NaslovnicaBriga o djeciVrtić i predškolska dobRazmaženo dijete - kako ga (pre)odgojiti?

Razmaženo dijete – kako ga (pre)odgojiti?

Vaše dijete je razmaženo i ne znate kako mu pomoći? Pročitajte savjete stručnjaka i upotrijebite strategije koje djeluju.

Kada pričamo o razmaženoj djeci mnogi ljudi pomisle na djecu s mnoštvom ekstravagantnih igračaka. No, stručnjaci kažu da disciplina te ponašanje definiraju razmaženo dijete, a ne količina igračaka ili stvari koje ono posjeduje.

Harvey Karp, autor mnogih knjiga i DVD-a kaže kako je razmaženo dijete ono koje je zahtjevno, sebično i nerazumno. Također, smatra kako razmažena djeca lakše dobivaju stvari i ispunjavaju svoje zahtjeve te da su manipulativna s ciljem da dobiju ono što žele.

Psiholog Ruth A. Peters, autor priručnika sa savjetima kako disciplinirati dijete, ističe kako razmaženo dijete obično naraste u razmaženu odraslu osobu, a da takvi pojedinci kasnije u životu imaju problema s održavanjem posla, u komunikaciji s partnerom ili pak prijateljima.

U nastavku saznajte uobičajene greške koje roditelji čine, a koje pridonose tome da dijete postane razmaženo. Ako vam neki od njih zvuči poznato, ne brinite- nikada nije kasno da preodgojite svoje dijete.

Naučite dijete skromnosti

Lijepo je da vam je dijete prioritet, ali mu morate dati na znanje da se svijet ne vrti oko njega. Vaše dijete mora shvatiti da ako želi uzimati, da mora i davati.

Ne ignorirajte djetetovo pozitivno ponašanje

U današnje vrijeme mnogi su roditelji prezauzeti poslom, stalno su pod stresom i u žurbi. To ponekad rezultira nesvjesnim ignoriranjem djetetova lijepog ponašanja. Dijete to može osjetiti, a vi propustiti priliku da ojačate njihovo pozitivno ponašanje.

Roditelji ponekad griješe tako što istovremeno ignoriraju pozitivno, a nagrađuju negativno ponašanje. Ako dajete previše pažnje djetetu koje neumorno plače kako bi dobilo ono što si je zacrtalo, time mu šaljete poruku da su suze najbolji način za dobivanje vaše pozornosti.

Postavite jasne granice

Jedna od grešaka je i nepostojanje jasnih granica što se tiče djetetova ponašanja. Ako ne postavite granice, vrlo je vjerojatno da će vam dijete postati nepristojno i bez poštovanja prema drugima. Roditeljski posao je dijete naučiti društvenim vrlinama kao što su strpljenje i poštovanje.

Provedite postavljena pravila

Greška koja također nije rijetka jest nedosljednost u provođenju pravila. Dok neki roditelji uspiju biti dosljedni, drugi su pak sentimentalni i nedosljedni. Najbolji primjer za to jest kada djetetu riječima nešto zabranite, ali mu ipak na kraju to dopustite. Ako se ne držite pravila dosljedno, vaše dijete će dobiti dojam da pravila i nisu toliko bitna, a time mu šaljete krivu poruku.

Naučite dijete odgovornosti

Vrlo je bitno da djetetu usadite osjećaj odgovornosti, jer u suprotnom ono može zaključiti da nikada ne griješi i da mu je sve dopušteno. Naučite ga koliko je bitno preuzeti odgovornost za vlastite postupke.

Ne kupujte darove iz krivih razloga

Razmazeno-dijete-pokloniŠto ćete kupiti djetetu i nije toliko važno. No, bitno je da ne kupujete djetetu darove iz krivih razloga. Na primjer, stari bicikl mu je dosadio pa vi pribjegavate kupnji novog. Morate ga naučiti da neke stvari mora zavrijediti, a isto tako ga morate naučiti zahvalnosti.

Nemojte biti popustljivi kada vaše dijete ima izljeve bijesa. Time dajete djetetu na znanje da uvijek može dobiti što poželi. Također, pokušajte ne nagrađivati negativno ponašanje. Naučite dijete da ne može tako funkcionirati u stvarnom svijetu.

Upotrijebite strategije koje djeluju

Način na koji komunicirate s djetetom poslužit će njemu kao model u ponašanju s drugim ljudima. U ranom djetinjstvu postavljate obrasce prema kojima će se vaše dijete ponašati kasnije u životu. Najveći nedostatak razmažene djece jest činjenica da nisu naučili zaslužiti ono što žele, već dobivaju stvari kroz manipulacije.

Nemojte paničariti ako ste shvatili da je vaše dijete na putu da postane razmaženo. Stručnjaci kažu da discipliniranjem djeteta možete popraviti štetu.

Zato stručnjaci predlažu sljedeće strategije kako vratiti dijete na dobar put:

  • Postavite granice kojih ćete se držati
  • Odredite posljedice ako dođe do kršenja pravila
  • Odredite poticaje za dobro ponašanje
  • Naučite dijete da je davanje jednako važno kao i primanje
  • Budite djetetu pozitivan uzor- pokažite poštovanje i obzir prema drugima, a vaše će dijete učiti iz vašeg ponašanja.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....