NaslovnicaBriga o djeciVrtić bez suza - savjeti za prve dane vrtića

Vrtić bez suza – savjeti za prve dane vrtića

Iako danas u vrtićima postoji razdoblje prilagodbe, dr. Harvey Karp smatra da to nije dovoljno. U vrijeme kada je strah od odvajanja i strah od stranaca na vrhuncu, bilo bi dobro da roditelji djeci dodatno pomognu kako bi se prilagodila novim okolnostima.

Evo nekoliko prijedloga koji će olakšati roditeljima i djeci polazak u vrtić.

Bilo bi dobro s djetetom prošetati oko vrtića kako bi vidjelo drugu djecu za vrijeme igre na igralištu. Vrtić će mu biti poznatiji i ako se pokažu slike unutrašnjosti i aktivnosti. Također je dobro dati do znanja da će biti puno djece i da će morati dijeliti igračke, te da će ga umjesto roditelja čuvati nove tete.

Dr. Karp  savjetuje da se i s malom djecom razgovara o onome što ih očekuje, pomoću dječjeg jezika. Često zaboravljamo da iako imaju slabo razvijen govor, mogu jako dobro razumjeti što se oko njih događa pomoću govora tijela, te tona glasa. Rečenica poput:”Maja ići u vrtić. Maja se igrati”., uz vedar ton i veselo gestikuliranje rukama, i jednogodišnjaku će dati do znanja da ga očekuje nešto zabavno i veselo, te da nema razloga za strah.

Kod veće djece može se reći nešto poput: “Vrtić je posebno, zabavno mjesto za igru -samo za djecu”. Takva rečenica će kod djeteta pobuditi znatiželju i želju za istraživanjem.

Prvi dani u vrtiću

Ako je ikako moguće prvih dva do tri dana bilo bi dobro da roditelji budu neka vrsta posrednika između odgajatelja i druge djece jer će na taj način olakšati upoznavanje.

Slijedećih dva do tri dana, roditelji su i dalje budu prisutni, ali više postrani kako bi se dijete samo uključilo u aktivnosti. Naravno, to sve ovisi od djeteta do djeteta. Nekima treba duže, a nekima kraće razdoblje da se prilagode novoj situaciji i okolini.

Prilagodba na vrtić

Kada je provotno uključivanje u grupu završeno, roditelji mogu ostaviti dijete na par minuta. Ono što je važno naglasiti je da se nikada ne smiju iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada će ih napustiti.

Prije nego napuste prostoriju bilo bi dobro da to najave:”Tata mora na WC. Čim sam gotov, dođem” ili “Mama mora ići raditi kako bi dobila novce za tvoj autić. Čim završim, dođem po tebe”. Djeca nemaju razvijen pojam o vremenu. Njima odlazak roditelja na posao može biti jednako dug kao i odlazak na wc. Cijeli taj proces bi bilo dobro ponoviti nekoliko dana kako bi dijete shvatilo da kada roditelji na odlasku kažu da će se vratiti po njega – govore istinu.

Nakon aktivnog uključivanja djeteta u grupu, odvajanje bi trebalo biti kratko uz poticanje na neku aktivnost. “Da li bi mi mogla nacrtati neku posebnu sliku, pa mi je pokaži kada se vratim”.

Nakon povratka kući, s onima koji idu u jaslice, bilo bi dobro veselo pričati o odgojiteljima, zanimljivim aktivostima i igračkama. Većoj djeci se može reći da roditelji moraju raditi i ne mogu ih voditi na posao, ali zato će biti na tom posebnom mjestu koje je puno zabave.

Bitno je samo znati s djecom pravilno prokomunicirati što ih očekuje. Tada će prilagodba i polazak u vrtić će biti puno lakši jer će roditelji kroz razgovor i igru pripremiti svog mališana na veliku promjenu zvanu vrtić.

Ako imate još briga i dilema uključite se u radionicu:Vrtić bez suza

Iva Brčić, prof. soc./phil.
Iva Brčić, prof. soc./phil.https://najsretnijabeba.webs.com/
Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Diplomirala je sociologiju i filozofiju, a ljubav prema djeci provodila je kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu, osmišljavanjem projekata, radionica i edukativnih programa, te istraživanjem utjecaja obitelji na delikventna ponašanja. Osim što piše za MaminSvijet.hr, stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....