NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaMasaža za trudnice - preporučuje li se i koliko često?

Masaža za trudnice – preporučuje li se i koliko često?

Koristi od masaže su brojne i imaju ih svi. Ona blagotvorno djeluje na fizičko i psihičko stanje pojedinca pa se u teškim vremenima stresa često prepustimo opuštanju leđa, ruku i nogu kako bi smanjili bolove. No, što ako ste trudni? Preporučuje li se masaža u trudnoći?

Masaža za trudnice se preporučuje tek nakon prvog tromjesečja trudnoće jer se smatra da žena u prvim mjesecima doživljava brojne hormonalne promjene u tijelu. Ako kod žene postoji opasnost od prijevremenog poroda ili pati od nekih kroničnih oboljenja kao što su visoki krvni tlak, dijabetes, ima neku zaraznu bolest, temperaturu ili proljev, masaža za trudnice se ne preporučuje. Masaže se moraju kloniti i one trudnice koje imaju pojačan vaginalni iscjedak, ako pate od jutarnjih mučnina i povraćanja, imaju bolove u trbuhu i preeklampsiju.

Masaža za trudnice mora biti opuštajuća i blaga. Trudnica ne bi smjela osjećati nelagodu i bol. Najbolji način da se postigne ugoda kod trudnice je da terapeut tijekom masaže stalno ispituje trudnicu što joj odgovara. Ako trudnica na nekom djelu tijela ima proširene vene, upale ili rane, osip i modrice, takva mjesta se ne smije masirati.

Masaža u trudnoći

Za vrijeme masaže trudnica mora biti u poluležećem položaju na boku. Tijekom masaže, ona će se okretati s jednog boka na drugi kako bi se svi dijelovi tijela dobro izmasirali. Terapeut mora biti upoznat s masiranjem trudnica kako bi masažu obavio na pravilan način te kako zdravlje majke i djeteta ne bi bilo ni na koji način ugroženo.

Velikom broju trudnica smetaju jaki mirisi pa bi tijekom masaže trebalo birati losione blagih mirisa. Eterična ulja koja se mogu koristiti za masažu trudnice su limun, čajevac, mandarina i sandalovina. Valja izbjegavati teška eterična ulja poput kadulje, bosiljka, jasmina, mažurana ili smreke.

Kako bi masaža bila ugodna, važna je i atmosfera. Preporučuje se masiranje u slabije osvijetljenoj prostoriji, uz laganu glazbu i mirisne svijeće. Trudnici mora biti toplo, a mjesto na kojem leži mora biti ugodno i mekano.

Masaža može trajati od 10 minuta do sat vremena, a sve je individualno, odnosno kako se trudnica osjeća i je li joj duža masaža ugodna. Trudnica može ići na masažu jednom tjedno u drugom tromjesečju te dva ili više puta tjedno u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Masaža će vas sigurno na dobar i zdrav način opustiti prije poroda te potaknuti cirkulaciju tijela koja je sada već sigurno slabija. Priuštite si masažu jer tako ćete smanjiti bolove u leđima i u nogama od kojih pati skoro svaka trudnica.

Izvor: Savjetnica

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....