NaslovnicaBriga o djeciKako naučiti djecu štednji i raspolaganju novcem?

Kako naučiti djecu štednji i raspolaganju novcem?

Raspolaganje novcem je vrlo bitan aspekt u svakom periodu života. U pubertetskim godinama, kada je najveća odluka koliko će novaca biti potrošeno na užinu, a koliko na izlaske, u samostalnom životu, kada počinje plaćanje računa, pa i kasnije u odraslim godinama kada raspolažemo za svoju obitelj.

Vrlo je bitno da naše mališane već u ranijim godinama naučimo kako da sami odgovorno troše i stvaraju zalihe, odnosno štede novac.

Kako bismo postigli da naše dijete jednog dana odgovorno troši novce, pa i da nauči kako se oni teško zarađuju, djetetu prvo moramo omogućiti samostalno raspolaganje novcem, koliko god to ponekad bilo teško.

Takozvani “džeparac” naučit će vaše dijete da kroz tjedan ili mjesec pravilno rasporedi novac, a iako će to vjerojatno na početku stvarati probleme, bitno je da ga pustite da uči na svojim greškama.

Kada početi davati novce djetetu?

Ne postoji strogo određena dobna granica za početak davanja novca djetetu, no mnogi to prakticiraju kada dijete krene u prvi razred.

Na početku školovanja djeca često moraju kupiti užinu za školu, a već u tim godinama ili čak i ranije, počinju shvaćati da novac može kupiti stvari koje im se sviđaju.

Djeca i novci

Koja je razumna količina novaca?

O ovome prvenstveno odlučuje vaša financijska situacija. Kada izračunate koliko tjedno možete odvojiti za džeparac, odredite iznos za koji mislite da je razuman.

Ako ste u mogućnosti dati djetetu više novaca, ipak prije svega razmislite o tome je li to razumno.

Uvijek je bolje početi s manje novaca, jer s godinama taj džeparac morate povećavati, s obzirom da se povećavaju i potrebe vašeg djeteta.

Kontrola trošenja novaca

Vrlo je bitno da znate na što vaše dijete troši novce. Recimo da je ovo jednako važno koliko i samo davanje novca djetetu i određivanje iznosa.

Ako vam se u nekom trenutku ne svidi što vaše dijete kupuje petarde ili gumene bombone za koje znate da su loši, uvijek ga možete spriječiti u tome. Na kraju krajeva, to je ipak vaše dijete i to su vaši novci, a uvijek možete reći da “život ponekad nije fer”.

Džeparac

Naučite dijete štednji

Ako vaše dijete silno želi igračku koja košta više od onoga što si trenutno možete priuštiti i ako procijenite da je u redu djetetu to priuštiti, dogovorite se s djetetom da ćete pola iznosa financirati vi, a da drugu polovicu mora uštedjeti tako da svaki tjedan odvaja određeni iznos od džeparca.

Također, povedite dijete sa sobom u kupnju i naučite ga malim marketinškim trikovima koji se često koriste kako biste potrošili više novca nego je to razumno. Dijete vas vjerojatno neće potpuno razumjeti, ali će shvatiti poantu.

Djetetu uvijek objasnite kako i zašto kupujete određeni proizvod, primjerice “Kupit ćemo veće pakiranje zato što je povoljnije i platit ćemo manje za istu količinu.”. Naučite ga i uspoređivanju cijena, poznato je da u su u supermarketima jeftiniji proizvodi obično na najvišoj ili najnižoj polici, a takvi mali trikovi će biti jako zanimljivi i korisni vašem mališanu.

Uključite dijete aktivno u izbor proizvoda, a osobito voća i povrća

Kada ste s djecom u kupnji, ponudite im da sama odaberu voće ili povrće koje žele kupiti, izvažu proizvode, donesu kruh do blagajne. Možete im prepustiti i plaćanje na blagajni, ako su dovoljno odrasla.

Iskoristite ovu metodu i kako bi vaše dijete zavoljelo zdrave namirnice. Puno je vjerojatnije da će dijete pojesti kupljeno povrće bez prigovora, ako ga je samo odabralo.

Je li posudba novaca u redu?

Tjedan je već pri kraju, pa i djetetov džeparac, koji uredno troši kako bi i trebao. No, događa se to da ga prijatelji pozivaju u kino, iako je on višak svog džeparca već potrošio na nešto drugo.

U ovakvim situacijama je u redu da djetetu posudite novac. Ako znate da ga on odgovorno troši, a dogodi se da mu baš sada treba novac, slobodno mu ga posudite.

No, ako ste posudili novac, jasno dajte do znanja da želite da on bude vraćen, kako bi vaše dijete shvatilo ozbiljnost posuđivanja novaca.

Isto tako, sigurno ne želite da vaše dijete posudi novce od nekog drugog jednog dana, bez vašeg znanja, tako da je vrlo važno napomenuti djetetu, dok je još malo, da ne posuđuje novce od nikoga osim od vas.

Ako dođe do toga da vam novac ne bude vraćen, uskratite nešto svome djetetu, kako bi shvatilo da to nije u redu, ili mu jednostavno smanjite džeparac.

Isto tako, ako dijete konstantno prerano troši svoj džeparac, vrlo je bitno da mu ne dajete još novaca i da se držite onoga što ste naumili, a to je da svoje dijete naučite odgovornosti.

Iako to ponekad može biti teško za vas, a i za vaše dijete, ta “nesreća” će biti kratkotrajna, a dugoročno će utjecati na stav vašeg djeteta prema novcu.

Ako naučite svoje dijete da aktivno razmišlja o odgovornosti, kasnije zasigurno neće imati problema s dugom na karticama. 🙂

Albina Dedić
Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....