NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniKako odabrati savršeno ime za dijete?

Kako odabrati savršeno ime za dijete?

Kako se termin poroda bliži roditeljima sve veći izazov postaje odabir savršenog imena za vlastito dijete. Neka vam utjeha bude činjenica da vrlo malo roditelja ima spremno ime cijeli život. Izbor imena je ogroman, pa si pokušajte olakšati izbor nekim od sljedećih kriterija!

Dogovorite se s partnerom želite li neko modernije ili tradicionalno ime. Imena koja su u trendu često su vrlo zanimljiva i upečatljiva, no imajte za umu da će dijete do ime nositi i za 30 i 50 godina. 

Muška imena za djecu

Ako se odlučite djetetu dati tradicionalno ime fokusirajte se na neka najčešća imena uobičajena za naše podneblje jer možda već na tom popisu ugledate baš ime koje tražite.

Muška imena za djecu, kada su u pitanju tradicionalna imena, mogu biti inspirirana regijama u kojima živite, pa tu imamo imena poput Josip, Stjepan, Roko, Ante i slično. Ako inspiraciju želite pronaći u povijesnom nasljeđu tu su imena poput Zvonimira, Trpimira i Tomislava. Postoje i brojna imena inspirirana religijom, najčešća su svakako Matej i Luka.

Ženska imena za djecu

Mnogim roditeljima je prilikom odabira imena vrlo važno i izvorno značenje imena koje daju djetetu. Mnoga imena korijene vuku iz grčkih i latinskih imena/simbola ili iz mitologije, pa će lako biti pronaći njihovo značenje. A često nije loša ideja krenuti i obrnutom logikom.

Na primjer, ako iščekujete djevojčicu koju od samog početka trudnoće poistovjećujete s velikom snagom, tada su ženska imena za djecu koja bi vam mogla odgovarati Andrea, Gabrijela, Valentina ili Valerija jer upravo svako ova imena znače “snaga”. Milena, Ljubica i Vida označavaju ljubav.  

Česta prepreka kod odabira imena za djecu zna biti poistovjećivanje osoba s imenom. Ako je ta osoba vedra, plemenita i draga i ime će vam se sviđati, no ako znate neku osobu predivnog imena koja je negativna i širi lošu energiju, vjerojatno zbog toga nećete dati djetetu to ime koliko god vam se u teoriji sviđalo. 

Bez obzira odlučili se na neko tradicionalno ime kao što su Ivan, Petar, Ana ili Marija ili vaš izbor ipak padne na neobično ime koje možda nitko iz vaše okoline nije nikada čuo, vrlo je važno da je to odluka isključivo roditelja, bez nametanja nekih očekivanja od okoline.

Također, pokušajte obratiti pažnju i na zvučnost prilikom izgovaranja imena i prezimena zajedno. Tako je poželjno izbjeći da su zadnje slovo imena i prvo slovo prezimena isti jer bi moglo biti teško prilikom izgovora. 

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....