NaslovnicaBriga o djeciPreporuka knjiga za roditelje: roditeljstvo, odgoj, pubertet, adolescencija

Preporuka knjiga za roditelje: roditeljstvo, odgoj, pubertet, adolescencija

Na tržištu je moguće pronaći mnogo knjiga o odgoju. Takve knjige obuhvaćaju različite načine odgoja, aspekte roditeljstva, razvojne miljokaze, zdravstvene savjete i odnose se uglavnom na dojenčad i malu djecu kada smo im najpotrebniji u svakodnevnom zadovoljavanju fizioloških potreba.

Kako rastu postaju samostalniji što je također predivno, ali na tom putu prolaze i pubertet koji stručnjaci označavaju kao jedno od najburnijih razdoblja u životu čovjeka. U tom razdoblju puno toga se mijenja, od fizičkog sazrijevanja do promjene fokusa od roditelja na vršnjake. Komunikacija iznenada postaje još složenija, a dijete sve češće ima potrebu da zatvori vrata svoje sobe i isključi se od ostatka svoje obitelji.

Ako niste sigurni kako postupiti u ovim okolnostima, kako djetetu dati prostora a ipak sačuvati obiteljsku povezanost, kako slušati a i govoriti da vas se čuje, potražite ideje, iskustva drugih i savjete u ovim knjigama:

1. Mariela Castro Espin – Kako preživjeti pubertet

Knjige za roditelje

 

Ova je knjiga namijenjena djevojčicama i dječacima koji odrastaju, ali i njihovim roditeljima koji se prvi put susreću s važnim promjenama. Možete pronaći odgovore na mnoga pitanja, razjasniti nedoumice te pomoći svim članovima obitelji da shvate kako je ovo razdoblje istodobno složeno i dragocjeno.

2. Daniel J. Siegel – Oluja u mozgu

Knjige za roditelje

 

Autor knjige Daniel J. Siegel, na temelju rezultata suvremenih istraživanja u području interpersonalne neuro-biologije, opisuje kako najizazovnije razdoblje u razvoju djece pretvoriti u najkorisnije. Ono što knjigu čini posebnom je, osim osobnih anegdota, što obiluje mitovima koji se vežu uz tinejdžere koji izazivaju mnoge probleme te načinima kako te mitove razbiti.

3. Sacha Baveysock, Stephen Briers – Teen anđeli

Knjige za roditelje

Knjiga Teen anđeli temelji se na istoimenoj BBC TV seriji u kojoj su prikazivane obitelji koje se suočavaju s različitim teškoćama. Doktori Stephen Briers i Sacha Baveystock prikazali su različite probleme s kojima se suočavaju roditelji tinejdžera i tehnike koje mogu pomoći kako bi se s njima suočili. Zanimljivo je da osim što navode različite probleme navode i sve ono što se možda roditeljima čine kao problemi ali su zapravo sastavni dio odrastanja koje roditelji moraju prepustiti djeci da sami pronađu svoj put.

4. Penny Palmano – Da, molim. Svejedno!

Knjige za roditelje

 

Autorica Penny Palmano u ovoj knjizi poučava roditelje kako odgajati i komunicirati s tinejdžerima. U očima roditelja oni su djeca, u svojim očima tinejdžeri su sasvim odrasli no treba im pomoć u udovoljenju potreba. Ako želite izbjeći višednevnu šutnju, lupanje vratima, pogrdna imena i drskost ovo je knjiga za vas.

5. Jesper Juul – Obitelji s tinejdžerima

Nova knjiga psihologa Jespera Juula posvećena je pubertetu i kako preživjeti to najburnije razdoblje. Ovoj temu autor pristupa naglašavajući praktični dio pa sadrži mnogo primjera razgovora s roditeljima i tinejdžerima, a problemi koje spominje su raznoliki i odnose se i na komunikaciju, povjerenje, probleme u školi ili probleme s alkoholom.

6. Jesper Juul – Škola u infarktnom stanju

Knjige za roditelje

Škola je jedan od najvažnijih aspekata odrastanja, tamo djeca provode najveći dio dana i osim utjecaja nastavnika pod snažnim su utjecajem vršnjaka. Stoga ovaj obiteljski terapeut donosi analizu stanja u školstvu i nudi niz konkretnih prijedloga za drugačiju i bolju školu. Možda vam se ova tema ne čini izravno povezana s emocionalnim stanjem vašeg tinejdžera no ako razumijete što se događa veći dio dana vašeg djeteta možda ćete i razumjeti zašto na vaše pitanje “Što je bilo u školi?” odgovara s “Ništa!”.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....