koštaju od 200 kuna do 600 kuna.

Mei tai nosiljke i ergo baby nosiljke većinom možete pronaći po cijenama od 500 kuna do 1000 kuna.

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....