NaslovnicaBriga o djeciMjesečarenje kod djece - uzroci, kako ga izbjeći i je li opasno?

Mjesečarenje kod djece – uzroci, kako ga izbjeći i je li opasno?

Mjesečarenje ili somnambulizam je hodanje u snu, odnosno, pojava pri kojoj osoba ili dijete u noćnim satima ustaje, govori ili obavlja neke radnje, a pritom spava i nije svjesno svojeg stanja. Još uvijek ne postoji jasan razlog zbog kojeg do toga dolazi, ali stručnjaci se slažu s time da je podsvijest odgovorna za to stanje i da kod svakog djeluje drugačije.

Mjesečarenje kod djece je vrlo česta pojava i najčešće se javlja između 4. i 8. godine života. Kod većine hodanje u snu kreće sat – dva nakon što su zaspali, a epizode mjesečarenja traju 5-15 minuta, katkada i do pola sata.

Ljudski mozak prilikom spavanja prolazi kroz pet faza sna. Svaka od tih faza traje 90-100 min, a mjesečarenje se pojavljuje u 3. ili 4. fazi.

Ova pojava često nije opasna i relativno prolazi sama od sebe, ali može biti opasna ako se za nju ne sazna na vrijeme i ako prostor unutar kojeg se dijete kreće nije dovoljno zaštićen, budući da mjesečari nemaju percepciju prostora oko sebe. Oni ne doživljavaju ljude koji su u njihovom okruženju te se ujutro bude bez ikakve spoznaje o tome da su hodali u snu.

Simptomi mjesečarenja

Samo hodanje za vrijeme spavanja je najveći simptom mjesečarenja, no ono može biti popraćeno i mnogim drugim radnjama, poput pričanja o svakodnevnim pojavama (npr. događanja iz škole), dugotrajnog češljanja, mokrenja na mjestu koje nije predviđeno za to i sl.

Mjesečarenje kod djece

Mogu se pojaviti i simptomi poput:

 • vrištanja i ubrzanog disanja koji su rezultat noćne more
 • repetitivnog ponašanja (npr. zatvaranje i otvaranje vrata ili prozora)
 • oblačenja ili skidanja odjeće
 • uvjerenja da je mjesečar na nekom drugom mjestu (a ne u svojoj sobi ili kući)

Uzroci mjesečarenja

Hodanje u snu najčešće se događa kod djece koja imaju nepravilan raspored spavanja ili su premorena od mnogobrojnih aktivnosti i ne dobivaju dovoljno sna. U pravilu se ono pojavljuje češće kod one djece čiji su roditelji ili drugi članovi obitelji patili od tog stanja.

U slučaju da je jedan od roditelja djeteta mjesečario, vjerojatnost da će dijete mjesečariti je i do 45% posto veća. Taj postotak raste i do 60% ako su oba roditelja mjesečarila.

Još neki od mogućih uzroka su:

 • izloženost stresnim situacijama
 • odlazak na spavanje s punim mjehurom
 • spavanje u nepoznatom i novom okruženju
 • buka u okruženju
 • bolest ili groznica
 • određeni lijekovi, poput antihistaminika ili sedativa
 • ozlijede glave (za koje dijete možda ni ne zna da postoje)
 • glavobolje
 • noćne more

Može li mjesečarenje biti opasno?

Opasnost kod mjesečarenja javlja se ovisno o njegovom trajanju – što dijete duže mjesečari, više je vremena za napraviti neku radnju koja ga može dovesti u opasnost. U najekstremnijim slučajevima mjesečari su uspjeli izaći iz kuće, otići do susjeda, voziti se u autu i sl.

Ono ni u kojem slučaju nije pokazatelj psihičkih problema kod djeteta, niti utječe na rad njegovog organizma.

Kako spriječiti mjesečarenje kod djece?

Prvenstveno je najbitnije uspostaviti pravilan raspored spavanja, kako za dijete, tako i za ostale ukućane. Ako primijetite da su epizode mjesečarenja česte, pokušajte se s ostalim ukućanima prilagoditi djetetovom svakodnevnom ritmu i odlaziti na spavanje svaki dan u isto vrijeme. To će djetetu pružiti osjećaj sigurnosti i mirno okruženje.

Mjesečarenje kod djece

Pokušajte i s ovim savjetima:

 1. Čitajte djetetu priču prije spavanja i izbjegavajte bilo kakve stresne situacije u tom dijelu dana.
 2. Kada uhvatite dijete da mjesečari, nemojte paničariti i nikako ga nemojte naglo buditi jer će ga to preplašiti. Budite uz njega i pokušajte ga navoditi u smjeru njegove sobe i kreveta.
 3. Uvijek zaključavajte kuću prije spavanja i spremite ključ na mjesto gdje ga dijete po noći neće naći.
 4. Osigurajte prostor i djetetovu sobu da se ne bi ozlijedilo prilikom mjesečarenja, pogotovo ako primijetite da se ono pojavljuje sve češće. U slučaju da dijete spava na krevetu na kat, neka se premjesti na donji kat.
 5. Pobrinite se da dijete prije spavanja ne unosi u sebe velike količine tekućine ili šećera te da u krevet legne s praznim mjehurom.
 6. Vodite dnevnik spavanja i bilježite sve radnje koje su se javljale tijekom mjesečarenja.

Ako primijetite da su epizode mjesečarenja sve češće, dugotrajnije i zamornije, obratite se svome liječniku kako biste pronašli pravi uzrok te pojave i omogućili djetetu, a i sebi, lakši san.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....