NaslovnicaBriga o djeciKakav je utjecaj televizijskih reklama na djecu?

Kakav je utjecaj televizijskih reklama na djecu?

Televizija kao masovni medij, kod nas je toliko prisutna u domovima da je postala kao novi član obitelji. Njoj se, na  žalost, nerijetko pridaje više pažnje i prava, nego živim članovima obitelji, pa tako djeca treba da su mirna i da da budu tiho dok je Dnevnik, a na obiteljskim druženjima televizor je obavezno upaljen i uglavnom uspije zaokupiti pažnju većine. Tada nestaje razgovora i druženja, na uštrb dvo ili trodimenzionalne imaginarne slike.

Djeca svoje slobodno vrijeme provode često uz televiziju, a tamo ponajmanje mogu vidjeti poučne emisije. Ali, zato mogu vidjeti muzičke spotove, filmove, serije, reklame, uglavnom sve one nepoželjne oblike ponašanja.

utjecaj-reklama-na-djecuTreba napomenuti da su upravo djeca najpogodnija populacija za promoviranje. Ako se emitira neki crtani film u nastavcima tijekom cijelog tjedna, vrlo brzo se na tržištu nađu grickalice, žvakaće gume, sličice, igračke, majice…

Trogodišnjaci već prepoznaju brandove i proizvode na policama, a do osme godine djeca samostalno donose većinu odluka o kupovini.

Dokazano je da su djeca predškolske i rane školske dobi glavna ciljna skupina kojoj se marketinška industrija obraća.

Ponekad, gledajući televiziju, djeca ne razlikuju reklame od programa, pa se na ambalažama proizvoda sve češće pojavljuju likovi iz crtanih filmova.

Jedno je istraživanje javnog mišljenja provedeno u dvadesetak europskih zemalja pokazalo što o utjecaju medija misle djeca, a što roditelji. Čak je 37 posto roditelja smatralo je da reklama jako utječe na njihovu djecu, 36 posto mislilo je da je utjecaj srednje jak, a 29 posto da je mali. (Feilitzen i Bucht 2001:24)

Djeca su, ocjenjujući utjecaj koje okolina ima na njih, reklame stavili na peto mjesto, nakon utjecaja roditelja, škole….

Prema posljednjim istraživanjima, prosječno dijete u SAD godišnje je izloženo utjecaju 40 000 reklama, odnosno oko stotinu dnevno. Do 65. godine života vidjet će oko dva miliona reklamnih poruka.

Izvor: arabellamagazin.com

Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...