NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceEnteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Enteroviroza je bolest uzrokovana enterovirusima. Nešto je rjeđa tijekom godine, a najčešće se pojavljuje s dolaskom toplih mjeseci.

Postoji 70-ak vrsta enterovirusa, a simptomi mogu biti, ovisno o imunitetu osobe, blagi pa i životno opasni. Kod osoba jačeg imuniteta enteroviroza prođe spontano i neprimjetno.

Najčešće se pojavljuje kod male djece i djece predškolske dobi. Uzrokuje ju više vrsta virusa a najčešće se prenosi prljavim rukama, ali i zrakom zbog kihanja i kašljanja te zaraženom vodom u bazenima.

Enterovirusi – što su?

Enterovirusi su vrlo čest oblik virusa, a ima ih čak 70-ak vrsta. Većinom uzrokuju samo blage simptome. U našim krajevima (umjereni klimatski pojas) do zaraze enterovirusima najčešće dolazi u ljetu i jeseni i to u periodu između lipnja i listopada. Tada se najčešće javljaju epidemijski slučajevi, dok se sporadični slučajevi mogu pojavljivati cijele godine.

Virus većinom uzrokuje bolest kod beba, djece i adolescenata. To je zato što je većina odraslih u nekoj fazi svoga života već bila izložena enterovirusima te su razvili imunitet.

Virusi ne moraju uzrokovati nikakve ili mogu uzrokovati blage simptome. Najčešće uzrokuju “ljetnu gripu”. Također, mogu uzrokovati osip koji je poznat kao “bolest usta, šaka i stopala koju uzrokuje koksaki virus, tip enterovirusa.

Prikaz simptoma bolesti usta, šake i stopala
Prikaz simptoma bolesti usta, šake i stopala

Ipak, u nekim slučajevima enterovirusi mogu biti ozbiljni i uzrokovati komplikacije. Neki od virusa, kao npr. poliovirus, mogu uzrokovati ozbiljnu bolest. Polio se može spriječiti cijepljenjem. Neki tipovi virusa mogu uzrokovati upalu tkiva koje pokriva mozak i leđnu moždinu (meningitis). Enterovirus 68 može uzrokovati teže simptome kod djece, kao što su problemi s disanjem.

Enteroviroza – uzroci kod djece

Enterovirusi su najčešći oblik virusa. Svatko može imati enterovirozu, ali najčešće pogađa djecu i to onu mlađu od deset godina. Ozbiljnija stanja enteroviroze najčešće pogađaju osobe s prethodno narušenim zdravstvenim stanjem, trudnice, novorođenčad i nedonoščad te osobe koje pate od prehlade, stresa ili pothranjenosti.

Enterovirusi se mogu širiti kada zaražena osoba kihne ili se zakašlje te se kapljice prošire zrakom ili na površine. Dijete tada može udahnuti te kapljice ili pak dotaknuti inficiranu površinu pa svoje oči, usta ili nos.

Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Neki se virusi mogu proširiti kroz kontakt sa zaraženom stolicom. To se može dogoditi kada djeca ne peru ruke ili ih ne peru pravilno. Također, dijete se može zaraziti ako unese hranu ili piće zaraženo virusom.

Enteroviroza kod odraslih

Enteroviroza se najčešće pojavljuje kod djece i adolescenata, no iako je kod odraslih pojava enterovirusa jako rijetka, nije nemoguća. Češće se pojavljuje kod djece jer nemaju još razvijen imunitet dok je kod odraslih to nešto drugačije.

Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Kod odraslih osoba enteroviroza vjerojatno neće imati jednake simptome kao kod djece ili će imati izražene simptome ali u blažem obliku. Zbog jačeg imuniteta, enteroviroza će proći brže i spontano, najvjerojatnije bez ikakve potrebe za liječenjem.

Enteroviroza – simptomi

U mnogo slučajeva enterovirusi ne uzrokuju simptome, a ako se pojave većinom su to ipak blagi simptomi. Većina ih nestane u roku od par dana, a uključuju:

 • temperaturu
 • bol u mišićima
 • bol u grlu
 • curenje nosa
 • kihanje
 • kašljanje
 • poteškoće s disanjem
 • mučninu i povraćanje
 • proljev
 • crvenilo u ustima te na dlanovima i stopalima (bolest usta, šaka i stopala)
 • crveni osip koji pokriva veće dijelove tijela

Simptomi enteroviroze mogu biti slični simptomima drugih bolesti, zato se svakako posavjetujte s liječnikom kako bi se utvrdila točna dijagnoza.

Enteroviroza – dijagnoza

Kako bi se utvrdila točna dijagnoza liječnik će vas pitati o simptomima koje dijete ima te o povijesti bolesti. Nakon toga napravit će fizički pregled djeteta koji može uključivati pregled usta, očiju i kože. Liječnik će također poslušati pluća vašeg djeteta kako bi provjerio ima li problema s disanjem.

Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

U slučaju teških simptoma dijete će morati obaviti određene pretrage. One se moraju napraviti kako bi se ustvrdilo ima li vaše dijete enterovirozu ili neku drugu bolest. U pretragama će se vidjeti ima li dijete problema sa srcem, plućima i mozgom, a sastoje se od:

 • određivanja virusa – liječnik uzima uzorak sline, krvi, urina ili stolice te ih šalje na analizu da se otkriju mogući virusi
 • lančane reakcije polimerazom (PCR) – liječnik uzima uzorak krvi, urina ili sline te ih šalje na analizu da se utvrdi postojanje virusa
 • ispitivanja spinalne tekućine – liječnik uzima mali uzorak spinalne tekućine na način da uvede malu iglu u leđa vašeg djeteta. Spinalna tekućina se testira na razine određenih kemikalija i stanica
 • pretrage krvi – liječnik uzima mali uzorak krvi iz vene koji se analizira na kemikalije koje mogu pokazati uzroke djetetove bolesti ili ukazati na probleme s organima
 • rendgenskih snimanja (RTG)– radi se kako bi se provjerilo srce i pluća
 • elektrokardiograma (EKG) – provjerava se električna aktivnost srca
 • ehokardiograma – ova pretraga koristi zvučne valove srca i računalo kako bi se vidjela struktura i pokreti srca

Enteroviroza – trajanje

U slučaju enteroviroze osoba je zarazna otprilike desetak dana nakon pojave prvih simptoma. To znači da su svi koji se ne pridržavaju osnovne higijene u potencijalnoj opasnosti od zaraze enterovirusima. iznimno je važno reagirati na vrijeme zato što djeca mogu proširiti bolest na drugu djecu koju sreću tijekom dana, npr. ako idu u vrtić ili školu.

Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Nakon dijagnoze enteroviroze oporavak, odnosno mirovanje bi trebalo trajati minimalno tjedan dana. Ipak, vrijeme oporavka ovisi o tome koliko se simptoma pojavilo. Kod osoba s više različitih simptoma, kao što su temperatura, povraćanje, proljev ili prehlada, potrebno je nešto duže vrijeme oporavka kako bi se tijelo oporavilo i riješilo svih virusa.

Enteroviroza – prehrana

Kod enteroviroze jako je važno paziti na prehranu jer uzrokuje povraćanje i proljev napadajući djetetov imunološki sustav. Prehrana bi trebala biti jednaka kao kod drugih želučanih viroza. Hrana ne bi trebala biti masna, pržena, preslana, preslatka ili prezačinjena. Treba pripaziti na unos kruha, peciva i mliječnih proizvoda.

Preporučuje se unos što više tekućine kao što su čaj i voda. Također u prehranu treba uvesti domaću juhu s kuhanim mesom i povrćem, dvopek i rižu, te kod manje djece kašice od jabuka ili banana.

Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Postepeno, kako povraćanje i proljev bude prestajalo, možete lagano dodavati ostale namirnice koje ste prije jeli. Sva hrana obavezno mora biti dobro kuhana.

Ne preporučuje se uvođenje nikakvih strogih dijeta jer na taj način možemo oduzeti tijelu hranjive tvari koje mu trebaju da se bori te produžiti trajanje bolesti. Obratite pozornost na to što paše vašem djetetu te se pobrinite da unese dovoljno hrane kako bi imalo dovoljno energije.

Ne ustručavajte se kontaktirati liječnika ako ne znate što bi pripremili djetetu za jelo ili ako dijete odbija hranu.

Enteroviroza – moguće komplikacije

U slučaju enteroviroze jako rijetko dođe do komplikacija. No, kada se komplikacije pojave mogu uzrokovati ozbiljne probleme kao što su:

 • upala mozga (encefalitis)
 • upala tkiva koje okružuje mozak i leđnu moždinu (meningitis)
 • upala srca (miokarditis)
 • upala jetre (hepatitis)
 • infekcija oka (konjunktivitis)
 • teška bolest pluća
 • paraliza mišića

Kako bi se moguće komplikacije izbjegle važno je na vrijeme kontaktirati djetetovog liječnika.

Enteroviroza – kada kontaktirati liječnika?

Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Obavezno kontaktirajte liječnika ako primijetite da dijete ima:

 • povišenu temperaturu
 • jaku glavobolju koja ne prestaje ni nakon uzimanja lijekova protiv bolova
 • poteškoće s disanjem
 • bolove u grudima tijekom disanja
 • napadaje ili ako djeluje zbunjeno
 • bolove, oticanje i crvenilo očiju
 • znakove ukočenosti ili probleme s kretanjem
 • žućkastu boju kože ili očiju

Enteroviroza – liječenje

Većina pacijenata se oporavi od enteroviroze uz korištenje blagih lijekova za bolove te uz unošenje puno tekućine. Liječenje enteroviroze ovisi o simptomima vašeg djeteta, dobi i općenitom zdravlju. Također, ovisi o ozbiljnosti djetetovog stanja.

Antibiotici se daju samo u slučaju sekundarne bakterijske bolesti koja se pojavila uz enterovirozu. Antibiotici ne djeluju na virusne bolesti kao što je enteroviroza i nema antivirusnih lijekova koji bi izliječili enterovirozu, nego se liječenje određuje tako da djetetu pomogne da se osjeća bolje dok se njegovo tijelo bori s virusom. To uključuje:

 • lijekove protiv bolova – uključuje paracetamol i ibuprofen koji se koriste za smanjivanje bolova i snižavanje temperature. Nemojte djetetu davati aspirin ako ima temperaturu.
 • anestetike – lijek u obliku gela koji se koristi za smanjivanje boli u ustima
 • odmaranje – pomaže djetetovom tijelu da prikupi energiju te da se bori protiv virusa
 • promjenu prehrane – ako dijete ima bolove u ustima hranite ga samo mekanom, ne začinjenom hranom, nemojte mu davati slanu ili hrskavu hranu
Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

U težim slučajevima liječenje može uključivati:

 • opioide za jaku bol
 • lijekove za srce
 • infuziju kako ne bi došlo do dehidracije
 • imunoglobulin
 • antivirusne lijekove

Simptomi kao što su bolovi u mišićima, temperatura i bolovi u grlu najčešće nestanu kroz par dana. Bolest usta, šaka i stopala nestaje u roku od sedam do deset dana.

Obavezno porazgovarajte s liječnikom o mogućim rizicima, prednostima i mogućim posljedicama svih lijekova.

Enteroviroza – kako ju spriječiti?

Djeca se cijepe protiv polio virusa, ali ne postoje cjepiva protiv ostalih enterovirusa. Oni se šire između osoba kroz stolicu i sluz koja se izbacuje tijekom kašljanja i kihanja. Enterovirusi mogu “živjeti” na površinama koje su zaraženi ljudi dirali, ili u blizini kojih su kašljali ili kihali.

Enteroviroza - simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?
Enteroviroza – simptomi, liječenje i kako ju izbjeći?

Da bi se spriječila bolest:

 • naučite djecu da pravilno peru ruke nakon odlaska na wc, prije jela i prije diranja po očima, ustima ili nosu
 • pokušajte imati što manje kontakta sa zaraženim ljudima
 • redovito čistite površine u kući s dezinfekcijskim sredstvima
 • uvijek imajte uz sebe paket vlažnih maramica ili dezinfekcijski sprej koji može poslužiti kada u blizini nema sapuna

Također, kako bi ojačali imunitet te na taj način izbjegli enteroviruse:

 • unosite dovoljno tekućine kao što su čaj i voda
 • pazite da vam je prehrana uravnotežena
 • smanjite unos šećera i umjetnih sladila
 • povećajte unos probiotika, dobrih masti, vitamina i minerala
Reference
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....