Naslovnica Zdravlje Zdravlje djece Astigmatizam kod djece - simptomi, dijagnoza i liječenje

Astigmatizam kod djece – simptomi, dijagnoza i liječenje

Astigmatizam je stanje u kojem je vizija neuređena, nejasna, neusmjerena jer rožnica (prednja površina oka) ili leća, koja se nalazi iza rožnice, ima nenormalnu ili nepravilnu krivulju. Astigmatizam se može pojaviti kako kod djece tako i kod odraslih i prilično je čest.

Točan uzrok astigmatizma nije poznat. Često je prisutan kod rođenja, a može koegzistirati sa kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Ponekad se može pojaviti nakon ozljede ili operacije oka.

Većina ljudi koji imaju astigmatizam su rođeni s bolešću, tako da je važno da vaša djeca imaju redovite preglede oka. Osjet vida je funkcija koja se razvija poput drugih funkcija u našem tijelu, stoga već u šestom mjesecu života djeteta roditelj sam može zamijetiti neka odstupanja. Pri tom se misli na položaj oka (npr. bježanje oka), učestalije upale sa suzenjem, slabije praćenje osoba ili predmeta i sl. To je dovoljan razlog za prvi posjet okulistu.

Ako je vaše dijete rođeno s astigmatizmom, ono ne može znati je li sve u redu s njegovim/njezinim vidom. Ako se djetetov vid ne testira redovito, postoji mogućnost da se astigmatizam ne dijagnosticira dugi niz godina, što može uzrokovati lijenost oka. Osim toga, dijete može imati problema s čitanjem i koncentracijom.

Ako sumnjate da vaše dijete ima problema s vidom, uputite se oftamologu. On je stručnjak za probleme koji se odnose na razvoj vida. Obično rade u lokalnim zdravstvenim ustanovama ili bolničkim očnim klinikama.

Dijagnoza astigmatizma kod djece

Kako bi se astigmatizam mogao dijagnosticirati najčešće se koriste dva testa opisana u nastavku.

Test oštrine vida

Testiranje oštrine vida može se koristiti za procjenu sposobnosti djeteta da se usredotoči na objekte na različitim udaljenostima. Ovaj test obično uključuje i čitanje slova na grafikonu koja postaju sve manja na svakoj liniji grafikona.

Keratometar

Uređaj pod nazivom keratometar može mjeriti stupanj astigmatizma rožnice. On mjeri svjetlo koje se usmjerava prema rožnici, a može otkriti nepravilnosti u krivulji rožnice.

Postoje određeni čimbenici koji povećavaju šanse za razvoj astigmatizma. Ako vaše dijete ima bilo koji od ovih faktora rizika, obavijestite svog liječnika:

 • Nasljedstvo – obiteljska povijest astigmatizma, bolesti oka ili poremećaja
 • Kirurgija oka – određena vrsta operacije oka
 • Povijest prekomjerne kratkovidnosti ili dalekovidnosti

Simptomi astigmatizma kod djece

Simptomi astigmatizma se razlikuju od osobe do osobe. Neki mogu biti simptomatski (pokazuju znakove astigmatizma), a drugi asimptomatski (ne pokazuju znakove astigmatizma).

Ako vaše dijete ima bilo koji od dolje navedenih simptoma, nemojte odmah posumnjati na astigmatizam. Ovi simptomi mogu biti uzrokovani drugim, manje ozbiljnim zdravstvenim uvjetima. Ako primjetite bilo koji od njih, posjetite liječnika.

 • Vrtoglavica
 • Glavobolje
 • Zamagljen ili iskrivljen vid
 • Pretjerano zatvaranje očiju

Liječenje astigmatizma kod djece

Mogućnosti liječenja uključuju sljedeće:

 • Korektivne leće- poput naočala ili kontaktnih leća
 • Kirurgija- za težak astigmatizam rješenje je kirurgija, izvodi se pod lokalnom anestezijom s ciljem ispravljanja nenormalne ili nepravilne krivulje rožnice

Ne postoje poznate preventivne mjere koje bi mogle smanjiti šanse za dobivanje astigmatizma. No, česti rutinski pregledi smanjiti će šanse da astigmatizam ostane neotkriven i da se ne liječi.

 1. Na koji nacin odnosno kojom metodom u vrticu medicinska sestra moze posumnjat u problem s vidom. Imam djecaka kojem je dijagnosticiran astigmatizam nakon sto smo otisli u dr okuliste po savjetu med.sestre koja posjecuje nas vrtic. Nisam predhodno primjetila nikakve simptome koji bi me upucivali na problem s vidom. Hvala.

  • Prekrivanjem zdravog oka liječi se ambliopija (“lijeno oko”) i njime se ne može liječiti astigmatizam. Uzroka, simptoma kao i stupnjeva u kojima astigmatizam otežava svakodnevno funkcioniranje je mnogo, stoga je najbolje da kontaktirate liječnika.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi