Djeca u prometu – kako sigurno u školu?

0
69

Početkom nove školske godine u prometu je veći broj djece koji se prvi put pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja. Sva ta zbivanja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.

Zašto su djeca posebno ugrožena u prometu?

Što je to što djecu čini posebno ranjivom skupinom možemo razmotriti iz dva aspekta: prvi se odnosi na psihofičke osobine djece (prvenstveno u dobi kada kreću u prvi razred), a drugi na probleme u okolini.

Rizici zbog psihofizičkih osobina:

 1. Djeca su nižeg rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, a i zbog toga su teže uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima
 2. Smanjena im je sposobnost točne procjene brzine kojom se vozila kreću
 3. Često reagiraju impulzivno jer su zaigrani
 4. Nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. 

Djeca u prometu

Hrvatski autoklub (HAK) je 2016. godine proveo istraživanje o sigurnosti djece u prometu. Roditelji koji su sudjelovali u istraživanju istaknuli su najveće probleme u okolini:

 1. Blizina velike prometnice – pokazalo se da prometni znakovi i pješački prijelazi bez semafora nisu dovoljno sigurni na brzim prometnicama
 2. Skretanje na desno – prelazak na raskrižju može biti problem zbog automobila koji skreću nadesno jer su takva mjesta nepregledna i vozačima i pješacima
 3. Nepregledne prometnice – djeca nisu dovoljno iskusna u procjeni opasnih situacija
 4. Nepostojanje pločnika – jedan od većih problema kraj brzih prometnica
 5. Parking – parking se pokazao kao veliki problem u većini škola
 6. Neoznačene prometnice – prometnice u neposrednoj blizini škole najčešće su dobro označene, ali problem predstavljaju neoznačene prometnice koje se ne nalaze u neposrednoj blizini iako njima prolazi mnogo djece na putu do škole.

Djeca u prometu

Kako povećati sigurnost djeteta u prometu?

Utjecati na probleme u okolini nešto je složenije i sporije, ali donosimo vam podsjetnik što sve možete napraviti već danas kako bi povećali sigurnost vašeg djeteta u prometu:

 • Budite svjesni svojih postupaka i ponašanja u prometu. Djeca oponašaju vaše postupke i oni izravno utječu na njihove buduće stavove. Zato poštujte prometne propise i sigurnosna pravila. Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje.
 • Ako u školu dijete vozite automobilom, propisno ga vežite bez obzira što je vožnja možda kratka. Ne zaboravite vezati i sebe. Pred školom automobil parkirajte tako da dijete izađe uvijek i samo na nogostup.
 • Upoznajte dijete s relevantnim prometnim znakovima. Učenje pretvorite u igru i često ponavljajte znakove.
 • Posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole. Odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu.
 • Kada dočekujete dijete pred školom ili kućom ne činite to na suprotnoj strani ulice.
 • Ako se vaše dijete kreće u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno onu s ugrađenim reflektirajućim tvarima. 

Izvor: Hrvatski autoklub (HAK)

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

5 / 5 (1 votes)

Tanja Šprljan Szivo
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.