NaslovnicaZdravljeIstražili smo: Koji je najbolji kolagen za zglobove i hrskavicu?

Istražili smo: Koji je najbolji kolagen za zglobove i hrskavicu?

Znate li koji je najbolji kolagen za zglobove i hrskavicu? Donosimo vam našu preporuku i istraživanje na što sve treba pripaziti prilikom odabira kolagena za zglobove i hrskavicu.

Kolagen je protein koji se nalazi u tijelu i važan je za održavanje zdravlja kože, kostiju, mišića  i zglobova. To je glavni graditelj tkiva u ljudskom tijelu i može se pronaći u većini tjelesnih tkiva, uključujući kožu, kosti, hrskavicu i tetive. Kolagen je važan za održavanje zdravlja zglobova jer pomaže u održavanju hrskavice u zglobovima.

Kolagen se sastoji od aminokiselina i ima širok spektar funkcija u tijelu.

 • U koži, kolagen pomaže u održavanju elastičnosti i snage, što pomaže u smanjenju pojave bora i očuvanju mladenačkog izgleda.
 • U kostima, kolagen pomaže u održavanju gustoće i snage, što pomaže u smanjenju rizika od fraktura.
 • U zglobovima, kolagen pomaže u održavanju zdravlja hrskavice i pomaže u smanjenju bolova u zglobovima.

Kolagen se proizvodi u tijelu, ali se s godinama smanjuje njegova proizvodnja. To može dovesti do povećanog rizika od ozljeda i bolesti zglobova, promjena na koži i smanjenja gustoće kostiju odnosno povećanog rizika od prijeloma.

Uzimanje kolagena kao dodatka prehrani može pomoći u održavanju zdravlja zglobova i smanjenju simptoma bolesti zglobova poput artritisa.

Koji su tipovi i izvori kolagena?

Postoji nekoliko vrsta odnosno tipova kolagena koje se mogu naći u dodatcima prehrani, ali neke od najčešće su kolagen tipa 1, 2 i 3. 

 1. Kolagen tip 1: Kolagen tip 1 je najčešća vrsta kolagena u tijelu i nalazi se u koži, kostima i vezivnom tkivu.
 2. Kolagen tip 2: Kolagen tip 2 se nalazi u hrskavici i važan je za održavanje zdravlja zglobova.
 3. Kolagen tip 3: Kolagen tip 3 se nalazi u crijevima, krvnim žilama i srcu.

Također, kolagen se može dobiti iz različitih izvora:

 1. Riblji kolagen: Riblji kolagen se dobiva iz ribe i često se koristi u proizvodima za njegu kože.
 2. Goveđi kolagen: Goveđi kolagen se dobiva iz goveđih kostiju, kože i vezivnog tkiva i često se koristi u dodatcima prehrani.

Osim ovih vrsta kolagena, postoji i nekoliko drugih vrsta kolagena koje se mogu pronaći u različitim proizvodima, ali su znatno manje zastupljeni.

Osim u obliku dodatka, kolagen se može unositi u tijelo i kroz hranu. Hrana bogata kolagenom uključuje meso, ribu, jaja, školjke i perad. Povrće poput brokule, špinata i rajčice također mogu pomoći u proizvodnji kolagena u tijelu.

Koje su prednosti uzimanja kolagena?

Uzimanje kolagena kao dodatka prehrani može imati različite učinke na tijelo, ovisno o vrsti kolagena i namjeni suplementacije. Evo nekoliko primjera rezultata suplementacije kolagena prema znanstvenim istraživanjima:

 • Poboljšanje elastičnosti kože: Neka istraživanja su pokazala da suplementacija kolagena može poboljšati elastičnost kože i smanjiti pojavu bora.
 • Poboljšanje zdravlja zglobova: Nedostatak kolagena u hrskavici može dovesti do oštećenja zglobova i povećanog rizika od zglobnih bolesti poput osteoartritisa. Neka istraživanja su pokazala da uzimanje kolagena tipa 2 može poboljšati zdravlje zglobova i smanjiti bolove u zglobovima.
 • Poboljšanje zdravlja kostiju: Nedostatak kolagena u kostima može dovesti do smanjenja gustoće kostiju i povećanog rizika od fraktura. Neka istraživanja su pokazala da suplementacija kolagena može poboljšati zdravlje kostiju i smanjiti rizik od fraktura.

Koji je najbolji kolagen za zglobove i hrskavicu?

Najbolji kolagen za zglobove i hrskavicu je onaj koji sadrži kolagen tipa 2, jer je to vrsta kolagena koja se nalazi u hrskavici i pomaže u održavanju zdravlja zglobova.

Uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani može pomoći u održavanju zdravlja hrskavice i smanjenju simptoma bolesti zglobova, poput artritisa.

Nedostatak kolagena tipa 2 može dovesti do oštećenja hrskavice i povećanog rizika od zglobnih bolesti poput osteoartritisa.

Također je važno imati na umu da su različiti dodaci prehrani i proizvodi za njegu kože koji sadrže kolagen različiti u svom sastavu i učinkovitosti. Prije nego što odaberete proizvod, preporučljivo je da se posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom kako biste pronašli proizvod koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Kolagen je važan za održavanje zdravlja zglobova, ali treba imati na umu da je to samo jedan od mnogih faktora koji utječu na zdravlje zglobova. Redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana i održavanje zdrave tjelesne težine također su važni za održavanje zdravlja zglobova.

Naša preporuka: Collagen Joint Support – Swedish Nutra

Collagen Joint Support je tekući dodatak prehrani švedske tvrtke Swedish Nutra namijenjen smanjenju boli i ukočenosti zglobova.

Prednost ovog proizvoda je što sadrži kolagen tip 2 koji je najbolji za zglobove i to u obliku koji ima najbolju iskoristivost u tijelu: hidrolizirani tekući kolagen u obliku peptida. U nastavku teksta ćemo detaljno objasniti zašto je to najbolji kolagen za zglobove.

Još jedna prednost je to što uz hidrolizirani kolagen, sadrži i glukozamin, MSM, kondroitin sulfat i biljne ekstrakte kurkume, zelenog čaja i ginsenga u količini od  6000 mg navedenih sastojaka u dnevnoj dozi. Po svom sastavu to je jedan od najboljih proizvoda na tržištu za osteoartritis te bolne ili ukočene zglobove.

Prednost ovog suplementa je brža apsorpcija zbog svog tekućeg stanja, stoga se i rezultati brže osjete. Također bismo dodali to da je siguran za dijabetičare, i velike pohvale za korištenje prirodnog zaslađivača – stevie. Nalazi se u bočici od 500 ml dostatnoj za 33 dana, sa dozatorom.

Više detalja saznajte ovdje: Collagen Joint Support

Najbolji kolagen za zglobove

Kolagen tip 2: što je i zašto je to najbolji kolagen za zglobove i hrskavicu

Kolagen tip 2 se nalazi u hrskavici i važan je za održavanje zdravlja zglobova.

Hrskavica je meko, vodenasto tkivo koje se nalazi u zglobovima te pruža podršku i amortizaciju za zglobove, što pomaže u održavanju njihove funkcije. Kada je hrskavica oštećena ili istrošena, može doći do bolova u zglobovima i otežanog kretanja.

Kolagen tip 2 je glavni kolagen u hrskavici i igra važnu ulogu u održavanju njezine čvrstoće i elastičnosti. Kada je razina kolagena tipa 2 u hrskavici smanjena može doći do oštećenja hrskavice, što može rezultirati bolovima u zglobovima i povećanim rizikom od bolesti zglobova poput artritisa.

Kolagen tipa 2 se obično dobiva iz mesa, ribe i jaja, ali se također može proizvesti sintetskim putem kao dodatak prehrani u nekoliko oblika, uključujući prah, tekućinu, kapsule i tablete.

Uzimanje kolagena tipa 2 u obliku dodatka prehrani može pomoći u održavanju zdravlja hrskavice i smanjenju simptoma bolesti zglobova, a najbolji oblik je tekući hidrolizirani kolagen zbog znatno bolje apsorpcije.

Kolagen tip 1 i kolagen tip 3: što su i zašto su važni

Kolagen tip 1 i kolagen tip 3 su dvije vrste kolagena koje se najčešće nalaze u tijelu.

 • Kolagen tip 1 je glavni sastojak kostiju i zubi te igra važnu ulogu u održavanju čvrstoće i elastičnosti kože. Njegova nedostatnost može dovesti do pojave bora i smanjenja elastičnosti kože.
 • Kolagen tip 3 je vrsta kolagena koja se nalazi u crijevima, krvnim žilama i srcu. On igra važnu ulogu u održavanju strukture tih tkiva i pomaže u njihovom funkcioniranju. Nedostatak kolagena tipa 3 može dovesti do oštećenja tih tkiva i povećanog rizika od bolesti poput Crohnove bolesti i raka crijeva.

Kolagen tip 1 i tip 3 se mogu naći u obliku dodatka prehrani u obliku praha, kapsula i tableta. Također se mogu naći u proizvodima za njegu kože, poput krema, seruma i maski. Ovi proizvodi često se reklamiraju kao način za smanjenje pojave bora i poboljšanje elastičnosti kože.

Međutim, najbolji kolagen za zglobove je onaj koji sadrži kolagen tipa 2, jer je to vrsta kolagena koja se nalazi u hrskavici i pomaže u održavanju zdravlja zglobova.

Zašto je tekući kolagen bolji od kolagena u prahu ili kapsulama?

Jedan od razloga zašto se tekući kolagen smatra korisnim jest zbog njegove sposobnosti da se lakše apsorbira od drugih oblika kolagena, poput praškastog ili kapsuliranog kolagena. To znači da tijelo može lakše iskoristiti tekući kolagen za održavanje zdravlja kože, kostiju i zglobova.

Tekući kolagen također se može lakše konzumirati jer se može dodati u različite napitke i jela.

Što je hidrolizirani kolagen i zašto je važan za zdravlje kože, kostiju i zglobova?

Hidrolizirani kolagen je kolagen koji je prošao proces hidrolize, koja razgrađuje kolagen na manje molekule. Te se manje molekule lakše apsorbiraju od velikih molekula kolagena, što znači da ih tijelo lakše može iskoristiti.

Hidrolizirani kolagen se može naći u proizvodima za njegu kože, kao što su kreme, maske i serum, a također se može naći u obliku dodatka prehrani.

Hidrolizirani kolagen ima nekoliko potencijalnih koristi za zdravlje kože, kostiju i zglobova. On može pomoći u održavanju elastičnosti i čvrstoće kože, smanjenju bora te u poboljšanju zdravlja kostiju i zglobova. Nekoliko studija je pokazalo da hidrolizirani kolagen može pomoći u smanjenju simptoma bolesti zglobova poput artritisa, osteoartritisa te u jačanju kostiju i smanjenju rizika od fraktura.

Riblji i goveđi kolagen: koja je razlika?

Riblji kolagen i goveđi kolagen su dvije vrste kolagena koje se mogu pronaći u različitim izvorima. Evo nekoliko glavnih razlika između ovih dviju vrsta kolagena:

 1. Izvor: Riblji kolagen se dobiva iz ribe, dok se goveđi kolagen dobiva iz goveđih kostiju, kože i vezivnog tkiva.
 2. Struktura: Riblji kolagen i goveđi kolagen imaju različitu strukturu. Riblji kolagen ima manje molekule od goveđeg kolagena, što ga čini lakše probavljivim i lakše se apsorbira.
 3. Upotreba: Riblji kolagen se često koristi u proizvodima za njegu kože, dok se goveđi kolagen češće koristi u dodatcima prehrani.
 4. Učinkovitost: Neka istraživanja su pokazala da riblji kolagen može biti učinkovitiji od goveđeg kolagena u poboljšanju elastičnosti kože i smanjenju pojave bora. Međutim, treba napraviti više istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost ovih dviju vrsta kolagena.

Ukratko, riblji kolagen i goveđi kolagen su različite vrste kolagena koje se dobivaju iz različitih izvora i imaju različitu strukturu i upotrebu.

Riblji kolagen

Riblji kolagen je vrsta kolagena koja se dobiva iz ribe. To je jedna od najčešće korištenih vrsta kolagena u proizvodima za njegu kože, jer se lako apsorbira i lako se probavlja.

Riblji kolagen se često koristi u proizvodima za njegu kože zbog svojih potencijalnih učinaka na elastičnost kože i pojavu bora. Neka istraživanja su pokazala da suplementacija ribljim kolagenom može poboljšati elastičnost kože i smanjiti pojavu bora.

Goveđi kolagen

Goveđi kolagen je vrsta kolagena koja se dobiva iz goveđih kostiju, kože i vezivnog tkiva i često se koristi u dodatcima prehrani.

Goveđi kolagen ima veće molekule od ribljeg kolagena, što ga čini teže probavljivim i teže se apsorbira. Međutim, goveđi kolagen je bogat izvor aminokiselina koje su važne za održavanje zdravlja kože, kostiju i zglobova.

Goveđi kolagen se češće može koristiti u dodatcima prehrani kako bi se poboljšalo zdravlje zglobova i kostiju. Nedostatak kolagena u hrskavici i kostima može dovesti do oštećenja zglobova i smanjenja gustoće kostiju, što povećava rizik od zglobnih bolesti poput osteoartisa.

Što utječe na smanjenje prirodne proizvodnje kolagena u tijelu?

Postoje neki čimbenici koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu, uključujući:

 • Starenje: Proizvodnja kolagena se smanjuje s godinama, što može dovesti do smanjenja elastičnosti kože i pojave bora, kao i tegoba sa zglobovima.
 • Pretilost: Pretilost može smanjiti proizvodnju kolagena i dovesti do oštećenja kože i zglobova.
 • Nedostatak vitamina i minerala: Nedostatak vitamina i minerala, posebno vitamina C i željeza, može smanjiti proizvodnju kolagena.
 • Pušenje: Pušenje može smanjiti proizvodnju kolagena i dovesti do oštećenja kože.
 • Pretjerano izlaganje suncu: Pretjerano izlaganje suncu može oštetiti kožu i smanjiti proizvodnju kolagena.
 • Prekomjerni unos šećera: Prekomjerni unos šećera može biti problematičan za tijelo jer oštećuje sposobnost popravljanja kolagena.

Da biste spriječili smanjenje proizvodnje kolagena, preporučljivo je održavati zdrav način života, uključujući redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i izbjegavanje pušenja. Također je važno pratiti preporuke liječnika ili nutricionista o unosu vitamina i minerala i zaštiti kožu od izlaganja suncu.

Kako otkriti nedostatak kolagena u tijelu?

Nedostatak kolagena u tijelu se može otkriti na nekoliko načina. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na nedostatak kolagena:

 • Koža postaje tanka i suha: Nedostatak kolagena može dovesti do smanjenja elastičnosti kože i pojave bora.
 • Javljaju se bolovi u zglobovima: Nedostatak kolagena u hrskavici može dovesti do oštećenja zglobova i povećanog rizika od zglobnih bolesti poput osteoartritisa.
 • Kosti postaju krhke: Nedostatak kolagena u kostima može dovesti do smanjenja gustoće kostiju i povećanog rizika od fraktura.
 • Razvoj infekcija kože: Nedostatak kolagena u koži može smanjiti njezinu sposobnost da se brani od infekcija.

Ako sumnjate da imate nedostatak kolagena, preporučljivo je da se posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom. Oni će vam moći dati savjet o tome kako povećati unos kolagena u vašu prehranu ili odabrati dodatke prehrani koji mogu pomoći u održavanju zdravlja kože, kostiju i zglobova.

Kolagen u hrani: koje namirnice su bogate kolagenom?

Postoji nekoliko namirnica koje su bogate kolagenom, uključujući:

 1. Juha od kostiju: Juha od kostiju se priprema tako da se kosti i vezivno tkivo kuhaju u vodi dugo vremena. Ovaj proces omogućuje da se iz kostiju izvuče kolagen i druge hranjive tvari u juhu.
 2. Riba: Riba, posebno masne ribe poput lososa i sardina, dobri su izvori proteina bogatih kolagenom.
 3. Tamnozeleno povrće: Tamnozeleno povrće poput špinata, kelja i brokule bogato je hranjivim tvarima koje podržavaju proizvodnju kolagena.
 4. Voće: Voće, posebno voće bogato vitaminom C poput jagoda i borovnica, važno je za proizvodnju kolagena.
 5. Citrusno voće: Citrusno voće, poput naranči i limuna, bogato je vitaminom C i također podržava proizvodnju kolagena.
 6. Crvena i žuta paprika: Crvena i žuta paprika bogate su vitaminom C, a također potiču proizvodnju kolagena.
 7. Češnjak: češnjak sadrži spojeve koji mogu pomoći u proizvodnji kolagena.
 8. Bakar: Bakar je prisutan u orašastim plodovima, crvenom mesu, školjkama i važan je za sintezu kolagena.
 9. Vitamin A: Vitamin A je prisutan u jetricama, jajima, mlijeku, siru i ribama i također je važan vitamin za proizvodnju kolagena.

Važno je napomenuti da iako ove namirnice mogu podržati proizvodnju kolagena, one nisu izravni izvori kolagena. Za izravnu konzumaciju kolagena obično je potrebno konzumirati izvore proteina bogate kolagenom ili uzimati dodatke prehrani. Također je važno održavati uravnoteženu prehranu i razgovarati s liječnikom prije bilo kakvih promjena u prehrani.

Koja je razlika između kolagena, peptida kolagena i kolagenskih prekursora?

Kolagen, peptidi kolagena i kolagenski prekurzori su svi povezani s kolagenom, ali nisu isto.

Evo kratkog objašnjenja razlika između ovih tri pojma:

 1. Kolagen: Kolagen je protein koji se nalazi u koži, kostima i vezivnom tkivu tijela. To je glavni strukturni protein u tijelu i odgovoran je za održavanje čvrstoće i elastičnosti ovih tkiva. Postoji nekoliko vrsta kolagena, uključujući tip 1, tip 2 i tip 3.
 2. Peptidi kolagena: Peptidi kolagena su male lančane aminokiseline koje se dobivaju iz kolagena. Često se koriste u dodatcima prehrani i smatra se da se lakše apsorbiraju od kolagena.
 3. Kolagenski prekurzori: Kolagenski prekurzori su tvari koje tijelo koristi za proizvodnju kolagena. Primjeri kolagenskih prekurzora uključuju aminokiseline poput prolina i glisina.

Ukratko, kolagen je protein koji se nalazi u tijelu, peptidi kolagena su dobiveni iz kolagena i koriste se u dodacima prehrani, a kolagenski prekurzori su tvari koje tijelo koristi za proizvodnju kolagena.

Nuspojave uzimanja kolagena

Uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani može imati neke nuspojave, uključujući mučninu, proljev, nadutost i nesanicu. Međutim, ove nuspojave su izuzetno rijetke i obično su blage. Prije nego što počnete uzimati kolagen ili bilo koji drugi dodatak, preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom.

Kako nadomjestiti izgubljeni kolagen u organizmu?

Postoji nekoliko načina na koje možete pomoći tijelu da nadomjesti izgubljeni kolagen:

 • Unos hranjivih tvari: Hranjive tvari poput vitamina C, aminokiselina i minerala pomažu tijelu u proizvodnji kolagena. Hrana bogata ovim tvarima uključuje voće i povrće, meso, ribu i jaja.
 • Uzimanje dodataka prehrani: Postoje različiti dodaci prehrani koji sadrže kolagen ili tvari koje pomažu tijelu u proizvodnji kolagena.
 • Korištenje proizvoda za njegu kože: Neki proizvodi za njegu kože sadrže kolagen ili tvari koje pomažu u proizvodnji kolagena.
 • Redovita tjelovježba: Tjelovježba može pomoći u održavanju zdravlja kože i poticanju proizvodnje kolagena. Preporučljivo je da se izvodi umjeren do intenzivan trening tjelesne snage ili aerobni trening barem nekoliko puta tjedno.

Istraživanja o učinku kolagena na zdravlje zglobova i hrskavice

 1. Pregled objavljen u časopisu Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy u 2017. godini analizirao je učinke suplementacije kolagenom na bol u zglobovima i funkciju kod osoba s osteoartritisom. Zaključak istraživanja je da suplementacija kolagenom može biti učinkovita u smanjenju boli u zglobovima i poboljšanju funkcije kod osoba s osteoartritisom.
 2. Randomizirano kontrolirano istraživanje objavljeno u časopisu Osteoarthritis and Cartilage u 2015. godini ispitalo je učinke suplementacije hidroliziranim kolagenom na bol u koljenu i funkciju kod osoba s osteoartritisom. Istraživanje je otkrilo da suplementacija hidroliziranim kolagenom značajno smanjuje bol u koljenu i poboljšava fizičku funkciju kod osoba s osteoartritisom.
 3. Dvostruko slijepo, randomizirano kontrolirano istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Interventions in Aging u 2017. godini istraživalo je učinke suplementacije hidroliziranim kolagenom na bol u zglobovima i zdravlje kože kod žena u menopauzi. Istraživanje je otkrilo da suplementacija hidroliziranim kolagenom značajno smanjuje bol u zglobovima i poboljšava hidrataciju kože kod žena u menopauzi.
 4. Pregled objavljen u časopisu Nutrients u 2018. godini proučio je učinke suplementacije kolagenom na zdravlje zglobova i osteoartritis. Pregled je otkrio da suplementacija kolagenom može biti učinkovita u smanjenju boli u zglobovima i poboljšanju funkcije zglobova kod osoba s osteoartritisom.
Arijana Dedić
Arijana Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Arijana Dedić je već dugi niz godina urednica nekoliko vrlo posjećenih portala koji broje više od dva milijuna čitatelja svakog mjeseca. Želja joj je svim roditeljima pomoći da na brz i jednostavan način dođu do korisnih, provjerenih i lako razumljivih informacija. Između ostalog, na portalu MaminSvijet.hr vodi i kutak za majke koje žele zakoračiti u svijet poduzetništva te im želi pomoći da ostvare svoje poslovne ambicije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....