Grudi u trudnoći i nakon poroda – do kojih promjena dolazi?

0
53
Grudi u trudnoći i nakon poroda

Tijekom trudnoće i nakon poroda grudi prolaze intenzivne promjene. Već u prvim danima trudnoće grudi su pod utjecajem hormona koji luduju. Postaju znatno osjetljivije, ponekad čak i na svaki dodir, a kod nekih žena su i bolne. Osim toga, grudi vidno rastu i postaju napete.

Koje su prve promjene na grudima?

Aureola i bradavice postaju tamnije i izbočenije. Kod nekih žena bradavice znaju biti natečene, bolne a neke žene bradavice čak i svrbe.

Zbog rasta i rastezanja kože postoji velika mogućnost da će vas dojke svrbjeti. A kako grudi rastu velika je mogućnost da će se prema kraju trudnoće pojaviti i strije.

Do promjena grudi dolazi jer hormoni estrogen i progesteron utječu na rast mliječnih žlijezda. Povećava se opskrba krvlju tj. dotok krvi u dojke je skoro pa duplo veći. Zbog čega vene blizu dojki postaju izražajnije i to su znakovi koji ukazuju na to da se dojke pripremaju na proizvodnju mlijeka.

Što je to kolostrum?

Početkom 2.tromjesečja počinje stvaranje kolostruma i nastavlja se sve do poroda. U prvim danima nakon poroda vaša se beba hrani tim prvim mlijekom ili kolostrumom. 

Kolostrum je gusta žućkasta tekućina koju je vaše tijelo proizvelo još u trudnoći. Vrlo je bitan za vašu bebu jer je izrazito bogat proteinima, vitaminima, antitijelima koja štite vašu bebu od virusa i bakterija, a štiti i probavni sustav vaše bebe . Kako vaše dijete doji tako i mlijeko stalno nadolazi pa i grudi bujaju i postaju nabrekle.

Grudi nakon poroda

Možda ćete osjećati i nelagodu, bol u grudima, napetost radi intenzivnog nadolaženja mlijeka. To naglo povećanje grudi smanjuje se kroz dva do tri dana. U tim danima najvažnije je sustavno stavljati dijete na prsa kako bi se uspostavila ravnoteža između djetetove potrebe za majčinim mlijekom i količine mlijeka koju će vaše tijelo proizvesti.

Za bolna prsa pomoći vam može pravilna masaža prsa, oblozi kako bi potaknuli protok mlijeka ili čak i listovi kupusa.

Možete pokušati i sa izdajanjem kako bi smanjili količinu mlijeka u prsima i time umanjili pritisak,bol i vrućinu koju osjećate. Ipak savjetujemo što češće stavljati dijete na prsa i nastaviti dojiti kako bi se smanjio pritisak koji uzrokuje proizvodnja mlijeka.

Dobro je da dojilje nose grudnjake jer su prsa mnogo veća i teža, a prepunjena mlijekom znaju biti i bolna. Zato je vrlo važno pronaći odgovarajući grudnjak koji vas neće stiskati, urezivati se i stvarati nepotreban osjećaj nelagode.

Nakon što prestanete dojiti vrlo brzo, kroz par dana dolazi do smanjivanja i spuštanja dojki. Dojke postanu opuštene, mlohave i vidno manje. Uobičajeno je da grudi nakon dojenja promijene oblik.

Žlijezde u grudima vratit će svoj stari oblik, zapravo smanjiti će se nabujalo žljezdano tkivo ali će na žalost ostati višak kože i iz tog su razloga grudi opuštene i vise.

Ipak nešto možda možete promijeniti u obliku svojih grudi.

Toplo hladno tuširanje imat će učinak podizanja grudi, kružnim pokretima masirajte naizmjenično hladnom i toplom vodom malo jednu, malo drugu dojku.

Svakodnevno koristite kreme jer je nježnim dodirima moguće  blago zategnuti prsa ili umasirajte kremu u grudi kako bi povećali prokrvljenost grudi.

To su sve sitnice koje neće potpuno promijeniti izgled vaših grudi, ali svakako mogu pomoći i nije na odmet probati, prije svega jer ne oduzima puno tako dragocjenog vremena kojeg baš i nemate uz svoju bebu.

Najnovija pretraživanja:

grudi nakon dojenja, bradavice svrbe u trudnoci, dojenje izgled grudi, iscjedak iz dojki trudnoca, kada nadolazi mlijeko nakon poroda, plave vene tokom dojenja, promjene na dojkama nakon p, ultrazvuk dojki nakon poroda, zlijezde nakon dojenja

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime