NaslovnicaBriga o djeciIsplata porodiljne naknade: potrebna dokumentacija i rokovi za isplatu u 2023. godini

Isplata porodiljne naknade: potrebna dokumentacija i rokovi za isplatu u 2023. godini

Trudni ste? Čestitamo!

U prvim mjesecima trudnoće osim različitih zdravstvenih vjerojatno si postavljate i različita pitanja koja se odnose na financije te rodiljna i roditeljska prava.

Ako niste sigurni na što sve imate pravo prepručamo da prvo pročitate članak Porodiljna naknada – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu? U tom članku detaljno pišemo o uvjetima, rokovima, visini iznosa i duljini trajanja prava na porodiljnu naknadu.

U nastavku ovog članka možete pročitati o papirologiji koju je potrebno prikupiti i gdje ju predati, rokovima na koje trebate obratiti pozornost te kada očekivat isplatu porodiljne naknade.

Porodiljna naknada

Ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu

Pravo na porodiljnu naknadu ostvaruje se temeljem rješenja regionalnog ureda (ili područne službe) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema mjestu stanovanja majke. Iznimka je pravo na rodiljni dopust koji se ostvaruje na temelju izvješća o privremenoj nesposobnosti za rad, kojeg izdaje izabrani doktor (ginekolog) zaposlene i samozaposlene trudnice.

Popis područnih službi i ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje možete pronaći ovdje.

Postupak za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu za zaposlene i samozaposlene majke

Pravo na rodiljni dopust počinje 45 ili 28 dana prije očekivanog termina poroda na temelju izvješća izabranog doktora ginekologa (iz obveznog zdravstvenog osiguranja) u kojem je navedeno koji je dan očekivanog poroda i početni datum korištenja prava na obvezni rodiljni dopust.

Dakle, prvo što trebate učiniti je tražiti doktora koji vam vodi trudnoću izvješće u kojem će biti naveden datum očekivanog poroda.

Sva ostala prava ostvaruju se na osnovi rješenja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na temlju zahtjeva trudnice. Zahtjev se podnosi najkasnije 15 dana prije početka njegova korištenja (dakle, ako rodiljni dopust započinje 28 dana prije očekivanog termina, zahtjev morate podnijeti najkasnije 43 dana prije očekivanog termina).

Koje sve potrebne dokumente ćete morati dostaviti na zahtjev Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ovisi o vašim individualnim okolnostima. HZZO je ovlašten potrebne podatke potraživati i po službenoj dužnosti.

Zaposleni roditelj koji je u tijeku korištenja prava odlučio mijenjati način njegova korištenja obvezan je najmanje 30 dana prije nastanka promjene pisano obavijestiti svog poslodavca. Na pisanu obavijest, poslodavac mora odgovoriti pisanom izjavom o svojoj suglasnosti ili mogućnosti neprihvaćanja te namjere. Izjavu o suglasnosti poslodavca možete preuzeti u nastavku teksta pod poglavljem Potrebna dokumentacija.

Samozaposleni roditelj koji je u tijeku korištenja prava odlučio mijenjati način njegova korištenja obezan je najmanje 30 dana prije nastanka te promjene podnijeti pisani zahtjev HZZO-u.

Prethodno smo spomenuli da točna dokumentacija ovisi o individualnim okolnostima no kao okvirne smjernice potreba dokumentacija za zaposlene i samozaposlene majke:

 • Obvezni rodiljni dopust do navršenog 6. mjeseca starosti djeteta
 • Izvješće o bolovanju
 • Potvrda o plaći koju ispunjava ovlaštena osoba poslodavca ili Potvrda o osnovicama osiguranja koju ispunjava ovlaštena osoba Zavoda
 • Preslik kartice tekućeg računa
 • Rodiljni doput od 6. mjeseca starosti djeteta do navršene godine dana života
 • Fotokopija rodnog lista djeteta
 • Rodiljni dopust od godine dana starosti djeteta do navršene 3. godine života za blizance, treće i svako sljedeće dijete

Porodiljna naknada

Postupak za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu za nezaposlene majke i majke izvan tržišta rada

Nezaposlene majke i majke izvan tržišta rada (majke koje su nezaposlene i nisu prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje) imaju pravo na porodiljnu naknadu nakon rođenja djeteta.

Kako bi ostvarili svoje pravo Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje dostavite:

 • Fotokopiju osobne iskaznice za majku i potvrdu o prebivalištu
 • Fotokopiju rodnog lista za dijete
 • Potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka vodi u evidenciji nezaposlenih osoba (za majke koje su prijavljene na Zavod)
 • Potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi (za majke koje su prijavljene na Zavod)
 • Fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa (za majke koje su prijavljene na Zavod)

Potrebna dokumentacija za porodiljni dopust i porodiljnu naknadu

Izjavu majke o korištenju prava na rodiljni dopust možete preuzeti ovdje.

Potvrdu o suglasnosti poslodavca za rodiljni dopust možete preuzeti ovdje.

Potvrdu o plaći koju ispunjava odgovorna osoba poslodavca možete preuzeti ovdje.

Isplata porodiljne naknade

Porodiljne naknade (dio koji isplaćuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku).

Plan isplate porodiljne naknade ili dječjeg doplatka za svaki mjesec možete pratiti na internetskim stranicama Ministarstva financija na kojima su navedeni datumi isplate http://www.mfin.hr/hr/izvrsenje-proracuna).

Izvori:

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

3 KOMENTARI

 1. Svagdje se spominje majka a otac ne.Naime ja sam kao nezaposlen otac bio na dopustu 30 mj i primao 1663kn Sve do pocetka 2017 kad je sin napunio 3 god..Supruga je zaposlena i vratila se na posao nakon 6 mj.Dakle ne pije vodu da se mora biti u istom radnopravnom statusu

 2. Poštovani, supruga mi je trudna,to je treće dijete ako sve bude u redu.
  Zaposlena je i ima primanja netto ili čisto pet i pol tisuće kuna,a ja četiri tisuće kuna kao suprug.
  Supruga je visoko rizična trudnica i odmah je otvorila trudničko bolovanje, komplikacije u trudnoći…moje pitanje glasi kolika su primanja moje supruge kada rodi u desetom mjesecu prvih godinu dana pošto će biti za treće dijete tri godine doma.
  Dali se išta taj zakon promijenio, jer toliko se pisalo svašta o natalitetu,povećanju primanja jer im se ukine nakon šest mjeseci starosti djeteta primanja sa pune osnovice od u ovom slučaju pet i pol tisuće kuna
  Koliko je onda iza šest mjeseci starosti djeteta primanja?
  A trebalo bi biti tri godine kod kuće!?
  Hvala

 3. Mene zanima dal imam pravo na porodiljno?Bila sam u radnom odnosu do 30.09.2019 ugovor firma nije produzila imam 2 god rada neprekidno komplikacije su zatvorene31.10 a od papira za porodiljno kao nezaposlena traze od MUP o neprekidnom prebivalistu , odnosno stalnom boravku u RH u trajanju od 3 god a ja sam rodjenja u Rh imam drzavljanstvo i sva dokumenta al prijavu boravka imam tek 2 i 2 meseca al radnog stqza neprekidno 2 god i sad sam na birou do porodjaja

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....