NaslovnicaZdravljeZdravlje u trudnoćiGripa u trudnoći - uzroci, simptomi i liječenje

Gripa u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Gripa je posebno opasna za trudnice. Imunološki sustav kod trudnica je slabiji pa su samim time i osjetljivije na sve bolesti. Tijekom trudnoće gripa može vrlo brzo dovesti do kompliciranih infekcija kao što je upala pluća.

Naravno, mnoge buduće mame koje imaju gripu nemaju i komplikacije do kojih ona može dovesti, no u pravilu su teški slučajevi uzrokovani gripom vjerojatniji kod trudnica.

U usporedbi s općom populacijom koja boluje od gripe više je trudnica hospitalizirano. One također imaju više šanse za ozbiljne probleme tijekom trudnoće što se tiče djeteta, a može dovesti i do preranog poroda.

Simptomi gripe

Gripa obično počinje vrućicom, grloboljom i umorom, a slijede ju i simptomi prehlade poput curenja nosa, kihanja, kašlja. Ponekad se pojavljuje proljev i povraćanje. Kao što je već navedeno gripa u trudnoći čini ženu podložniju komplikacijama.

Posjetite liječnika ako imate bilo koji od navedenih simptoma:

  • Otežano disanje, kratak dah
  • Krvavi šlajm
  • Bol ili pritisak u prsima ili trbuhu
  • Teško povraćanje
  • Beba se ne miče kao prije
  • Visoka temperatura koju ne možete smanjiti upotrebom paracetamola

Prevencija i liječenje gripe u trudnoći

Ako imate simptome koji upućuju na gripu, ostanite kod kuće, ograničite kontakt s drugim osobama, pijte mnogo tekućine i nazovite liječnika. Vaš će liječnik odlučiti o tome kakvo je liječenje potrebno. Najčešće se koriste antivirusni lijekovi ili pak inhalatori koji se bore protiv gripe na način da izbacuju klice koje se gomilaju u vašem tijelu. To će omogućiti da se osjećate bolje i da se simptomi ublaže. Malo je informacija o učinku antivirusnih lijekova kod trudnica i njihovih beba, ali zasada nisu zabilježene ozbiljne nuspojave.

Da biste izbjegli gripu možete se cjepiti, a imunitetu će trebati nekoliko tjedana da se pripremi na obranu u slučaju da se zarazite gripom. Bitno je da često perete ruke, uključujuči i neposredno prije jela, poslije kihanja i korištenja WC-a.

Preporučljivo je kada kašljete ili kišete da pokrite usta rukavom, a ne dlanom jer je tada manja mogućnost da će se virus dalje širiti. Ne dirajte oči, nos ili usta. Možda vam se čini da su vam ruke čiste, ali ako ste dotaknuli kvaku, šalicu ili bilo koji drugi predmet koji je dotaknuo netko s virusom gripe, postoji mogućnost da se i vi zarazite.

Virusi i bakterije mogu živjeti dva do osam sati na tvrdim podlogama. Redovito brišite površine kod kuće, kao što su igračke, stolovi, kvake, telefon te posebice cijelu kupaonicu i kuhinju. To smanjuje mogućnost od zaraze virusom.

» Pročitajte više: Prehlada i gripa u trudnoći – kako ublažiti simptome?

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....