NaslovnicaPrehranaReceptiAlergija na kravlje mlijeko - simptomi i biljno mlijeko kao zamjena

Alergija na kravlje mlijeko – simptomi i biljno mlijeko kao zamjena

Uvođenjem dohrane, neki se roditelji susreću sa problemom netolerancije ili čak alergije djeteta na mlijeko.

Alergija na mlijeko je reakcija našeg imunološkog sustava na mlijeko i mliječne proizvode. To je ujedno i najčešća alergija na hranu kod djece, a kravlje mlijeko je najčešći uzrok alergije.

Reakcija organizma događa se odmah nakon unosa mlijeka, a u nekim slučajevima čak i samim dodirom sa mlijekom.

Najčešće se javlja kod djece unutar prve godine života, a često sama prolazi nakon nekoliko godina. Većina djece ne pokazuje znakove alergije nakon treće godine života.

Alergija na kravlje mlijeko – simptomi

Znakovi da je dijete alergično na kravlje mlijeko su:

  • Osip
  • Suzne oči
  • Oticanje usana, jezika ili grla
  • Grčevi u trbuhu
  • Povraćanje

Nakon kikirikija i orašastih plodova, mlijeko je najčešća hrana koja može uzrokovati anafilaksiju – akutnu, po život opasnu alergijsku reakciju.

Proteini u kravljem mlijeku

Imunološki sustav identificira proteine u mlijeku kao štetne i potiče proizvodnju protutijela kako bi se obranio, uzrokujući niz alergijskih reakcija.

U kravljem mlijeku postoje dvije vrste proteina:

  1. Kazein – protein koji se nalazi u krutim dijelovima mlijeka
  2. Sirutka – protein koji se nalazi u tekućem dijelu mlijeka

Intolerancija na mlijeko

Intolerancija na mlijeko je zapravo nemogućnost probavljanja mliječnog šećera, tj. laktoze.

Laktoza je najzastupljeniji ugljikohidrat koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Intolerancija je problem našeg probavnog sustava koji nastaje zbog manjka crijevnog enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje je na glukozu i galaktozu.

Intolerancija na mlijeko – simptomi

Simptomi intolerancije na mlijeko:

  • Nadutost
  • Mučnina
  • Vjetrovi
  • Proljev

Za razliku od alergije koja se javlja u dojenačkoj dobi, intolerancija na laktozu javlja se najčešće u već odrasloj dobi.

Iako alergija na mlijeko uglavnom brzo prolazi, roditelji su primorani tražiti alternative kravljem mlijeku.

Premda biljna mlijeka nutritivno ne mogu zamijeniti djetetu mliječni obrok, svejedno u mnogim prilikama mogu zamijeniti mlijeko.

U receptima za krem juhe, pudinge, kolače, palačinke i umake postaju zdrava alternativa životinjskom mlijeku i možete ih koristiti u prehrani bilo zbog alergije ili intolerancije na mlijeko, bilo da samo želite obogatiti jelovnik nekim novim receptima.

Ukoliko se odlučite na konzumaciju alternativnih mlijeka, u nastavku možete pročitati više o vrstama i načinu pripreme.

Biljno mlijeko kao zamjena za kravlje mlijeko zbog alergije

Kupovna mlijeka često su prepuna šećera, konzervansa i ostalih dodataka. Kad svoje mlijeko pripremate kod kuće, neće biti bogato vitaminima i mineralima koji se dodaju kupljenim varijantama, no sami kontrolirate sve sastojke, a okus možete prilagoditi sebi.

U biljna mlijeka ubrajamo sojino, zobeno i rižino mlijeko.

Budući da je soja izrazito alergena žitarica, s velikim udjelom proteina, a niskim sadržajem vitamina i minerala, sojino mlijeko se ne preporuča djeci.

Kliknite i izravno pristupite receptima:

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko
Zobeno mlijeko

Zob je žitarica bogata mineralima kao što su:

  • Mangan
  • Bakar
  • Cink
  • Željezo

i vitaminima A, B i D skupine.

Također je bogata i antioksidansima, a sadrži i beta-glukan.

Zobeno mlijeko nema istu nutritivnu vrijednost kao sama zob, budući da se dobiva miješanjem sa vodom. No bogato je svim važnim hranjivim tvarima i odličan je izbor za alergičare i one netolerantne na laktozu.

Prilično je kalorično jer ima visok udio ugljikohidrata i šećera. Za razliku od zobi, nema toliko visok udio proteina i vlakana, no nema kolesterola i dobar je izvor folne kiseline i vitamina E.

Međutim, nije pogodno za osobe osjetljive na gluten.

Najvažnije činjenice o zobenom mlijeku:

  • Sadrži više kalcija od kravljeg mlijeka
  • Ne sadrži laktozu
  • Ne sadrži kolesterol
  • Ima vrlo nizak udio masnoće
  • Jednostavno i jeftino je za napraviti kod kuće

Recept za domaće zobeno mlijeko

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica namočenih preko noći u 2 šalice vode
  • 4 šalice vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji (datulje, med, javorov sirup)

Postupak:

Zobene pahuljice isperite i ocijedite te pomiješajte sa vodom. Blendajte na najjačoj brzini 45-60 sekundi, a zatim ocijedite preko gaze. Dobiveni napitak pohranite u staklenoj boci u frižideru 3-4 dana.

Rižino mlijeko

Rižino mlijeko
Rižino mlijeko

Riža je žitarica koja ne sadrži gluten, bogata škrobom, a siromašna mastima.

Nutritivno je najbogatija smeđa riža i dobar je izvor vitamina B1, B2, B3, vitamina E i niacina.Od minerala sadrži kalij, fosfor, magnezij, selen, željezo, kalcij i cink.

Rižino mlijeko vrlo je lako probavljivo budući da ne sadrži laktozu. Ne izaziva ni alergije. No, vrlo je siromašno proteinima, kalcijem i vitaminom D te se oni dodaju u kupljene varijante.

Priprema se od bijele ili integralne riže ili rižinog škroba. Sadrži mnogo više ugljikohidrata od kravljeg mlijeka i puno je slađe.

Međutim, stručnjaci se ne mogu složiti oko toga u kojim količinama bi djeca trebala koristiti rižino mlijeko, zbog pretjerane količine pesticida u uzgoju riže.

Zamjene za kravlje mlijeko poput rižina napitka, loš su izvor kalcija pa treba voditi računa o nadoknadi tog minerala iz nekog drugog izvora.

Kalcij možete pronaći u mnogim namirnicama:

  • Zeleno lisnato povrće – kelj, brokula, prokulice, šparoge, artičoke, špinat
  • Sve vrste graha, grašak, leća
  • Orašasto voće – bademi, orasi
  • Suhe smokve
  • Sardine
  • Zobena kaša
  • Naranče
  • Sezam

Recept za rižino mlijeko

Sastojci:

  • 200 g kuhane smeđe riže
  • 1 l vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji ( med, javorov sirup, agavin sirup )

Postupak:

Na laganoj vatri skuhajte 200g smeđe riže. Kad se ohladi, dodajte je u blender sa 1 l vode i blendajte otprilike 60 sekundi, dok se ne pretvori u tekućinu koja izgleda kao mlijeko. Procijedite kroz cjedilo ili grublju gazu i pohranite u frižider gdje može stajati 3-4 dana. Od ove količine dobije se oko 2l mlijeka.

Orašasta mlijeka

Orašasti plodovi obiluju vlaknima, vitaminima B3, B6, E, folne kiseline i mineralima poput bakra, magnezija, kalija, selena i cinka, te nezasićenim masnim kiselinama.

Također, pozitivno djeluju na rad mozga, krvni tlak i razinu šećera u krvi.

Smatraju se idealnom grickalicom za trudnice i za djecu od 5. godine života. Ne preporučaju se djeci mlađoj od godine dana, a kad se uvode u dohranu treba ih uvoditi samljevene i svakog posebno. Pri njihovoj kupovini treba voditi računa da budu kvalitetnog, po mogućnosti organskog, podrijetla i da budu neprerađeni. Prženi i slani ili slatki orašidi nemaju ni približnu jednaku nutritivnu vrijednost kao sirovi.

Namakanje orašastih plodova

Prethodno namakanje sirovih orašastih plodova veoma je bitno kako bi se smanjila količina fitinske kiseline koju prirodno sadrže, a ujedno pomaže boljoj iskoristivosti nutrijenata te nam olakšava probavu.

Vrijeme namakanja nije za sve orašide jednako.

Tvrđi plodovi, poput badema, lješnjaka, oraha i pistacija zahtijevaju namakanje 8-12 sati, a zatim se ocijede i isperu prije daljnje upotrebe. Ukoliko želite, u toj fazi možete skinuti kožu sa bedema ili pistacija no to nije neophodno.

Indijski oraščići, brazilski orah i makadamija su mekani te ih nije potrebno prethodno namakati duže od 4 sata.

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko

Bademi su iznimno bogati vlaknima, vitaminom E, magnezijem, cinkom, željezom, kalcijem, manganom, selenom, kalijem i fosforom.

Benefiti bademovog mlijeka:

  • Bogato je nutrijentima.

Ne sadrži kazein – mliječni protein koji je po svome kemijskom sastavu sličan glutenu pa je pogodno i za osobe alergične na gluten.

  • Siromašno je kalorijama.

Iako su bademi bogati masnoćom i kalorijama, budući da se bademovo mlijeko dobiva miješanjem sa vodom, sadržaj masnoće je otprilike kao u malomasnom mlijeku. No, to naravno zavisi o omjeru badema i vode prilikom izrade mlijeka.

  • Ne podiže šećer u krvi.

Ukoliko radite mlijeko kod kuće, u njemu neće biti dodana velika količina šećera. Ako nije dodatno zaslađeno, bademovo mlijeko sadrži najmanje šećera od svih vrsta mlijeka. Usto, siromašno je ugljikohidratima.

  • Ne sadrži kolesterol ni laktozu.

Bademovo mlijeko danas se često koristi kao alternativa kravljem mlijeku jer ne sadrži produkte životinjskog podrijetla pa je pogodno za ljude alergične na mlijeko i netolerantne na laktozu.

  • Sadrži omega-3 masne kiseline, koje pomažu zdravlju srca, i visoke razine vitamina E, koji je antioksidans
  • Jednostavno ga je napraviti kod kuće.

Recept za bademovo mlijeko

Sastojci:

  • 1 šalica sirovih badema ( mjerena prije namakanja )
  • 4 šalice hladne vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji

Postupak:

Sve zajedno stavite u blender i miksajte 45-60 sekundi na najjačoj brzini, dok se skroz ne usitni. Zatim procijedite kroz gazu i spremite u zatvorenu staklenu bocu u frižider, gdje može trajati 3-4 dana.

Bademovo mlijeko možete koristiti u:

  • pahuljicama i kašama za doručak, umjesto kravljeg mlijeka
  • kavi ili čokolanom napitku
  • smoothiejima
  • pudinzima
  • umacima i kolačima

Mlijeko od lješnjaka

Lješnjakovo mlijeko
Mlijeko od lješnjaka

Lješnjaci su namirnica koja unatoč visokom udjelu masnoća ima pozitivan učinak na naše zdravlje, budući da su to uglavnom nezasićene masne kiseline.

Od minerala, u lješnjaku se nalaze kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina sadrži vitamin C, Vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin E, vitamin K, tiamin, riboflavin, niacin, kolin, betain i pantotensku kiselinu.

Lješnjakovo mlijeko bogatog je kremastog okusa.

Recept za mlijeko od lješnjaka

Sastojci:

  • 1 šalica sirovih lješnjaka
  • 4 šalice hladne vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji

Postupak:

Lješnjakovo mlijeko radi se na isti način kao i bademovo.Ako lješnjake prvo lagano popržite, mlijeko će imati okus po Nutelli. Miksajte u blenderu otprilike 60 sekundi, ili dok se skroz ne usitni. Zatim procijedite kroz gazu i spremite u staklenu bocu u frižider.

Ovo mlijeko je odlično sa pahuljicama za doručak, u kavi i kolačima.

Mlijeko od oraha

Orahovo mlijeko
Mlijeko od oraha

Orah je namirnica koja u svom sastavu ima 65% masti, 15% proteina i 13,7% ugljikohidrata.

S obzirom da je udio masti poprilično visok, veoma je kaloričan, no to su u najvećem dijelu polinezasićene masti.

Od minerala sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen.

Od vitamina sadrži vitamine B kompleksa, folnu kiselinu, vitamin E, vitamin K, riboflavin, niacin i tiamin.

Od fitonutrijenata sadrži fitosterol i beta-sitosterol.

Orah ima posebno dobar utjecaj na krvožilni sustav, a djeluje i na sniženje kolesterola u krvi i povećava udio vitamina E. U usporedbi sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže dvostruko više antioksidansa. Sadrže i zdrava vlakna te pospješuju rad probave.

Jedna od zanimljivosti je da orah izgledom podsjeća na mali mozak te se vjeruje da pomaže u razvoju moždanih funkcija pa je poznat i kao tzv. hrana za mozak.

Recept za mlijeko od oraha

Sastojci:

  • 1 šalica oraha ( prije namakanja )
  • 3 i pol šalice hladne vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji ( datulje, med, javorov sirup )

Postupak:

Sve sastojke stavite u blender i blendajte otprilike 60 sekundi ili, zavisi o jakosti vašeg blendera, dok se skroz ne usitni. Zatim procijedite kroz gazu i spremite u frižider gdje u zatvorenoj staklenoj boci može stajati 3-4 dana.

Ovo mlijeko odlično je za pripremu smoothija i ostalih napitaka u kojima želite zamijeniti mlijeko.

Mlijeko od indijskih oraščića

Mlijeko od indijskih oraščića
Mlijeko od indijskih oraščića

Indijski oraščić sadrži 44% masti, 30% ugljikohidrata i 18% proteina. Od vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamin E ,vitamin K i vitamin C. Bogat je mineralima bakra, željeza, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka i kalija.

Od svih orašastih plodova, indijski oraščići sadrže najmanje masnoća, a dominiraju nezasićene masne kiseline ( čak 75% ).

Ne sadrži laktozu te je lako probavljiv i odlična je nemasna alternativa kravljem mlijeku.

Domaće verzije mlijeka imaju manje proteina i kalcija od kravljeg mlijeka, ali više zdravih masnoća, željeza i magnezija.

Recept za mlijeko od indijskog oraščića

Sastojci:

  • 1 šalica sirovog indijskog oraščića
  • 4 šalice hladne vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji ( datulje, med, javorov sirup )

Postupak:

Namočene i isprane oraščiće blendajte sa vodom 45-60 sekundi ili dok ne dobijete glatku kremastu tekućinu. Nakon blendanja ne ostaje pulpa jer indijski oraščići nemaju kožicu pa procjeđivanje preko gaze nije potrebno.

Ovo mlijeko okusom je neutralno, a ukoliko smanjite količinu vode, dobit ćete kremastu teksturu pa ga možete koristiti kao umak, salatni preljev , kao namaz ili dip za umakanje povrća.

Mlijeko od brazilskog oraha

Mlijeko od brazilskog oraha
Mlijeko od brazilskog oraha

Brazilski orah porijeklom je iz Južne Amerike. Raste na plodnom tlu amazonske prašume, u zaštićenim prirodnim staništima i ubraja se u najskuplje orašaste plodove na svijetu.

Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana. Od minerala sadrži selen, fosfor, kalcij, magnezij i kalij.

Posebno je poznat po visokoj koncentraciji selena, budući da je amazonsko tlo na kojem raste bogato tim mineralom. Stoga prekomjerno konzumiranje može biti opasno te se savjetuje pojesti do 4 oraha na dan, a mlijeko miješati sa drugim mlijekom.

Recept za mlijeko od brazilskog oraha

Sastojci:

  • ¾ šalice sirovog brazilskog oraha
  • 3 ½ šalice hladne vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji

Postupak:

Namočene i isprane orahe sa vodom blendajte 45-60 sekundi ili dok se orasi ne usitne, a zatim procijedite preko gaze ili kuhinjskog ručnika. Možete ga pomiješati u omjeru 1:1 sa mlijekom od lješnjaka. U zatvorenoj staklenoj boci u frižideru može stajati 3-4 dana.

Mlijeko od makadamije

Mlijeko od makadamije
Mlijeko od makadamije

Makadamija ili australski oraščić podrijetlom je iz Australije, ali danas se uzgaja na Havajima.

Naziva se ”kraljem oraha” i jedan je od najskupljih oraha na svijetu, posebno zato jer je njegovo prikupljanje i daljnja obrada vrlo teško.

Izvana je sličan lješnjaku, a plod je kremasto bijeli, okusom također podsjeća na lješnjak. Sladak je, hranjiv i veoma kaloričan.

Sadrži visok udio masti ( 70% ), od čega najviše mononezasićenih masnih kiselina, visok postotak kalija, željeza, magnezija, fosfora, selena te vitamin E i vitamine B skupine.

Iako se najviše koristi kao ulje, može se raditi i kao mlijeko.

Ne sadrži gluten.

Recept za mlijeko od makadamije

Sastojci:

  • 1 šalica oraha makadamije ( mjereno prije namakanja )
  • 3 ½ šalice hladne vode
  • Prstohvat soli
  • Sladilo po želji

Postupak:

Blendajte sve zajedno 45-60 sekundi, a zatim procijedite kroz gazu i pohranite u staklenu bocu u frižideru do 4 dana.

Ovo je mlijeko posebnog orašastog okusa i odlično je u jutarnjim pahuljicama sa voćem.

Dodatni savjeti za izradu mlijeka

  • Bilo koje od ovih mlijeka možete obogatiti aromom vanilije. Nakon što mlijeko procijedite, vratite ga u blender i dodajte par kapi arome vanilije ili ½ žličice svježe mahune vanilije.
  • Možete dodati začine poput mljevenog cimeta ili muškatnog oraščića, otprilike ¼ čajne žličice.
  • Da biste napravili čokoladno mlijeko, nakon što mlijeko procijedite, vratite ga u blender i dodajte 1-2 žlice kakaa te sve skupa blendajte par sekundi.
  • Ukoliko želite, u svaki od ovih recepata možete dodati ½ šalice sezama. Na taj način povećavate razinu kalcija u vašem domaćem mlijeku. Sezam se također treba namakati preko noći.
  • Pulpa koju dobijete prilikom procjeđivanja odlična je kao dodatak u zobenoj kaši, domaćoj granoli, kolačima, krekerima, smoothiejima, pogačicama, ili se može osušiti i samljeti u brašno.
  • Normalno je da se prilikom stajanja u frižideru mlijeko odvoji od vode i izgleda kao da se napravio talog. Jednostavno protresite bocu prije upotrebe.
Reference
  • McClements, David Julian; Newman Emily; Farrell McClements Isobelle (2019) Plant- based Milks: A Review of the Science Underpinning Their Design, Fabrication and Performance; Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 18(6); 2047-2067 str.
Natalija Ćosić, mag. comm.
Natalija Ćosić, mag. comm.

Ja sam Natalija, diplomirani komunikolog i majka trojice dječaka, u čijem društvu provodim većinu svog vremena.

Volim obiteljski život, dobru hranu, knjige, glazbu, putovanja i istraživanje prirode, a tu ljubav prenosim i svojoj djeci.

Zagovornica sam Montessori pedagogije, čitanja naglas i pozitivnog roditeljstva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....