NaslovnicaBriga o djeciUspoređivanje djece - zamka u koju ne smijete upasti

Uspoređivanje djece – zamka u koju ne smijete upasti

Moja kći je prohodala s 9 i pol mjeseci. Bilo je iznenađujuće jer je preskočila puzanje i jednog dana samo počela hodati uokolo. Osim mene, u čudu je bio i djetetov pedijatar. Nakon što sam čula priče drugih majki kako su njihova djeca prohodala s 11 ili 12 mjeseci, bila sam uvjerena da je moja djevojčica genij. Jer hodala je prije svih svojih vršnjaka.

No, zamislite moje iznenađenje kada su nakon nekoliko godina njezini prijatelji u vrtiću bolje i ljepše obojali krugove nego ona. Svi su ih obojali lijepo, samo ona nije uspijela obojati unutar linija. Njeno bojanje je bilo najgore od sve djece. Bila sam zbunjena.

Je li moja kći genij ili se usporeno razvija?

Nije mi trebalo dugo da shvatim kako sam upala u zamku koja čeka svaku novu majku. Upala sam u zamku usporedbe “Moje dijete je pametnije, bolje, ljepše od drugih.” Tim usporedbama nikada kraja.

Tijekom godina, shvatila sam da je usporedba loša i za mene i za moje dijete. To šteti vašem djetetu, a vas može boljeti. Iako se možda čini da je prirodno uspoređivati poteze, ponašanje pa i napredak svog djeteta sa njegovim vršnjacima, nemojte to raditi.

Usporedjivanje-djeceVaše usporedbe mogu uzrokovati probleme u samopoštovanju kod vašeg djeteta. Osim toga, uspoređujući djecu s drugima, učite ih da stalno vide konkurenciju u drugima. Djeca će se osjećati sjajno kada će biti najbolja, na vrhu, ali zamislite samo kako će se osjećati kada će iz neke situacije izaći kao gubitnici.

Pustite dijete da razvije svoju individualnost, a u skladu s njom i vrijednosti. Dakle, ako vaše dijete sporo trči ili loše pjeva, ne očajavajte. To nisu nedostaci ili propusti. Oni su dio vašeg djeteta koje ima jedinstveni identitet. Igra i ponašanje su ono što vaše dijete čini posebnim.

Kada ste previše usmjereni na uspoređivanje razvoja vašeg djeteta s drugom djecom, možete se početi gubiti. To je nezdravo na nekoliko razina. Pustite svoje dijete da raste u svom malom svijetu, a vi pazite da se ne izgubite u svojem.

Pokušajte slaviti uspjehe svoje djece, ali i područja u kojima zaostaje. Dajte svojoj djeci do znanja da su njihovi uspjesi i izazovi, pokušaji i pogreške jedna vrsta jedinstvenog paketa. Nemojte upadati u zamku, usporedbama nema mjesta.

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....