NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniJastuk za bebe - treba li ga koristiti, kada i po kojoj...

Jastuk za bebe – treba li ga koristiti, kada i po kojoj cijeni ga kupiti?

Jedna od glavnih briga svakog roditelja je je li mu dijete na sigurnom i udobnom mjestu. To se osobito odnosi na kvalitetan i udoban san. Iz toga razloga, spremni su izdvojiti veću svotu novca kako bi djetetu osigurali potrebnu opremu za spavanje.

S jedne strane, sasvim je sigurno da oprema za spavanje pomaže djetetu da se odmori psihički i fizički. No, s druge strane, postavlja se pitanje: na koji način sva ta oprema, kao što su jastuci za bebe, dekice i madraci od memorijske pjene, pomaže razvitku beba i novorođenčadi?

Oprema za bebe

Ključno je novorođenčetu osigurati kvalitetan, udoban i siguran san jer ono većinu vremena provede spavajući, oko 16 sati dnevno. Najbolji način za to je kupovina ravnog, udobnog, tvrdog i vodootpornog madraca s odgovarajućom zategnutom plahtom. Madrac treba biti smješten u kinderbet s rešetkama koje onemogućuju djetetu da ispadne iz kinderbeta dok spava. Neki pedijatri preporučuju i vreću za spavanje s istim odlikama.

Jastuk za bebe

U pravilu, pedijatri tvrde da ništa osim toga bebi mlađoj od godinu dana nije potrebno za siguran i kvalitetan san. Međutim, roditelji često kupuju jastuke različitih karakteristika, dekice s toplom i hladnom stranom, plišane igračke i ostalu opremu za potporu i zaštitu bebe tijekom sna.

Treba li novorođenče jastuk za spavanje?

Novorođenče treba spavati na tvrdoj i udobnoj površini jer se pri spavanju na mekanijoj površini javlja rizik od gušenja. Naime, bebe do prve godine života imaju vrlo malo kontrole nad pokretima glave i vrata i neće biti u mogućnosti samostalno pomaknuti glavu u slučaju da im nos ili usta prekrije jastuk za bebe, odnosno dekica.

Jedan od čestih uzroka smrti novorođenčeta je SIDS (eng. sudden infant death syndrome), odnosno simptom nagle smrti novorođenčeta. U većini slučajeva se događa preko noći i uzrok smrti ostane nepoznat. Mnogi pedijatri vjeruju da do smrti dođe upravo zbog gušenja jastukom, dekicom ili igračkom.

Također, istraživanja dokazuju da korištenje jastuka u tako ranoj životnoj dobi može dovesti do rizika od:

  • pregrijavanja
  • iščašenja vrata
  • oštećenja kralježnice
  • alergije od tvari kojom je jastuk napunjen
  • sindroma ravne glave

Sindrom ravne glave je situacija u kojoj se dio bebine glave na kojem često leži postane ravan. Iako mnoge roditelje zabrinjava, takvo stanje je bezopasno i ne bi trebalo dovesti do posljedica. Oblik glave bi se sam trebao ispraviti nakon 6 tjedana pravilnog sna. Međutim, ako primijetite naglo ili dugotrajno ravnanje bebine glave, pitajte pedijatra za savjet.

Iz toga razloga, nije preporučljivo bebi davati jastuk sve dok ne naraste dovoljno da može spavati u krevetu – što je između 18. i 24. mjeseca života. Isto vrijedi i za dekicu zbog mogućnosti gušenja nehotičnim vezanjem oko vrata. Ako se brinete oko toga je li bebi dovoljno toplo, pedijatri uvjeravaju da je nošenje pidžame koja odgovara vremenskim uvjetima sasvim dovoljno.

Jastuk za bebe

Kada kupiti jastuk za bebe?

Najbolja dob za kupovinu prvog jastuka je između druge i treće godine djetetova života. To je, također, približno vrijeme kada bi dijete postepeno trebalo privikavati da se iz kinderbeta preseli u krevet.

Iznimka su novorođenčad s određenim zdravstvenim problemima. Isključivo s preporukom doktora i dijagnosticiranim torikolisom (nagnuti položaj glave i ograničena pokretljivost vrata), bolestima kralježnice ili deformacijom kosti lubanje, bebama se kupuje poseban ortopedski ili anatomski jastuk. Takvu preporuku i konačnu dijagnozu može dati samo ortopedski kirurg koji će vas nakon dijagnoze uputiti kako kupiti siguran i odgovarajući ortopedski, odnosno anatomski jastuk.

Vrste jastuka za bebe

Nakon preseljenja u krevetić, mnogi ortopedi savjetuju odabir kvalitetnog jastuka. Izdvajaju nekoliko vrsta jastuka za bebe koji pomažu u pravilnom razvoju vrata, kralježnice i pravilnom držanju, a pogodni su i za bebe sa zdravstvenim problemima.

Fiksirani jastuk

Još se naziva i pozicioner, a sastoji se od para valjaka koji su pričvršćeni madracem i ne dopuštaju djetetu da ispadne. Dopušta pozicioniranje, okretanje na bočnu stranu i mrdanje rukama i nogama.

Leptir jastuk

Minimalizira iskrivljivanje vratne kralježnice i položaj bebe održava pravilnim. Zbog toga ga ortopedi preporučuju novorođenčadi sa zdravstvenim problemima. Pogodan je i za uporabu u kolicima.

Uvučeni jastuk

Također se koristi kod novorođenčadi sa zdravstvenim problemima. Drži djetetovu glavu i gornji dio torza u poluuspravnom položaju. Naginje se pod kutem od 30 stupnjeva i na taj način sprječava nekontrolirano gutanje i gušenje.

Jastuk za dojenje

Ovakva vrsta jastuka je pogodna za hranjenje dojenčadi. U obliku je polumjeseca i pozicionira bebinu glavu u pravilnom položaju prema gore kako bi lakše uhvatila dojku. Lako je prenosiv i može se koristiti na bilo kojem mjestu.

Jastuk za nošenje

Služi tome da bebu drži u uspravnom položaju dok je nosite. Osigurava udobnost i garantira da se beba ne kreće pretjerano zbog rizika od ispadanja. Većinom se koristi za kratkotrajno prenošenje beba s jedne lokacije na drugu.

Jastuk za bebe

Gdje kupiti jastuk za bebe i po kojoj cijeni?

Ako se odlučite za kupovinu jastuka za novorođenčad sa zdravstvenim poteškoćama ili starije bebe, postoji nekoliko trgovina s opremom za bebe u kojima možete odabrati vama najprihvatljiviji omjer cijene i kvalitete.

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

3 KOMENTARI

  1. Postovani, moja bebica je stara 3.5 mjeseca i zalezala je glavicu na lijevoj strani, medjutim nece spavati na boku i spava iskljucivo na ledima…narucila sam jastuk za ispravljanje glavice pa me zanima da li ce joj to pomoci i da li ce se ispraviti taj zalezani dio …svi mi govore da ne brinem a mene je strah da joj tako ne ostane ?

    • Poštovana, trebalo bi pomoći. Ako Vas to jako brine, razgovarajte s pedijatrom pa će vam on reći što misli o ozbiljnosti situacije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....